יפן התנצלה בפני דרום קוריאה על שנות הכיבוש
לפני 100 שנים פלש הצבא הקיסרי לחצי האי קוריאה ופתח עידן של כיבוש אכזרי שכפה על התושבים להתגייס לצבא, לעבוד במחנות ולספק שירותי מין. ראש הממשלה הנוכחי הביע חרטה, אך הקורבנות דורשים מעשים: פיצויים, משפטים וחינוך מחדש
ראש ממשלת יפן, נאוטו קאן, התנצל היום (ג') בפני תושבי דרום קוריאה על עשרות שנות כיבוש במאה ה-20. הצעד ההיסטורי נועד לחזק את היחסים בין שתי המדינות לקראת יום השנה ה-100 לפלישה היפנית לחצי הקוריאה.
ב-22 באוגוסט 1910, פלשו כוחות צבא הקיסר לחצי האי קוריאה ופתחו עידן של כיבוש אכזרי שנמשך עד הפסדה של יפן במלחמת העולם השנייה ב-14 באוגוסט 1945. בתקופה זו נדרשו הקוריאנים לשרת בצבא היפני ולהתייצב בקו החזית, אזרחים נשלחו לעבודות כפייה ונשים נאנסו לעבוד כזונות עבור הצבא היפני.
מבקש מחילה. ראש הממשלה קאן (צילום: רויטרס)
התוקפנות היפנית כלפי שכנותיה במזרח אסיה היא סוגיה כאובה עד היום, 65 שנים אחרי קריסת האימפריה. יפן התנצלה בעבר על מעשיה, אך עשתה זאת בפני כלל המדינות שכבשה ולא התייחסה לדרום קוריאני באופן פרטני. "בגלל הנזק האדיר והסבל שנגרם כתוצאה מהקולוניזציה, אני רוצה להביע את החרטה העמוקה שלנו ולהתנצל בכנות", אמר קאן.
ממשלת דרום קוריאה קיבלה את ההתנצלות, אך הנשיא לי מיונג-בק לא צפוי לפרסם הודעת תגובה. "אנחנו מקווים שבאמצעות הכרה נכונה בהיסטוריה המצערת, היחסים יתפתחו לשותפות טובה בעתיד", נמסר ממשרד החוץ בסיאול.
קורבנות הכיבוש היפני אמרו בתגובה שההתנצלות היפנית לא מספיקה ושיש לפצות את אלה שנפגעו, להעמיד לדן את אלה שפשעו ולהכניס את מעללי הזוועה, בהם הזנות הכפויה, לספרי הלימוד במערכת החינוך היפנית.
"קאן אומר שיפן מתנצלת ומבקשת מחילה, אבל אלה רק מילים", אמרה קנג ג'ו-היי מעמותה הפועלת לשמר את זכרון הנשים הקוריאניות שאולצו לספק
שירותי מין לחיילים יפנים. "הוא לא הזכיר את הקורבנות ולו פעם אחת, וגם לא הבטיח לקדם איזשהו צעד כדי לרפא את הפצעים", הוסיפה קנג.
על אף ההיסטוריה הכואבת, טוקיו וסיאול הן בעלות ברית חשובות במזרח אסיה הנוהגות לשתף פעולה בתחומי מסחר וביטחון. בשתי המדינות מוצבים עשרות אלפי חיילים אמריקנים, ויפן היתה בין המדינות הראשונות שהתייצבו לצדה של דרום קוריאה אחרי הטבעת ספינת הקרב "צ'אונן" על ידי צוללת של צפון קוריאה.