שתף קטע נבחר

 

אלופים במיל': ברק צדק כשהקדים מינוי הרמטכ"ל

בכירים לשעבר בצה"ל סבורים כי החלטת שר הביטחון להכריז כבר היום על גלנט כרמטכ"ל הבא, היא צעד הכרחי כדי להשיב השקט לצבא ולהתחיל לעצב את העתיד. מומחה משפטי תוהה בכל זאת אם המהלך ראוי - ואולי להבא צריך בכלל ועדה?

ההפתעה שסיפק הבוקר (יום א') שר הביטחון, אהוד ברק, כשהודיע בעיתוי מוקדם על מינוי האלוף יואב גלנט לרמטכ"ל ה-20, גרמה להרמת לא מעט גבות כשלרמטכ"ל המכהן, גבי אשכנזי, נותרה עוד חצי שנה בתפקיד. כשברקע מוזכרת האפשרות שאשכנזי יעדיף לוותר על המשך הכהונה על רקע ההתפתחויות, בכירים לשעבר בצבא סבורים כי לאור פרשת המסמך - צעדו של ברק היה מוצדק ובלתי נמנע.

 

אלוף במילואים אורן שחור אמר בשיחה עם ynet כי לדעתו, אלמלא הייתה מתעוררת פרשת המסמך, עדיף היה אמנם

להמתין עם המינוי, אך משזו עלתה לתודעה - טוב שההליך התקצר וסתם את הגולל על ההתעסקות בעניין. "זו ההחלטה הראויה", אמר שחור, והסביר כי למיטב הבנתו וידיעתו, "בהמשך החקירה סביב המסמך המזויף לא יעלה משהו נוסף לגבי גלנט, שהיה האחרון שעסק בעניין הזה או שהיה צריך את זה".

 

שחור אמר כי הוא מכיר היטב את שר הביטחון ברק, וכי זה יודע מה הוא רוצה: "הוא מכיר את גלנט טוב מאוד כמו גם את כל יתר האלופים. ברק ידע מראש שגלנט הוא המעמד שלו, ולכן ניסה למנותו לסגן הרמטכ"ל, כדי שיצבור ניסיון. עכשיו גלנט יוכל להיכנס לתפקיד מודע לכל ומוכן". שחור אומר כי למרות המתיחות בין גלנט לאשכנזי, גלנט עצמו מזכיר לו באיכויותיו הרבה מאיכויות הרמטכ"ל הנוכחי.


ברק עם גלנט. "אם חשב הוא האיש - צריך לשתפו במינויים" (צילום: רויטרס)

 

גם האלוף במילואים זאב ליבנה סבור כי לא היה צריך להמתין עד לסיום החקירה כדי להחליט על מינוי גלנט. "אם ברק חושב שהוא האיש - הוא צריך למנותו ולשתפו בכל תשבץ המינויים ותוכנית העבודה. העתיד חשוב, לא מה שקרה. זה אבסורד לחשוב שמישהו יבנה תוכנית עבודה וימנה אנשים, ומי שיפקד על הכול לא יהיה שותף לכך". לדברי ליבנה, "צריך לזכור שגלנט לא היה קצין מטה, הוא אמנם היה חבר מטה אך לא עשה תפקיד מטה, ולכן חשוב שיהיה שותף להתנהלות מעכשיו ועד שאשכנזי עוזב, כך שיוכל לקבל צבא שיוכל לפקד עליו".

 

ראש זרוע היבשה לשעבר, האלוף במיל' משה עברי סוקניק, נשמע נחרץ עוד יותר. "כל מי שמדבר כנגד סבב המינויים הצפוי פשוט מקשקש. נאמר שהיו מודיעים על מינוי גלנט בעוד שלושה חודשים, אז לא היה סבב? גם היה. ראש אמ"ן רוצה ללכת הביתה ומושכים אותו, אלוף פיקוד הצפון סוגר ארבע שנים, ראש אגף המבצעים כבר ארבע שנים בתפקיד, וכך גם מפקד המכללות. בכל מקרה צריך להתחיל בסבב הזה, וטוב שמי שיעצב את המטה הכללי הבא יהיה הרמטכ"ל הבא ולא מישהו אחר".

 

מינוי רמטכ"ל - החלטה לאיש אחד?

לדברי משה עברי סוקניק, אשכנזי אינו "ברווז צולע", וגלנט לא יחפור תחתיו. "הם יישבו וידברו, ולא צריך להוציא את

הדברים מפרופורציה. היות שהצבא הוא מערכת גדולה, הרמטכ"ל צריך לבחור את הצוות שאיתו הוא יעבוד. צה"ל הוא כמו נושאת מטוסים ענקית, שלוקח זמן לנווטה לכיוון הנכון. לכל רמטכ"ל יש אישיות משלו, והוא משאיר את חותמו בתפקיד על-ידי מינוי המטה שאיתו יעבוד והכנת צה"ל לאתגרים העתידיים שעמם יתמודד". הוא, אגב, סבור שקיצור כהונת אשכנזי לא יהיה נאות: "עליו להישאר בחצי השנה שנותרה לו".

 

מעיניים לא צבאיות, יש שמרימים גבה - ולו במעט - לנוכח המהלך. פרופ' עמנואל גרוס, המתמחה במשפט חוקתי, אמר כי החלטת ברק יכולה להעלות כמה תהיות. "מבחינה משפטית אין כאן מניעה. גם היועץ המשפטי שמנע את המשך הליך בחירת הרמטכ"ל אחרי התפוצצות הפרשה ביטל את הסייגים שהציב אחרי הודעת המשטרה כי איש מהמועמדים לא קשור למסמך, אך אין ספק שרבים בציבור ובכלל היו מעדיפים להמתין ולראות את החקירה מסתיימת".


הרמטכ"ל אשכנזי. יישאר על הבמה עד תום הכהונה? (צילום: שי וקנין)

  

גרוס מסביר כי לצד זכותו של ברק עולה השאלה האם היה ראוי מבחינה ציבורית, למרות ההיתר המשפטי, להמשיך בהליך הבחירה כל עוד החקירה לא הסתיימה, והציבור כולו, כולל שר הביטחון, לא יודע מי עומד מאחורי המסמך, ומה חלקם של

המעורבים בו.

 

גרוס אומר כי פרשת גלנט מעלה שאלות מרחיקות לכת עוד יותר, כמו האם מינוי של רמטכ"ל צריך להמשיך להיות נתון לשיקולו של אדם אחד בלבד, או שמוטב כי מועצה או ועדה המורכבת מאנשי מקצוע אובייקטיבים תמליץ את מי למנות - כפי שנעשה במקרה של היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה. בעבר בחר אותם שר המשפטים לבדו, אך כעת דנות בנושא גם ועדות ממליצות. "ייתכן שגם כאן יש צורך בשינוי, ועלינו לשאול את השאלות הללו ולא להמשיך עם המינוי החדש כאילו כלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחור. "איכויות גלנט מזכירות את של אשכנזי"
צילום: יותם פרום
צילום: דובר צה"ל
אלוף במיל' ליבנה. "חשוב שהמפקד העתיד ישותף"
צילום: דובר צה"ל
צילום: רונן לידור
עברי סוקניק. "לא לצאת מפרופורציות"
צילום: רונן לידור
צילום: צביקה טישלר
פרופ' גרוס. "לא להמשיך כאילו כלום"
צילום: צביקה טישלר
מומלצים