שתף קטע נבחר
 

הלילה: מטר מטאורים מרהיב בשמיים

יותר מעשור עבר מאז הופיע בשמיים מטר הפרסאידים בשיאו. הלילה הוא יופיע בקצב של עשרות מטאורים לשעה. יגאל פת-אל מציע טיפים לצפייה במטר, וממליץ לא לפספס את ההתקבצות של מאדים, נוגה ושבתאי

הלילה, החל מחצות, ייראה בשמיים מטר המטאורים הגדול של השנה: מטר הפרסאידים, שמכונה כך על-שם קבוצת פרסאוס. שיא המטר צפוי בין השעות 2:30 ל-5:00 לפנות בוקר ויופיעו בו כמה עשרות מטאורים בשעה.

 

הדרך הטובה ביותר לצפות בהם היא פשוט באמצעות הרמת המבט לשמיים. משקפת או טלסקופ לא יועילו במקרה זה יותר מזוג עיניים, כיוון שהמטר חוצה את פני השמיים במהירות ונצפה על פני שטח רחב.

 

המטר יראה גבוה מעל האופק הצפון-מזרחי, ואפשר פשוט לשכב על הגב ולהביט לכיוון זה, על אף שהמטאורים עשויים להראות בכל כיוון בשמיים. את המטר כדאי מאוד לראות ממקומות חשוכים, הרחק ממקומות ישוב. ככל שמתרחקים הסיכוי לראות מטאורים רבים ילך ויגדל באופן משמעותי.

 

מולד הירח ארע שלשום ב-10 באוגוסט, ולכן הירח נמצא סמוך מאוד למולדו, ולא יפריע לזוהרם של המטאורים. אירוע מסעיר נוסף שיתרחש ביממה הקרובה הוא שיא ההתקבצות של חרמש הירח עם שלושת כוכבי הלכת הבהירים: נוגה, מאדים ושבתאי.


הלילה: עשרות מטאורים בשעה יאירו את השמיים (צילום: נאס"א)

 

כוכב הלכת הבולט ביותר בימים אלה הוא נוגה הנראה מעל האופק המערבי מיד לאחר השקיעה. מעל נוגה, אפשר להבחין בשני כוכבים בהירים מאוד היוצרים עמו משולש – אלו שבתאי מימין ומאדים משמאל.

 

חרמש הירח הדק, ממשיך בתנועתו ויתקבץ ב-13 בחודש עם המשולש נוגה, מאדים ושבתאי, כאשר הוא חולף כ-5 מעלות דרומית להם. בעלי מצלמות דיגיטליות מוזמנים לצלם את ההתקבצות – העמידו את המצלמה על חצובה, כוונו לכוכבי הלכת וצלמו. רצוי לשחק בין זמני החשיפה והזום לקבלת תמונה אופטימאלית.

 

נוגה, שיוצר כמעט זווית ישרה עם כדור הארץ והשמש נראה בטלסקופ כחצי עיגול ומזכיר את הירח ברבע הראשון של החודש. מאדים, נראה כדיסקה קטנה מאוד וקשה מאוד להבחין בפרטים על פניו. לעומתו, שבתאי כתמיד מהווה אובייקט מרהיב הודות לטבעותיו וירחיו הגדולים הנראים גם בטלסקופים קטנים.

 

צדק נראה מעל האופק המזרחי לקראת השעה 11 בלילה, כאשר הוא שוהה בקבוצת לוויתן ומתרחק אט אט מאורנוס המצוי מעט ממערב. ארבע ירחיו נראים היטב במשקפות שדה ובטלסקופים קטנים.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים