ברקע התקרית: מתח מתמשך בלבנון
כבר תקופה ארוכה שבצה"ל מודעים לפעילות חיזבאללה מצדו השני של גבול הצפון, וצופים בהתחמשות המאסיבית של הארגון. בשבועות האחרונים התגברה המתיחות, על-רקע חקירת רצח חרירי והקשר של אנשי הארגון להתנקשות
בישראל ציינו רק בחודש שעבר ארבע שנים לפרוץ מלחמת לבנון השנייה, כשמאז ועד התקרית היום (ג') נמשך בגבול הצפון המתח מהחודשים האחרונים. עדיין לא ברור מי אחראי לאש, אך נראה שכמה גורמים מעוניינים להצית את הגזרה.
בשבועות החולפים, בעקבות כוונת בית הדין הבינלאומי בהאג להאשים בכירים בחיזבאללה באחריות לרצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, גבר החשש בקרב מנהיגי האזור כי מהלך שכזה עלול להוביל את הארגון לנקוט תגובה חריפה שתערער את היציבות. אחרי שורת נאומים תקיפים, היום מתוכנן מזכ"ל חיזבאללה נסראללה לשאת עוד נאום לרגל ארבע שנים למלחמה.
בפסגה בנושא בסוף השבוע האחרון, בהשתתפות מנהיגי סוריה, לבנון וסעודיה, אמר הנשיא הסורי, בשאר אסד, כי "לבנון עלולה להיות נתונה שוב לחורבן, ולפיכך מוכרחים לקבוע הסדרים ברורים לסיומו של נושא זה (בבית הדין הבינלאומי)". בהמשך, ציין אסד רק שלשום כי "השלום האמיתי באזור מתרחק וגוברים הסיכויים למלחמה ולעימות".
לפני כשלושה שבועות חשף צה"ל תמונות שהציגו את מימדי ההתחמשות המאסיביים של חיזבאללה באזוריה הדרומיים של לבנון, סמוך לגבול עם ישראל. צילומי אוויר של הכפר אל-חיאם הראו אתרים שבהם, לטענת הצבא, אוגר הארגון אמצעי לחימה שונים ובחלקם הוא אף מפעיל מפקדות ומוקדי בקרה אחרים.
אלוף-משנה רונן מרלי, מפקד החטיבה המערבית בגבול הצפון, אמר לנוכח הרמזים על ההכנות בחיזבאללה לעימות נוסף כי "אירוע יכול להתרחש היום או בעוד שנה, אני מוכן לכך שזה יקרה בהפתעה ולא יגידו לי מתי.
אנו פועלים בדרכים שונות כדי לסכל כל אירוע ואם יקרה, נדע לטפל בו".
בחיזבאללה לא נשארו אדישים לנוכח הפרסום, ובכיר בארגון אמר כי "הנהגת האויב צריכה לדעת שגם לנו יש בנק יעדים מלא והם יודעים היטב כי כל האיומים וההפחדות ייפלו מול ההפתעות של ההתנגדות בכל מלחמה".
גם בגבולה הדרומי של המדינה הופר רק אתמול השקט, לאחר שחמש רקטות התפוצצו באילת ובעקבה, שגבו את חייו של אזרח ירדני אחד. רקטה נוספת נפלה ככל הנראה בשטחים פתוחים באילת, וכן שלוש רקטות נוספות נפלו בים האדום, שתיים מהן בשטח הירדני.