זכות הציבור למידע בדוק? לא אצל נתניהו
ההודעה המוקלטת של המנהיג לאומה, ששודרה אמש בטלוויזיה ללא אפשרות לשאול שאלות, מאמצת את המודל של דובר צה"ל. אסור שזה יהפוך לתקדים
לא במקרה, ההודעה המצולמת והמוקלטת של ראש הממשלה בנימין נתניהו, בה הטיל את האחריות לירי על אילת ועקבה על החמאס, גררה תגובות ביקורתיות ועוקצניות של כתבים פוליטיים.
הביקורת המוצדקת לחלוטין לא הופנתה כלפי התוכן - אלא כלפי הצורה יוצאת הדופן. ההודעה הוקלטה כנראה בחדר התדרוכים במשרד ראש הממשלה, על-ידי מצלמות של לשכת העיתונות הממשלתית, ונמסרה לתקשורת ללא אפשרות לשאול שאלות.
את ההודעה ליווה אמברגו שמנע את פרסומה עד השעה 8:00 בערב אמש. כלומר, הפרסום נדחה בהסכמתם של אמצעי התקשורת למועד שידורן של מהדורות החדשות בערוצי הטלוויזיה. הייתה זו בעצם מעין הודעה של המנהיג לאומה בשעת צפיית השיא, מעל ראשיהם של העיתונאים והעורכים, ללא כל אפשרות לבחון ולבדוק את המידע שנמסר - צורת התנהלות חסרת תקדים במחוזותינו.
לכאורה, ההודעה המוקלטת יכולה להיחשב כמעין שדרוג של הקומוניקט בכתב, הודעה לעיתונות. הודעות כאלו, שמאות מהן מופצות מדי יום בין העיתונאים, היו ונשארו אחת הדרכים השכיחות להפיץ מידע אחיד לכל הכתבים. הן מאפשרות למקור המידע שליטה מירבית בניסוח המסר, וגם פרסום אחיד ומדויק.
דווקא משום שהמידע אינו בלעדי, עיתונאים רבים אינם מחשיבים קומוניקטים והודעות לעיתונות, ורבות מהן מושלכות הישר לפח. במקרה הספציפי, ההודעה המוקלטת משמשת מעין תחליף למסיבת עיתונאים ולשאלות נוספות לבירור המידע הנמסר לציבור.
ההתייחסות להודעות סטנדרטיות ואחידות עשויה להשתנות בהעדר מקורות מידע חלופיים. בלית בררה, כתבים נאלצים להסתייע ולצטט מתוך ההודעות המגיעות אליהם. כך למשל, נוהג לעתים קרובות דובר צה"ל, שמרבה לנצל את מצוקת הכתבים הצבאיים ולהפיץ מידע בלעדי בכתב, בצילומים ואף בווידאו.
בכל מצב כזה, כתבים ועורכי חדשות נאלצים בלית בררה להיעזר בחומרים מוכנים וארוזים בידי דובר צה"ל, גם אם אינם מסוגלים לבדוק את דיוקם ואמינותם של המסרים. כנראה שהמודל הצבאי התחבב על לשכת ראש הממשלה, והיה מי שהחליט להריץ אותו כניסוי - ולאו דווקא במקרה, הדבר נעשה באירוע בטחוני.
דווקא משום שהפעם יש ריח של ניסוי באוויר, חייבים להתריע בטרם תהפוך ההודעה המצולמת של נתניהו לתקדים ואף לשגרה בהפצת מידע לציבור.
יש, וחייב להישמר, הבדל מהותי בין התנהגות ראש הממשלה לבין התנהגות צה"ל, בין דובר צה"ל לבין לשכת ראש הממשלה. אם העתקת המודל הצבאי ללשכת ראש הממשלה תצליח - כי אז גם שרים נוספים עתידים לאמץ אותו.
במידה רבה, הצלחת הניסוי של הפצת מידע ערוך ומוכן לשידור ולפרסום תלויה גם בתגובתם של העיתונאים. מבחינה זאת, שוב התגלו ההבדלים בין שלוש מהדורות החדשות בערוצי הטלוויזיה. אולי אין זה מקרה שההודעה המוקלטת שודרה בפתח מהדורת החדשות דווקא בערוץ 1, שקיומו תלוי כיום בחסדי הממשלה.
בנימין נתניהו וחברי ממשלתו חייבים לכבד את זכות הציבור לקבל מידע בדוק ומהימן, שעבר מסננת עיתונאית ומקצועית.
פרופ' דן כספי, המחלקה לתקשורת באוניברסיטת בן-גוריון