מט"ח: פאניקה בשוקי ההון - הדולר דווקא נהנה
ביום בו מרבית בורסות אסיה ננעלו בטריטוריה האדומה ואירופה יורדת ביותר מ-1.5%, הדולר האמריקני, שנהנה מתדמיתו כחוף מבטחים, מתחזק מול מרבית מטבעות הסחר. בתוך כך, הצמד דולר-יין נסחר היום מתחת ל-85 יין לדולר אחד - הרמה הגבוהה ביותר בה נסחר היין היפני מאז 1995
המסחר בשוקי ההון מתנהל היום (ד') בפאניקה. מרבית בורסות אסיה ננעלו בטריטוריה האדומה, המדדים האירופיים משילים יותר מ-1.5%, שוק הסחורות מאמץ את אותו הדפוס בהובלת מחירי הנפט שיורדים בכ-1%, והדולר, שנהנה מתדמיתו כחוף מבטחים, מתחזק מול מרבית מטבעות הסחר.
הטריגר שהצית את הפסימיות בשוק היה המסר ששיגר אמש הפדרל ריזרב הטוען להאטה בקצב התאוששותה של כלכלת ארה"ב, הכלכלה הגדולה בעולם. נזכיר כי אמש בחר הפד להותיר את ריבית הבסיס בטוח הנע בין 0-0.25%, אך עיקר תשומת הלב הופנתה לצעד החדש שבחר הפד לנקוט בו, והוא, לגלגל את כספי אגרות החוב מגובות המשכנתאות שנרכשו במהלך משבר האשראי, ושהגיעו לפירעון, ולרכוש במקומן אגרות חוב ממשלתיות.
אילו כספי אגרות החוב מגובות משכנתאות היו נפרעים ונשארים בקופת הפד, הרי שהדבר היה מקביל ל"ספיגת כסף" - צעד מוניטרי שתורם להאטה בצמיחה, אך אחד מיעדיו המרכזיים של הפד הוא לעודד את צמיחת הכלכלה, ועל כן בחר הפד להשאיר את כספים אלו בשוק, על ידי רכישת אגרות חוב ממשלתיות.
ההתפתחויות בשווקים הבינלאומיים הגיעו גם לחופינו ושערו היציג של הדולר עלה היום ב- 0.504% ונקבע על 3.791 שקלים. האירו נחלש היום מול מרבית מטבעות הסחר העיקריים. כך לדוגמא מאבד האירו כ-1.2% מול הדולר ונסחר סביב 1.3 דולרים לאירו אחד. בהתאם למגמה זו, שערו היציג של האירו ירד היום ב-0.574% ונקבע על 4.9334 שקלים.
אומנם ציינו כי הנהנה העיקרי מהפאניקה שאוחזת בשוק הוא הדולר האמריקני, אך ישנו מטבע אחד שמצליח להציג ביצועים עודפים על הדולר האמריקני והוא היין היפני. ראוי לציין כי הצמד דולר-יין נסחר היום מתחת ל-85 יין לדולר אחד - הרמה הגבוהה ביותר בה נסחר היין היפני מאז שנת 1995.
בעתות משבר ידוע כי הדולר האמריקני נוטה להתחזקות משום שזהו מטבע הרזרבות העולמי והמטבע המקומי של הכלכלה החזקה בעולם, אך מאין היין היפני שואב את כוחו? הרי מדובר על מדינה שיחס החוב-תוצר שלה הוא הגבוה ביותר מבין המשקים המפותחים (מעל 200%), משק שריבית הבסיס בו היא מהנמוכות בעולם ועומדת על 0.1% ואף צפויה להישאר כך עוד תקופה ממושכת, מדינה הסובלת מאוכלוסיה מבוגרת ולא יצרנית, משק שקטר הצמיחה שלו (הייצוא) נפגע קשות במהלך המשבר העולמי וייסוף היין רק מקשה על התאוששות הענף – אם כך, מה מניע את הראלי היפני?
למעשה, זהו לא הראלי היפני, אלא הירידה בריביות בארצות הברית. המטבע היפני שימש בשנים האחרונות כבסיס נוח לאסטרטגיית "קרי טרייד" (carry trade) משום שריבית הבסיס ביפן הייתה, טרם המשבר העולמי, הנמוכה ביותר מבין המשקים המפותחים. משמעות ה"קרי טרייד" כאן היא שריבית הבסיס אפשרה ללוות את המטבע היפני בעלויות מימון נמוכות ולהמירו למטבע הנושא ריבית גבוהה יותר. אחד מצמדי ה"קרי טרייד" השכיחים ביותר היה הדולר האוסטרלי (שריבית הבסיס בו הייתה מהגבוהות במשקים המפותחים) מול היין היפני. אסטרטגיה זו הייתה שכיחה מאוד טרם המשבר אך מרגע שהחלו "רעידות האדמה" בשווקים והבנקים המרכזים בעולם מיהרו לנקוט במדיניות מוניטארית מרחיבה (בין היתר על ידי הורדות ריבית) האטרקטיביות של אסטרטגיית ה"קרי טרייד" פחתה, והפעילים בשוק מיהרו לסגור פוזיציות אלו. דוגמא לכך בלטה במיוחד בצמד דולר אוסטרלי-יין יפני שבין יולי 2008 ועד לאוקטובר 2008 ירד מ-105 ל-55 יין לדולר אוסטרלי אחד.
קשה להניח כי בתקופה האחרונה שימש הצמד דולר-יין כצמד באסטרטגיית ה"קרי טרייד", שכן הריביות בשני המשקים נמוכות מאוד. עם זאת, אנו מוצאים מתאם גבוה מאוד בין הייסוף ביין היפני מול הדולר האמריקני, לבין הירידה בתשואות של האג"ח הממשלתי (לטווח של שנתיים). כעת, לאחר שהפדרל ריזרב מתכוון לרכוש אג"ח ממשלתיות, צפויות התשואות על האג"ח הממשלתי להמשיך במגמה דרומה ולתמוך בהמשך ייסופו של היין היפני.
הסקירה נכתב על ידי לאונור טרקיאלטאוב, מנהלת מחלקת מט"ח IBI ומני בן משה, מחלקה כלכלית IBI