שוחרר הישראלי שנעצר לפני כחצי שנה בלוב
ל-ynet נודע כי בתום עסקה מדינית מורכבת, שוחרר רפאל רפרם חדד, בעל אזרחות ישראלית-טוניסאית שנעצר בחודש מרס בלוב. הלילה הוא נחת בווינה, היום ישוב לארץ
אחרי חודשים של חוסר ודאות - באה פרשת ההיעדרות אל קצה. רפאל רפרם חדד, הישראלי שנעדר מאז מרס האחרון בלוב, שוחרר אמש (יום א') בתום עסקה מדינית מורכבת, שקידם שר החוץ בסיוע מרטין שלאף. חדד, בעל אזרחות כפולה ישראלית-טוניסאית, יצא לפני קרוב לחצי שנה כדי לתעד אתרי מורשת שונים בלוב ונעצר על-ידי כוחות הביטחון המקומיים. פרשת היעדרותו של חדד נחשפה ב-ynet.
ליברמן וחדד בווינה (צילום: משרד החוץ)
ממשרד החוץ נמסר כי המגעים בפרשה הגיעו לדרגים הגבוהים ביותר בין ישראל
לבין איטליה, שקשריה עם לוב הדוקים, וכן היו מעורבות בה צרפת, ארצות-הברית וקהילת יוצאי לוב. מלבד אותם גורמים, היו מעורבים גם לשכת נשיא טוניסיה ומשרד החוץ של לוב.
כשנכשלו המגעים האלה, התערב ליברמן ופנה למיליארדר האוסטרי שלאף כדי לקדם את הוצאת העסקה אל הפועל. הוא ביקש ממנו לנצל את יחסיו החמים עם שלטונות לוב וגורמים שונים באירופה, שנרתמו לסייע למאמצים ברמה האישית מול אנשי ממשלו של קדאפי.
ליברמן הגיע אמש לווינה, בירת אוסטריה, וקיבל את פניו של חדד - שהגיע לעיר במטוסו הפרטי של שלאף. הוא המריא מישראל לפני שלושה ימים לכאורה לחופשה פרטית בקישינב שבמולדובה, כדי להסוות את עובדת נסיעתו לאירופה כדי שיוכל להגיע במהירות לווינה בהתאם למועד שסוכם עם הצד הלובי.
שלטונות אוסטריה סייעו במאמצים, והתירו הן לחדד להיכנס למרות שמסמכיו האישיים נלקחו ממנו על-ידי הכוחות הלוביים. אנשי שגרירות ישראל באוסטריה פועלים להנפיק במהרה תעודות זמניות עבור חדד שיאפשרו לו הן להיכנס למדינה ולהמריא כבר בבוקר לכיוון ישראל. במשרד החוץ יצרו קשר עם בני משפחתו של חדד, והם החלו להיערך לקבל את פניו בנמל התעופה בן-גוריון, עם נחיתתו.
ליברמן אמר כי "פדיון שבויים הוא המצווה הגדולה ביותר, אני שמח שהצלחתי לתרום את חלקי לשחרור אזרח תמים שהסתבך".
המגעים: שיחות טלפון משולשות והקשר לעזה
בשלב מסוים של הפרשה, כאשר ספינת המסע הלובי החלה לעשות דרכה לכיוון הרצועה, נערכו בין הצדדים השונים שיחות בין יבשתיות בין ישראל, אירופה וצפון אפריקה. מצדו האחד של הקו היה ליברמן ששוחח עם שלאף באוסטריה, בעוד האחרון שוחח במקביל גם איתו וגם עם גורמי שלטון מרכזיים בלוב.
כך הועברה לישראל הדרישה מטריפולי לאפשר את הגעת ספינת הסיוע הלובית לרצועה וכן את הקמתם של 20 מבנים טרומיים שם -
ובתמורה, להביא לשחרורו של חדד.
הביקור בלוב שבמהלכו נעצר חדד היה מטעם "מרכז אור שלום" לשימור מסורת הקהילה היהודית המקומית - על רקע חשש קהילת יוצאי לוב מפני הריסת אתרי המורשת שם, גם על רקע הצהרות מצד השליט, מועמר קדאפי.
חדד נשלח לתעד, מלבד את אותם אתרים, גם נכסים, רכוש, בתי כנסת וקברים רבים של רבני העדה ויהודים אחרים שנותרו שם. מסע דומה הסתיים ללא אירועים חריגים ב-2004, ועל-פי הדיווחים עורר חדד את חשדם של השוטרים המקומיים לאחר שהבחינו בו מצלם מקומות רבים.
על-פי גורמים בארגון, קיבל חדד תמורה נאה עבור עבודתו, בין היתר בהתחשב בסיכון האישי שכרוך בה. במשרד החוץ, מנגד, הביעו תרעומת על השליחות המסוכנת ומתחו ביקורת על שיקול הדעת של אנשי "מרכז אור שלום" - שעדכנו אותם בפרשה רק לאחר שהתעורר חשש לגורלו.
מרטין שלאף: מקורב לבכירים וחשוד בפלילים
שלאף, איש עסקים יהודי-אוסטרי בן 57, היה בין היתר הבעלים של קזינו "אואזיס" שפעל ביריחו. הוא נחשב לבעל קשרים ענפים עם הצמרת המדינית בישראל, וכן ידוע כמקורב לגורמים רבים בעולם הערבי ובאירופה.
הונו האישי נאמד בסכום של יותר משלושה מיליארד דולרים, ובכירי מדינת ישראל עשו בעבר שימוש במטוסו הפרטי למשימות חשאיות שונות.
בפרשת "סיריל קרן" שהתפוצצה ב-2003 התעורר חשד כי ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, קיבל כסף משלאף שמימן עבורו את הוצאות ההתמודדות לבחירות הפנימיות בליכוד במסווה של הלוואה מהמיליונר שעל שמו נקראת הפרשה. סמוך למועד היעלמו של חדד, במרס האחרון, הלך אביו של שלאף לעולמו ונטמן בישראל. המשטרה אז דחתה את בקשתו להגיע להלוויה ולא להיחקר על החשדות המיוחסים לו במעורבות באותה הפרשה.