אריאל זילבר בשיר חדש: לקנות רק מיהודים
הזמר שחזר בתשובה יוצא בקמפיין אישי: "ממי אקנה, ממי? מאחי היהודי". ואם יאשימו אותו בגזענות, יש לו תשובה: "זו התורה, וחוץ מזה - מקובל שעניי עירך קודמים". בכורה ב-ynet
אם תשאלו את אריאל זילבר, הסיבה שלחלק מהאנשים יהיה קשה להתחבר לשיר החדש שלו "או קנה" היא פשוטה: יש בו מסר. "זו בעיה, אנשים לא אוהבים מסר. גם אני לא תמיד אוהב מסרים בשירים של אחרים, אבל זה מה שאני עושה בשירים שלי".
כלומר עצם הימצאות המסר זו הבעיה, ולא תוכן המסר?
"לא משנה מה המסר. ברגע שיש מסר זה מצריך אנשים לחשוב, להתאמץ. להבין למה המשורר מתכוון, ובדרך כלל רוצים רק ליהנות".
ובכל זאת, צריך להתעכב על תוכן המסר של "או קנה", שהקליפ שלו מוצג ב-ynet לראשונה. פזמון השיר מבוסס על פסוק מספר "ויקרא" שבו מדובר על דיני מכר בין איש לרעהו - "וְכִיתִמְכְּרוּ מִמְכָּר לַעֲמִיתֶךָ, אוֹ קָנֹה מִיַּד עֲמִיתֶךָ, אַל-תּוֹנוּ אִישׁ אֶת-אָחִיו". בשירו, זילבר מצטט את הפסוק בפזמון חוזר, ויחד עם הטקסט שבבתים, המסר ברור: "קניתי מצרכים לכבוד השבת. ממי אקנה, ממי? מאחי היהודי".
בשיחה עמו מסביר זילבר כי השיר מדבר על קנייה כחול-לבן, על עבודה עם יהודים ולא עם זרים, ועל ערבות הדדית.
ולדעתך אין בזה משהו גזעני?
"זה מה שכתוב בתורה, אז מי שחושב שזה לא בסדר, שיתווכח עם התורה. יש עוד הרבה דברים בתורה שלא כולנו מבינים, אבל זה לא נכתב סתם. אני אמנם לא חכם גדול בשביל להבין מה שמעבר לפשט, אבל ברור שיש דברים נסתרים. בפרקי אבות נאמר 'ואל בינתך אל תישען', שלא נחשוב שאנחנו יודעים הכל. אנחנו לא. הקדוש-ברוך-הוא והתורה יודעים יותר טוב מאיתנו, וכך חכמי ישראל לאורך הדורות.
"ובכל מקרה, העניין הזה הוא הוראה מעשית ביותר. עניי עירך קודמים - וזה מקובל. המשפחה קודמת לאחרים, הילדים שלך קודמים לאחרים, ועמך קודם לעמים אחרים. קודם צריך לעזור למי שחי איתך, כמוך. אנחנו לא חיים רק למעננו, אלא גם למען אחינו. ערבים זה לזה. להיות יותר מדי אוניברסלים וליברלים זה גם מכה".
אתה חושב שהשיר הזה יוכל להגיע לפלייליסטים?
"לפי דעתי, הם יתעלמו מזה. כלי התקשורת היום נמצאים בצרה, הם לא יכולים להעלות דברים ישרים כאלה, דברים מהתורה. אין מה לעשות, התקשורת רחוקה מזה. לפי הקבלה, יש קליפות טומאה וקליפות טהרה בעולם. אפשר לומר שהקליפות הטמאות של ימינו הן התקשורת, בתי המשפט והפוליטיקה. מי
שנכנס לשם כמעט תמיד הופך טמא. הוא נתפס בזה. צריך להיות מאוד חזק כדי שזה לא יקרה".
את הלחן ל"או קנה" כתב הרב יצחק גינסבורג ולבתים אחראי זילבר עצמו. את המילים כתב נריה אופן, מחסידי הרב. השיר הוא למעשה סינגל מתוך אלבום עתידי של זילבר, שמעיד כי באמתחתו כבר חמישה שירים מוכנים, חלקם שירי קודש וחלקם קשורים לדברים שבקדושה ולתפילה.
למרות שמן הסתם לא זו תהיה התמונה שתשתקף בטוקבקים, זילבר אומר כי הוא מקווה שהשיר והמציאות הכללית יאחדו את עם ישראל. "כי כשנהיה מאוחדים ונאהב אחד את השני, כשנהיה עם אחד בלב אחד, כל המלחמות ייגמרו. גם הערבים יברחו, מרוב בהלה".
או קנה
או קנֹה מיד עמיתיך וחי אחיך עמך
קניתי מצרכים לכבוד השבת
ממי אקנה, ממי? מאחי היהודי
והוא כמוני גם,מתכונן לכבוד שבת
כל השבוע - לכבוד שבת
ונעשה ביחד עסק
כל השבוע יהיה שבת
או קנה...
כרתנו ברית קדושה
ואם אתה שואל,
ברית נישואים עם ארץ ישראל
ובבניין הארץ אנו מתייחדים
ששון ושמחה למחותנים
ולחתונה שלנו מוזמן רק מי ש...
שבעניין
יחד, נחזיק ידיים
העני את העשיר,
המנהל את הפועל,
השוכר את המשכיר.
כי כולנו עם אחד, משפחה אני אומר
ובמשפחה אנו משקיעים,
למשפחה משלמים יותר
או קנה...
נמצא עבודה למובטלים
נחזיק ונפרנס את האחים הנצרכים
צדקה זה הצדק שה' ברא
גדולה צדקה ומועילה
וגדולה היא הצדקה,
שמקרבת את הגאולה.