שתף קטע נבחר
 

נסרדישי: העלאת מס על קידוחים לא רטרואקטיבית

בהתבטאות ראשונה של חבר בוועדת ששינסקי, הביע מנהל רשות המסים תמיכה בעמדתו של שר האוצר. לדבריו, לתאריך גילוי הגז לא תהיה השפעה על תחולת המסוי - המשמעות: אפשר יהיה להעלות את התמלוגים גם על קידוחי תמר ולווייתן

מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, סבור שהעלאת המס על קידוחי הגז, אם אכן תתבצע, לא תיחשב כרטרואקטיבית יחסית לזמן גילוי הגז. "אני לא חושב שיעלו מס רטרואקטיבית על קידוחי הגז" - הצהיר נסרדישי, המשמש כעת גם כחבר בוועדת ששינסקי לבחינת תמלוגי הגז. "אם תהיה החלטה להעלות את המס על הרווחים, יחליטו לעשות זאת מהיום ואילך, בלי קשר אם הקידוח נעשה היום, לפני שנה או לפני חמש שנים".

 

ועדת ששינסקי הוקמה על ידי שר האוצר יובל שטייניץ כדי לבחון את מדיניות המיסוי והתמלוגים הישראלית בכל הנוגע לחיפושי גז ונפט - זאת כיוון שהמדיניות הנוכחית נקבעה ב־1952. לאחרונה פרסם "כלכליסט" רשימת מומחים משפטיים וכלכליים שגויסו על ידי שותפות הקידוח, כדי שיסבירו מדוע לא ניתן להעלות את המס רטרואקטיבית. עתה, עם גילוי דעתו של נסרדישי, לא מן הנמנע שדעתם של המומחים מיותרת.

 

חברי הוועדה חלוקים ביניהם בשאלה אם אפשר להחיל שינוי מס רטרואקטיבי, מהלך שיכניס את קידוחי "תמר" תחת מתווה תמלוגים חדש. חברי וועדה גם היו חלוקים בשאלה אם מאגרי "לווייתן", ששוויים מוערך ב־300-150 מיליארד דולר, נחשבים לתגלית מוכחת או לפוטנציאל שלא מומש. 

 

בראיון ל"כלכליסט" הבהיר נסרדישי הבהיר כי לדעתו לא תוכל הרשות להטיל מס בצורה רטרואקטיבית. "כל ההחלטות שדורשות חקיקה יחולו באותו יום של תחולת החוק, ולא בצורה רטרואקטיבית. אם חברה מפיקה גז מבאר מסוימת, ויש לה רווחים כתוצאה מהקידוח בחמש השנים האחרונות, לא נלך אחורה ונטיל מס - אלא נעשה זאת מעתה ואילך ועל כולם". המשמעות היא שאפשר יהיה להעלות את המסוי על קידוחי תמר ולוויתן. 

 

נסרדישי הבהיר כי הוא מתנגד גם להצעה להטלת מס חברות דיפרנציאלי, כך שגופים הפועלים בתחום חיפושי הנפט או הגז הטבעי ישלמו יותר מס: "תפיסת העולם שלנו לגבי מס חברות, שמשפטנים מאשרים אותה, היא כזו הגורסת שאם מגדילים - מגדילים לכולם", אמר. "אתן דוגמה לכך: היום יש פטור ממע"מ באילת, אם מחר שר האוצר יחליט לבטל את הפטור ממע"מ, יכול לבוא בעל חנות בקניון ויגיד שהוא פתח חנות בקניון באילת רק בגלל הפטור ממע"מ, ולבקש שלא ישיתו עליו את המע"מ. אין דבר כזה. לא יכול להיות שעל סקטור מסוים ישיתו מע"מ ועל סקטור אחר לא".

 

מנהל רשות המסים הפגין גישה פתוחה יותר לוויכוח בוועדה סביב שיעור התמלוגים, שחלק מחברי הוועדה מעוניינים להעלות מ־12.5% כיום ל־24%: "תמלוגים אינם עולים מכוח של דיני המס, אלא מתקנות הגז, ורק מכוחן ניתן להחליט אם להגדיל את התמלוגים או לא", אמר.

 

עם הקמת הוועדה, באפריל, ניתן לה מנדט לבחון העלאת מיסוי רטרואקטיבית. למרות זאת, חודש אחר כך התראיין השר שטייניץ בערוץ 1, והבהיר שאין כוונה לבחון מהלך כזה. "המסקנות יחולו על התגליות מכאן והלאה, ולא על מה שהתגלה", אמר שטייניץ. לשאלת "כלכליסט" מדוע שינה השר את דעתו, השיבו מלשכת השר שגם אם דעתו של שטייניץ שונה, הוועדה מוסמכת לבחון גם מהלך מסוג זה.

 

בהכנת הכתבה השתתפו הדר קנה וליאור גוטמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יהודה נסרדישי
צילום: אלכס קומולובסקי
מומלצים