עוד שיא בצריכת החשמל: פסגת החום עוד לפנינו?
מזה 19 יום שהמתח בחברת החשמל לא יורד והביקוש רק גובר. סמוך לשעה 13:30 היום נשבר שיא הצריכה, אולם גל החום נמצא בשיאו - והשיא עשוי להיות זמני. אם לציבור חם, בחברת החשמל מזכירים שגם עובדי החברה סובלים: "הטכנאים לא עובדים בחדר ממוזג, אלא לעתים בטמפרטורה של 50 ו-60 מעלות"
במרכז הבקרה והשליטה הארצי של חברת החשמל, בחיפה, גם השיאים וגם המשברים מתקבלים בשקט. בעוד המספרים המצביעים על צריכת החשמל הגוברת של ישראל עולים לגבהים, התקבלה בצהריים (ד') הודעה על סגירת אחת היחידות באתר "אשכול" באשקלון, בשל שריפת סולר. נועם לפיד, אחראי המשמרת בחדר הבקרה, יודע שסגירת היחידה תוביל לירידה מסוכנת ברזרבות החשמל, אל מתחת לרף ה-600 מגוואט, ומורה לבדוק הפעלת יחידות באתרים אחרים של החברה. ברגע האחרון, מתברר כי למרות השריפה - תמשיך היחידה לפעול ולהזרים חשמל לרשת. "אתם עובדים עם מטפים בידיים?", הוא מברר, ספק בהומור, ספק תוך אנחת רווחה.
- חברת החשמל שוב מבקשת: לא לכבס בצהריים
- לנדאו: רה"מ מחפש הישגים לליכוד במשק החשמל
- בלשנות: מיהם המלאכים שהביאו לנו את החשמל?
כבר בשעות הצהריים המוקדמות, עוד לפני שהמספרים הגיעו לשיא, כבר הגיעו הרזרבות לקו ה-1,000 מגאווט, מה שהעביר את המערכת למצב "צהוב" וחייב אצבע הדוקה יותר על הדופק.
מזה 19 יום שהמתח במרכז הבקרה לא יורד, והביקוש לחשמל רק גובר. סמוך לשעה 13:30 היום, נשבר שיא הצריכה מאתמול והגיע ל-11,200 מגוואט. אולם זהו רק אחד משרשרת שיאים שנשברו בשלושת השבועות האחרונים - שיא הצריכה ביום שישי, שיא הצריכה בשעות הלילה. כשגל החום נמצא בשיאו - היד עדיין נטויה.
כמות החשמל שסופקה בצהריים על ידי החברה עמד על 10,700. עוד קרוב ל-300 מגאווט מספקים לרשת יצרנים פרטיים, ושאר הפער מנוטרל על ידי "פסגה ניידת", שורה של מפעלים וחברות ממשלתיות שמסיטות את שעות הפעילות שלהם לשעות פחות עמוסות, או לחילופין פועלות בשעות אלה בסיוע גנרטורים.
משמעות כל מעלה נוספת: עוד 300 מגאווט
"הצריכה המוגברת מורכבת ברובה מפעילות מזגנים", מבהיר מנהל חדר השליטה והבקרה, חיים דוד. "אנחנו יודעים זאת לפי הירידה בימי שישי, שרובה נובעת מהפסקת הפעילות במפעלים. המזגנים ממשיכים לעבוד גם בימי שישי, הן במשקי הבית והן במגזר העסקי - בקניונים".
לדברי דוד, הצריכה במגזר הביתי מהווה קרוב לשליש מהצריכה הכללית. "אנחנו חוזרים בשל כך ופונים לציבור, בקריאה להמשיך ולסייע לנו בשעות הלחץ, ולא להפעיל את המכשירים זוללי החשמל - למעט המזגנים. לדחות את הפעילות לשעות הלחוצות פחות, שעות הערב והבוקר המוקדמות".
דוד אומר כי השפעת הטמפרטורה על צריכת החשמל בישראל מיידית. משמעותה של כל מעלה נוספת היא צריכה של עוד 300 מגאווט. "צריך גם לזכור שהעלייה בטמפרטורות משפיעה גם על הציוד. רוב הציוד הוא ציוד נע, כמו טורבינות, ובטמפרטורות גבוהות הטורבינות עובדות קשה יותר, מה שעלול לגרום ליותר תקלות".
העלייה בצריכה מעוררת גם גידול בהוצאות. בתחילת היום, כאשר הצריכה עדיין "רגילה", פועלות היחידות המופעלות בפחם וגז טבעי, הזולים יותר. אולם ככל שגוברת הצריכה, מופעלות גם יחידות המופעלות במזוט וסולר, שמחירם לעתים פי עשרה.
בחברת החשמל מספרים כי מיד עם ירידת הלחץ והפחתת הצריכה, נערכים אנשי התחזוקה בתחנות לטיפול בציוד לקראת יום השרב הבא. גם התקלות בקווי המתח מתגברות, בשל החום והלחות.
"צריך לזכור שמי שעוסקים בתחזוקה ובתיקונים, לא עושים את המלאכה בחדר ממוזג, ואפילו לא בטמפרטורה החיצונית של 34 מעלות, אלא לעתים ליד הדודים הלוהטים בתחנות, באזורים שהטמפרטורה בהם מגיעה ל-50 ו-60 מעלות", אומר דוד.
כאשר אנחנו עוזבים את מרכז הבקרה, סמוך לשעה 14:00, כבר מצביעים מספרי הצריכה על 11,130 מגאווט. בעוד זמן קצר יישבר השיא, אך בחברה יודעים כי גם השיא הזה הוא זמני, ייתכן כי מחר כבר יישבר שוב.