האם הודעות בפייסבוק הן עבירה על החוק?
כך טוען משרד עורכי הדין נ' קוריס ושות', ששלח מכתב התראה ודרישת תשלום למוזיקאי מרחובות, המנהל קבוצת מעריצים של מחזמר - לפי "חוק הספאם". המוזיקאי סבור כי הודעותיו אינן מהוות דואר זבל. האם חוק הספאם משמש כאן שלא למטרתו?
עורכת הדין מורן יעקבי ממשרד עורכי הדין נ. קוריס ושות', פנתה אליו במכתב רשמי (PDF) של התראה לפני נקיטת הליכים. במכתב טענה יעקבי כי חסון שלח ספאם למרשתה, החברה לאחזקות ושירותים בע"מ בהודעות ששלח לחברי הקבוצה "המחזמר פיטר פן (1989)". לראייתה, יש בכך עבירה על סעיף 30א' לחוק התקשורת, ומפעיל הקבוצה נדרש לפצות את מרשתה בסך של אלף שקלים לכל הפרה, כפי שקובע החוק.
הסכום לתשלום (למכתב ההתראה צורף שובר תשלום) היה 2,200 שקלים.
חסון, שהוא אכן אחד ממנהלי הקבוצה "המחזמר פיטר פן" - קבוצת מעריצים המוקדשת למחזמר ההוא בכיכובו של חנוך רוזן, לא ויתר. הוא השיב למשרד עורכי הדין במכתב משלו, בו הדף את טענותיהם.
חסון הסביר להם (גם בדף שפרסם ברשת החברתית עצמה) שהודעות הנשלחות לחברי קבוצת מעריצים בפייסבוק אינן יכולות להיחשב כספאם, שכן הוא אינו מציע לרכוש דבר, וכי מי שמצטרף לקבוצה בעצם מביע את הסכמתו לקבל דברי דואר ממנה - ולכן ,הוא לא עבר על החוק, ובוודאי לא חייב למשרד עורכי הדין ולחברה האמורה כספי פיצויים.
חסון טוען כי פניה דומה ממשרד עורכי הדין קוריס נשלחה למנהלי קבוצות אחרים. לצד טענתו של חסון, בפייסבוק קיימת קבוצה אשר בה אנשים נוספים טוענים כי קיבלו מכתבים דומים ממשרד עורכי הדין נ. קוריס ושות'.
סובל מספאם - אבל עדיין חבר בקבוצה
במשרד עורכי הדין נ. קוריס ושות' טוענים מצדם כי טענותיו של חסון מסולפות, וכי דבריו מהווים דיבה. החברה שבשמה טוענים במשרד קוריס ושות', "החברה לאחזקות ושירותים בע"מ", אגב, אינה מופיעה בחיפוש פשוט באתר רשם החברות.
יחד עם זאת, בצילום המסך המצורף למכתב ההתראה של עו"ד יעקבי, מופיע האתר tgf.co.il - פורטל הצעירים. tgf.co.il, אגב, עדיין חבר בקבוצת המחזמר שמפעיל חסון (ראו צילום מסך) - דבר די מוזר בהתחשב בעובדה ש-tgf.co.il רואה בהודעותיו של חסון מטרד.
בבדיקת רישום המתחם עולה כי בעלי האתר tgf.co.il הוא מולי בן דוד. ניסינו להשיגו לפי מספר הטלפון המופיע ברישום - אך טרם השגנו מענה.
מה אומר החוק?
מבחינת חוק התקשורת והסעיפים האמורים, נראה כי הצדק עם חסון. חוק התקשורת (סעיף 30 א' החדש) מגדיר דבר פרסומת כך: "מסר המופץ באופן מסחרי, שמטרתו לעודד רכישת מוצר או שירות או לעודד הוצאת כספים בדרך אחרת". כיון שהקבוצה שחסון מנהל אינה מעודדת לרכוש מוצר או שירות, הרי שהיא אינה שולחת פרסומות, על פניו.
פרשנות משפטית
עו"ד אביב אילון, מומחה לדיני רשת, מסביר כי "אין זה סוד שאדם המבקש להצטרף לקבוצה בפייסבוק, מסכים לקבל עדכונים מקבוצה זו. באופן דומה, לאותו אדם יש האפשרות לנהל את אופן קבלת ההתראות מפייסבוק לתיבת הדואר האלקטרונית שלו. בנסיבות אלה, הטענה כי קבלת הודעה מסחרית ככל שתהיה, מקבוצה שהנמען בחר להיות חבר בה, מהווה דואר זבל - היא טענה שערורייתית, בלתי מבוססת בעליל ואשר יש בה יותר מאבק של חוסר תום לב.
"גם אם נשלחה מאותה הקבוצה הודעה לתיבת הדואר הפנימית של פייסבוק, הרי שפעולה זו הוסכמה על ידי החבר בעת שהצטרף לקבוצה. סעיפי החוק המתייחסים למשלוח דואר זבל, קובעים באופן ברור כי אם הנמען הסכים לקבל את דבר הפרסומת, הרי שאין כל בעיה", מסביר אילון.
"מפסקי הדין שניתנו עד כה במדינת ישראל בעניין משלוח דואר זבל, ניתן לראות כי בתי המשפט נותנים משקל רב לתום לבו של התובע. במקרים בהם הוגשה תביעה מבלי לפנות ולו פעם אחת אל שולח הפרסומת בבקשה להפסקת משלוח הפרסומות, בית המשפט נמנע מלפסוק פיצוי כלשהו ובמקרים הכי גרועים - נפסק פיצוי של כמה עשרות שקלים".
"בעניין דומה, שבו מקבל הפרסומת הצטרף לפורום באינטרנט, נקבע כי משהסכים התובע לתנאי הפורום, שכללו גם קבלת הודעות מן הפורום - הרי שאין לו על מה להלין. כולי תקווה במקרה יחיד, ולא בעניין שיטתי, הואיל ופעילות שכזו עלולה להוביל להליכים משפטיים דווקא נגד מי שבחר לתבוע", מסכם אילון.
האם ביקרתם כבר בעמוד הפייסבוק של ערוץ המחשבים?