שתף קטע נבחר

זמן הרחוב: פסטיבל עכו יוצא לדרך

תשע הצגות יתמודדו השנה בתחרות פסטיבל עכו לתיאטרון אחר, שפותח שערים גם למסגרת חדשה שנועדה לפרויקטים שלא מצאו את מקומן בתחרות. בנוסף, צפוי היקף חסר תקדים של הפקות רחוב מישראל ומהעולם. יהיה שמח

פסטיבל עכו לתיאטרון ישראלי אחר ייפתח ב-26 בספטמבר וייפרש על פני ארבעה ימים בחול המועד סוכות. מאות אמנים, יוצרים ושחקנים ייקחו חלק בשנתו ה-31 של הפסטיבל, בין אם במסגרת התחרות המרכזית ובין אם באירועי החוצות שאוצרים זו השנה השלישית חברי קבוצת התיאטרון "אורתו-דה".


עכו. יוצרים ותיקים לצד צעירים (צילום: גיל שמרלין)

 

תשע הצגות יתמודדו השנה בתחרות, ובולט במיוחד היצע השמות שנע בין יוצרים ותיקים ומוכרים כמו דודי מעיין וליסה ג'ייקובסון וגיל בכר, יוצרים מדור הביניים כמו אודי אדלמן, וכן יוצרים צעירים כמו מאור זגורי.

 

רשימת הפקות התחרות כוללת השנה את "השולחן המשפחתי", אירוע תיאטרוני של מרכז שלומי לתיאטרון אלטרנטיבי, שיתנייד בין מסלולים שונים בעכו העתיקה כשתחילתו בנפרד וסופו בשבת אחים גם יחד; "הבית על שפת האגם", קברט מוזיקלי של תיאטרון בובות וחפצים מאת יערה גולדרינג ויעל רסולי.

 

הפקות נוספות: "על החיים ועל המוות" של תיאטרון ארמא שמציע מסע פנטסטי אל פחד המוות; "25" מאת מאור זגורי ובבימויו שמלווה את סיפור התבגרותם של שלושה ילדי מושב בדרום הארץ שידוע במקרי מוות מטרידים שאירעו בו; "שואה – לייט", מופע תיאטרון סיזיפי של רובי אדלמן המזמין את הקהל להשיל מעליו תעוקות וחרדות קיומיות ולזרום אל האור שמביאים נביאי העידן החדש, הבריא והקליל.

 

"תשובה למכתב שאבי מעולם לא כתב לי" הוא מסע בעקבות זיכרון של במאי התיאטרון והאופרה, מרקוס קופפרבלום, אשר חושף מציאות מורכבת של אב המצוי במרדף בלתי פוסק אחר הצדק המוחלט ובן שמחפש את האב האידיאלי. העבודה נוצרה במשותף עם פאבלו אריאל, מנהלו האמנותי של תיאטרון רב תרבותית בגליל.


מתוך "השולחן המשפחתי" (צילום: דודו מעיין)

 

"פלופנבאך וצופנהיים – חינוך מחדש" מאת ובבימוי ערן טובול הוא קונגרס לחינוך והטמעת ערכים שמטרתו לייסד תכנית לאומית חדשה לחברת מופת; "המתחזה" מאת ובבימויו של רוני סיני מפגיש בין מלצרית תל אביבית לאלמוני שמגיח לחייה בערב יום העצמאות ומציג את עצמו כבנימין זאב הרצל; "משורה משחרר רק המוות" מאת נטלי כהן וקסברג ובבימויו של ג'ייסון דנינו הולט היא קומדיה צבאית חובטת ונטולת עכבות על זוג חיילים שבאים לגייס קשישה.

 

מסגרת להפקות נוספות

היקף ההצעות הנרחב שהגיע אל הוועדה הממיינת השנה היה כה רב, עד כי הנהלת הפסטיבל החליטה להשיק לראשונה מסגרת חדשה להפקות שלא נמצא להן מקום בתחרות הרשמית, ובכל זאת הן ראויות לחשיפה מאז'ורית בעכו.

 

בניגוד להצגות התחרות, שתקצובן נע בין 30-50 אלף שקלים, הפקות אלו מתוקצבות בסכום מצומצם של כ-8,000 שקלים ובתמיכה שוות כסף שכוללת חדרי חזרות, ציוד תאורה והגברה, לוגיסטיקה, שיווק, פרסום ויחסי ציבור. במקביל, יזכו הפקות אלה בנתח ממכירת הכרטיסים בקופות הפסטיבל.


הפנטומימה השערורייתית של לורה הרץ (צילום: Sylvie)

 

"זה נכון שההפקות של 'עכו 2' לא נהנות מאותם התנאים של הצגות התחרות, אבל רצינו את ההפקות האלה בפסטיבל ואנחנו עושים כל שביכולתנו כדי לאפשר ליוצרים לממש את החזון", אומרת סמדר יערון, ממנהלי פסטיבל עכו. "זה גם נכון שמדובר בתנאים מינימליים, אבל זו הדרך היחידה שעמדה בפנינו להרחבת היריעה מבלי לוותר על תכנים מעניינים", הוסיפה.

 

"אנחנו מודעים לכך שתנאי השטח לא קלים גם ברמה הפיזית, לא סתם אמנים מגדירים את פסטיבל עכו כיציאה למלחמה. זה מסע הישרדות ואנחנו עושים כל שביכולתנו כדי להקל ולתמוך".

 

במסגרת "עכו 2" יזכו לחשיפה חמש הפקות חדשות שיועלו בבכורה והן: "כל כך פשוט היה לי לרוץ כשאחזתי בעפיפון", מופע אלתור של אנסמבל גלויה; "גברת בורוכוב", הצגה מאת ובבימויה של תהל רן שמספרת במקביל את סיפורן של ילדה שננטשה על ידי אמה וניצולת שואה; "Fade" - מופע סאטירי שבמרכזו שני שחקנים אנונימיים עם קריירה שלא התפתחה כמצופה במסע אחר אושר.


מתוך "קרקס Y" (צילום: דפנה בן נון) 

 

ההפקה "קרקס Y – קאראבינה" מחברת בין המבצעים והיוצרים יניב סוויסה, קרן אלנקוה והמוזיקאי אורי וידיסלבסקי בסיפור אווירי בחמש מערכות; "דקת דומייה" מסע הגירה אוטוביוגרפי דמיוני של ארבעה יוצרים הכלואים בימים ההם ובזמן הזה בין גרמניה שמדגמנת ציונות לישראל שמדגמנת גרמניה.

 

האוטובוס שמגיע משוויץ

כמדי שנה, כך גם הפעם, יתארחו בפסטיבל להקות תיאטרון מחו"ל. הפעם בחרה הנהלת הפסטיבל לארח את "תיאטרון 400ASA" משוויץ בהפקה "האוטובוס", שמובילה את הצופים לאזור דמדומים נטוש בין גן עדן לגיהנום לצפייה במותחן על דת ואמונה. בהפקה שולבו לצד השחקנים השוויצריים קבוצה של שחקנים ישראלים בהם הגר אדמוני, שי זביב ואילן גנני. על בימוי הצוות הישראלי ותרגום הסצנות לעברית חתומה הבמאית שיר פרייבך.

 

הפקה נוספת שתגיע היא "מופע של אישה אחת", מופע ליצנות ופנטומימה שערורייתי מאת ובביצוע לורה הרץ. במרכז המופע אישה גדולה מהחיים שעושה כמיטב יכולתה כדי "להתיישר" ולהשתלב בחברה הנשלטת עדיין על ידי המין הגברי.


על פחד ומוות. תיאטרון ארמא (צילום: רענן טל)

 

גם השנה מארח הפסטיבל את פרויקט "אמן תושב", כשהפעם מופנה זרקור אל יצירתה של נעמה שנדר "תיאטרון מסך", סיפור על דרקון דמיוני שחי בתווך שבין אדם, מקום וזיכרון. הקהל מוזמן לצפות במתרחש דרך פתחים שנפערים מולו ובכל רגע נחשף חלק אחר מן ההצגה והנוף שבחוץ. בפרויקט לקחו חלק ילדים מבתי הספר אלאמל וגורדון שבעיר עכו, והעבודה עליו נמשכה לאורך שנת הלימודים בשיתוף מוזיקאים.

 

עוד במסגרת האירועים יתקיים הסימפוזיון המרכזי לזכרה של מבקרת התיאטרון, שוש אביגיל ז"ל. השנה יוקדש הסימפוזיון למקומו של התיאטרון האלטרנטיבי מול הקריאה לחרם תרבותי על ישראל. את הסימפוזיון ינחה הבמאי והשחקן וממיסדי פסטיבל עכו, עודד קוטלר, ולצדו יישבו המחזאי יהושע סובול, הבמאי והשחקן ג'וליאנו מר חמיס, העיתונאי והמחזאי עלא חליחל, השחקן והבמאי פיראס רובי והיוצר דודי מעיין.

  

כמו כן, יציע הפסטיבל מיני טעימות שמשלבות תחומי יצירה שונים, כמו למשל מסע פנימי בקבלה ובמיסטיקה הסופית בהשתתפות המוזיקאי יאיר דלאל, הרקדנית אורה בלחה, השייח ע'סאן מנאסרה והרב רוברטו ארביב; אסופה של עבודות בוגרים מבית הספר לתיאטרון בובות במכללה האקדמית גליל מערבי.

 

בנוסף, במת קברטים מאופרת רוק קבלי ועד סאטירה שינקינאית לא מודעת; פרויקטים קהילתיים אורחים ובהם הפקה של קבוצת "תיאטרון אנושי" שמורכבת מפגועי נפש; הפקות מתארחות של המרכז לתיאטרון בעכו ובכלל זה הצגות נבחרות מתוך פסטיבל המסרחיד למונודרמות בשפה הערבית ויצירות מרפרטואר מעבדתרבות למחול של המרכז.

 

היקף חסר תקדים של הפקות רחוב

מה שבולט במיוחד השנה הוא היקף הפקות הרחוב שמציע הפסטיבל ללא תשלום לבאים בשערי העיר

העתיקה. 16 בכורות ישראליות, 8 מופעים מחו"ל, 16 פרויקטים מיוחדים וזירת מחול אחת ירחשו ברחובות הטיילת, במתחם גני הפסטיבל ובסמטאות עכו.

 

בין האורחים מחו"ל יהיו השנה קבוצת אקסטרים מרומניה, תיאטרון המסכות מספרד, תיאטרון הנייר מגרמניה, תיאטרון הבלון האדום מצרפת, תיאטרון פוואנה מהולנד ותיאטרון KUD Ljud מסלובניה. במסגרת במת המחול תחזור השנה לעכו היוצרת נעה דר עם קטעים מתוך המופע "ארניקה", שמפגישה בין שיריו של טום וויטס לשפתה התנועה הייחודית של היוצרת.

 

עדי פז תציג את העבודה "פרמיירה", שמציעה נקודת מבט סובייקטיבית של אישה על מציאות חייה מילדות עד בגרות בצל חנק חברתי; להקת המחול תל אביב תציג בבכורה את "מאזטים", עבודה מאת יערה דולב ועמית גולדנברג שמתרחשת בכר מרעה שלו או בשדה ציד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עכו. השנה ה-31
צלם: יוהאן שגב
לאתר ההטבות
מומלצים