צה"ל החריף את היחס לצבא לבנון: "כוח בוגדני"
לאחר תקרית האש הקטלנית בשבוע שעבר, הוחלט לאפשר לכוחות הפועלים לאורך גבול הצפון להגיב ביתר תקיפות לכל התגרות או הפרה של השקט מצד החיילים הלבנוניים. בינתיים, מנסים בלבנון להפיג את חששות האמריקנים, שעצרו את הסיוע
שבוע בדיוק אחרי חילופי האש הקטלניים בגבול הצפון, החליטו בצה"ל לשנות באופן ניכר את היחס לצבא לבנון. כבר לאחר התקרית, העביר ראש החטיבה האסטרטגית באגף התכנון, תת-אלוף יוסי היימן, מסר לסגן הרמטכ"ל הלבנוני ולראש אגף המבצעים, כמו גם לראשי יוניפי"ל, כי מעתה ועד שיוכח אחרת - יגיב צה"ל בחריפות לכל ניסיון לפעילות התקפית פי כמה וכמה מכפי שהיה נהוג עד השבוע שעבר.
עד לתקרית הירי, נחשבו החיילים בצדו השני של הגבול כגורם המסייע בשמירת היציבות שם, לצד כוחות יוניפי"ל. לאורך השנים האחרונות פעלו חיילי צה"ל צמוד לקו הגבול הבינלאומי (הקו הכחול) במרחק קצר מאוד מהחיילים הלבנוניים, כשבכל אותו זמן לא חשו בכל איום מצדם. על לתקרית שררו אפילו יחסי אמון יחסיים בין הצבאות - שקיימו מפגשים בחסות יוניפי"ל.
למרות מצב המלחמה ששורר בין שתי המדינות, נהגו בצה"ל לקיים מפגשים תכופים עם ראשי צבא לבנון, באמצעות יוניפי"ל. אלא שכעת מגדירים בצה"ל את צבא לבנון כ"בוגדני", וסיפרו כי תקרית האש האחרונה, שהביאה לשינוי ההתנהלות מולו, הייתה רק הקש ששבר את גב הגמל - לאחר רצף של אירועים תוקפניים שונים.
כעת יאפשרו לכוחות הפועלים במובלעות גדר הגבול היתר להגיב באופן מחמיר יותר במידת הצורך. עם זאת, שינוי סטטוס באשר ליחס לצבא לבנון הוא זמני, עד שישתכנעו בצה"ל כי חייליו אינם עוד מהווים איום על צה"ל.
בצבא לבנון הבינו את המסר
המסר הועבר ללבנון וזכה שם לאוזניים קשובות, ומאז התקרית אכן לא נרשמו אירועים חריגים בגבול הצפון, תוך שחיילי חטיבה 9 הלבנונית, שלוחמיה הם שהיו אחראים לתקרית האש ונחשבים לקיצוניים יותר בהתנהלותם, הפרו את השקט.
בצה"ל פוקחים שבע עיניים לא רק על התנהלות צבא לבנון מול ישראל, אלא גם על יחס 70 אלף חייליו בארבע החטיבות שלו לאנשי חיזבאללה. בפיקוד הצפון נערכים גם לתרחיש שבו יושפעו החיילים הלבנוניים מהארגון ואף יסייעו להם, ואם אכן כך ייתרחש - יראו שם בממשלת לבנון אחראית ישירה להתרחשויות, שייזכו למענה משמעותי ביותר נגד הצבא ותשתיותיו.
הלילה כבר הודיעה ועדת יחסי החוץ בבית הנבחרים האמריקני על עצירת הסיוע הביטחוני המיוחד ללבנון, בטענה כי יש לבדוק לעומק את מעורבות חיזבאללה בפעילות צבא לבנון. בתגובה, גורם בכיר בלבנון אמר כי הממשלה פנתה לממשל האמריקני על-מנת להפיג את חששותיו, כי נשק המועבר מארצות הברית ללבנון מגיע לידי ארגוני הטרור.
במקביל לכל אלה, נמשך בצה"ל המעקב גם אחרי פעילות חיזבאללה והעומד בראשו, חסן נסראללה.
דבריו מאמש בדבר מעורבות ישראלית לכאורה בהתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, זכתה בצה"ל לדחייה מוחלטת. הנחת העבודה שם היא כי מזכ"ל חיזבאללה נתון בתקופה האחרונה ללחצים כבדים, בעיקר על רקע ממצאי ועדת החקירה הבינלאומית שבדקה את נסיבות ההתנקשות ועשויה לקשור את ארגונו ואנשיו לפרשה.
על רקע השבת השקט לאזור, אמורים כבר מחר חיילי המילואים של גדוד ההנדסה בחטיבה המזרחית 769 לסיים את הקו שבו הוצבו בשלושת השבועות האחרונים, שבמהלכה התרחשה התקרית עם הצבא הלבנוני שגבתה את חיי המג"ד, סא"ל דב הררי, ובה נפצע המ"פ, סרן (מיל') עזרא לקיה. מאז האירוע, הוביל את החיילים סגן מפקד הגדוד שאמור להתמנות בקרוב למפקדו החדש.
Read this article in English