זינוק במחירי מזון בעולם, חששות בישראל
העלייה בטמפרטורות ברחבי העולם הביאה לזינוק במחירים של מוצרי מזון בסיסיים, בעיקר חיטה וקפה. המחירים זינקו בעקבות ירידה דרמטית בתפוקה ברוסיה (חיטה) ובקולומביה (קפה). גם יצרני המזון בישראל עוקבים בדאגה אחרי העליות
האם צפויה בישראל עלייה במחירי הקפה, הסוכר ומוצרים בסיסיים נוספים? שנתיים אחרי העלייה הגדולה במחירי המזון בעולם, שהביאה כמעט למשבר כלל עולמי, שוב חלה עלייה מדאיגה, שיכולה להשפיע גם על המחירים בארץ.
בהכנת הכתבה השתתפו נווית זומר ובנימין טוביאסהעלייה בטמפרטורות ברחבי העולם הביאה לזינוק במחירים של מוצרי מזון בסיסיים, בעיקר חיטה וקפה. המחירים זינקו בעקבות ירידה דרמטית בתפוקה ברוסיה (חיטה) ובקולומביה (קפה).
ציון בלס, מנכ"ל שטראוס ישראל, מעריך שבקרוב לא תהיה עליית מחירים בארץ, אבל חושש מהשפעה בטווח היותר רחוק: "אנחנו עוקבים בדאגה אחר העליות, כי כל חומר גלם שמזנק משפיע על קטגוריה אחרת אצלנו. עם זאת, נכון לחודשים הקרובים, אנחנו מתכוונים לספוג את העלויות".
ליאורה בירנהק, בעלת מפעל הוופלים מנעמים: "אנחנו עכשיו בתקופה רגועה במתוקים, ולא צפויה במהלכה עליית מחירים. אני מאמינה שלפני החגים אנחנו לא נוכל להעלות מחירים, כי כבר הכל סגור ונקבע. עליית מחירים נעשית מהיום למחר. אם המגמה בעולם תימשך, נצטרך לעדכן מחירים".
העלייה העולמית הכי גדולה נרשמה במחירי החיטה, בעקבות הבצורת הקשה ברוסיה. מחירה של החיטה בארה"ב קפץ ב-2.7% ל-6.795 דולר לשמונה גלונים בספטמבר הקרוב. מדובר במחיר הגבוה לחיטה מאז אוקטובר 2008.
הסיבה המרכזית לעלייה היא החשש שרוסיה, היצואנית השלישית בגודלה בעולם של חיטה, תצמצם את הכמות לייצוא על רקע בצורת ושריפות. בסוף השבוע היו הטמפרטורות ברוסיה הגבוהות במאה השנים האחרונות.
החששות שהבצורת תפגע בגידולים וביצוא החיטה נסמך גם על הבצורת במדינות אחרות בעלות גידולי חיטה, כמו צרפת ואוסטרליה. מצד שני, יש גם חשש לגורל גידולי החיטה בקנדה דווקא בגלל ריבוי גשם.
גם הקפה סבל מעליית מחירים דרמטית, על רקע מצוקה בגידולי פולי הקפה בדרום אמריקה בכלל ובקולומביה בפרט. מחיר פולי הערביקה זינקו ב-3.2% ל-178 סנט לפאונד למשלוחי ספטמבר. ייצור הקפה בקולומביה צלל השנה לשפל החמור ביותר מזה 33 שנה עם ייצור של 7.8 מיליון שקים בלבד, שליש פחות לעומת 2008. הירידה בתפוקה מקושרת לאפקט המטאורולוגי של תופעת אל ניניו.
גם הסוכר הגולמי חווה עלייה משמעותית במחירים, אך זו קשורה לבעיות בשינוע הסוכר מברזיל. מחירי משלוחי הסוכר לאוקטובר עלו ב-2% ל-18.62 סנט לפאונד, על רקע קשיים בהעמסת הקפה לספינות בגלל הגשם. גם הירידה בייצור הסוכר בהודו, עקב ירידת גשמים מועטה מהצפוי בעונת המונסונים, הביאה לעלייה במחיר.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון"
בצורת ברוסיה
באדיבות מועצה אזורית מגידו
מצוקה בדרום אמריקה
צילום: רויטרס
מומלצים