שופט נזף במשטרה: "ביזיון, מעצר לא דמוקרטי"
בתחנת נתניה לא אהבו את ההחלטה לשחרר חשודים בתגרה. לאחר ששני בתי משפט לא האריכו את מעצרם, פנו לבית משפט תורן בתקווה שהפעם זה יעבוד. "התנהגות חסרת כל-ערכיות", כתב השופט - וחייב את המשטרה לשלם 10 אלפים שקל
לא אומרים "לא" למשטרה? נראה שדווקא כן - ובתקיפות. בית משפט השלום בראשון-לציון מתח אתמול (יום ה') ביקורת חריפה על התנהלות המשטרה, שניסתה בכל דרך למנוע שחרור חשודים שהיו מעורבים בתגרה. "התנהלות פסולה, חסרת כל-ערכיות, אשר אין לה כל מקום במשטר דמוקרטי והיא ביזיון של החלטות בית המשפט", כתב השופט.
תחילת הפרשה כשחברתו של אחד החשודים, רפאל אורגד בן 28 מנתניה, החלה ככל הנראה לריב עם בת-זוגו של העצור השני בפרשה, יהודה כהן, בן 24, גם הוא תושב העיר. לאחר שחילופי הדברים בין השתיים הלכו והחריפו ניסה הראשון להפריד בין הצעירות המתקוטטות - ובתגובה, הזעיקה חברתו של כהן את בן-זוגה למקום.
שוטרים מתחנת נתניה הגיעו ועצרו את השניים, ובחקירתם טען כל אחד מהם כי הוא זה שנפל קורבן לאלימות. ביום שני האחרון הובאו השניים לדיון בהארכת מעצרם בבית משפט השלום בנתניה, שם החליטה השופטת טלמור להאריך את מעצרם בשבעה ימים - עד ליום ראשון.
סנגורו של אורגד, עו"ד מירון רוזנטל, יחד עם עורך דינו של כהן, פנו לבית המשפט המחוזי בפתח-תקווה וערערו על משך תקופת המעצר, שם הוחלט להיענות לדרישתם ולשחרר את השניים ביום חמישי. במשטרה לא אהבו את ההחלטה, ואתמול הביאו את החשודים לבית משפט השלום בנתניה בניסיון נוסף להאריך את מעצרם. השוטרים הסבירו כי נותרו פעולות חקירה שטרם הושלמו המחייבות למנוע מכהן ואורגד לשוב לבתיהם.
דרך עוקפת ולא ראויה
השופטת טלמור דחתה את הבקשה וקבעה כי עד אתמול ב-19:00 יש לשחרר את החשודים בתנאי מגבילים. גם זה לא הצליח לשכנע את המשטרה, שהחליטה שלא לוותר – ועשתה תרגיל לבית המשפט. עוד לפני שעת שחרורם, פנו לבית המשפט התורן בראשון-לציון וביקשו לכנס דיון כדי להאריך את מעצרם של אורגד וכהן בחמישה ימים נוספים. באותה נשימה, הם צירפו גם הצהרת תובע שבה הודיעו על הכוונה להגיש נגדם כתבי אישום, וכן בקשה להותיר אותם במעצר עד תום ההליכים.
עו"ד רוזנטל, פרקליטו של אורגד, טען בדיון שאין להאריך מעצר חשודים בערכאה באותו הדרג, לאחר שבקשת המשטרה נדחתה. גם השופט, רפי ארניה, לא ראה את המעשה בעין יפה. בין היתר, מחה ארניה על כך שהמשטרה עשתה שימוש בבית משפט תורן שאמור לשמש במקרי חירום, ובשל ההודעה על כוונתם להגיש הצהרת תובע הביאו להזעקתם למקום לא רק של הסנגורים, אלא לצורך להותיר במקום גם עובדי מזכירות וקלדנים.
השופט לא ריחם. מלבד הביקורת על ה"ביזיון" והפגיעה ביסודות הדמוקרטיה, הוסיף: "שלא לדבר על כך שההחלטה מהווה הפרה בוטה של זכויותיהם של החשודים, שנתונים במעצר בלתי-חוקי זה כשעה", קבע השופט ארניה - שלא רק שדחה את בקשת המעצר, אלא גם חייב את המשטרה לשלם 10 אלפים שקלים הוצאות משפט לסנגוריהם של שני החשודים.
"על המשטרה היה לבצע את החלטת בית המשפט ככתבה וכלשונה, או לחלופין לבקש עיכוב ביצוע", כתב השופט. "המשטרה לא עשתה כן, ובחרה בדרך עוקפת שאינה ראויה ואינה כדין. המשטרה בחרה להגיש בקשה למעצרם של החשודים למשך חמישה ימים, מקום שבית המשפט כבר הורה על שחרורם".