התחנה נגד "הטיפוסים המפוקפקים". קרב אבוד?
זרנוקים להברחת נרקומנים, מצלמות לאיתור משתינים - מה לא עושה הנהלת התחנה המרכזית כדי להתמודד עם עושי הצרות שהתנחלו בה. אבל במערכת המסועפת של מעברים נטושים בהם שולטים העזובה וה"פיפ שואו", האונס האחרון היה כנראה בלתי נמנע. אולי תחנת המשטרה שתוקם במקום בקרוב תעזור במשהו
האונס הקשה בשירותי התחנה המרכזית בתל אביב בסוף השבוע לא הפתיע את סוחרי "קניון תל אביב", המתחם הענק והכעור שבו פועלת התחנה. הם לא מתקשים לנחש מי עומד מאחוריו. "הטיפוסים המפוקפקים האלו הגיעו, מגיעים וימשיכו לבוא לפה גם אם תביא לפה אלף יס"מניקים", אמר ל-ynet אתמול (יום ב') דוד, אחד מבעלי חנויות הדיסקים בקומה השישית. "אנשים פה תופסים פינות חשוכות, ישנים, מתעסקים עם עצמם ומנצלים את הגודל העצום של התחנה".
את החומר האנושי הבעייתי שמשתכן דרך קבע בתחנה הרגישו גם בני הנוער הרבים שהציפו אותה בחודשיים האחרונים, בדרך לבילוי של החופש הגדול אילת. ספיר אהרוני, תלמידת כיתה י"א מרמת גן שנסעה עם חברותיה לנפוש בעיר הדרומית, סיפרה על רגעים לא נעימים שעברה בתחנה בשבוע שעבר: "תפסנו את האוטובוס שיוצא ב-12 בלילה, ולמרות שאבא שלי הזהיר אותנו, ירדנו לחפש שירותים בקומות התחתנות. חלק מהגברים שם התחילו איתנו וניסו לתת לנו סיגריה בכוח, למרות שהתעקשנו שאנחנו לא מעשנות. אם לא היינו בורחות מהם, אני לא יודעת איך זה היה נגמר".
במשטרה, מכל מקום, מגיבים להתגברות האירועים הפליליים באזור התחנה, והחליטו להוסיף בחודש הבא תגבור משמעותי לשוטרי מג"ב ושוטרי נקודת המשטרה הקבועה בתחנה, בדמות תחנת משטרה של ממש. 74 שוטרי וקציני התחנה, שתיפתח ממש בצמוד למתחם ותיקרא "יחידת לוינסקי", נמצאת בימים אלו באימון הקמה.
מאבטחת בתחנה. בקרוב תקבל תגבור משמעותי (צילום: עופר עמרם)
התחנה תכלול כוחות יס"מ, שוטרי סיור ובלשים. הרעיון להקים את התחנה החדשה גובש בצוות היגוי מיוחד בראשות סגן מפקד מחוז תל אביב, תת-ניצב שי ארביב, לנוכח ריבוי מקרי האלימות באזור.
"מים כדי להציק לנרקומנים"
ביקור בתחנה מגלה עד כמה גדולה העזובה, בעיקר בהמסדרונות הפתלתלים של הקומות התחתונות. חלק מאותם "טיפוסים מפוקפקים" יושבים "על הברזלים", עם סיגריה ביד ומבט חורש מזימות.
מסביב המוני חנויות ריקות שאיש לא רוצה לשכור - עדות ל"פיל הלבן" שהמתחם הפך להיות. רק תאי הצפייה של חנויות ה"פיפ שואו" ממשיכים לפעול, ולידם תאי השירותים - שגם מלון שני כוכבים לא היה מתגאה בהם.
ובכל זאת, בבניגוד לעבר, החיים של אותם טיפוסים שליליים קצת פחות קלים היום. חלק מהמסדרונות נחסם בחודשים האחרונים על ידי גדרות פח, סורגים וקירות גבס, וכמעט כל פינה מכוסה במצלמת אבטחה - אמיתית או דמה. המצלמות משדרות את התמונות למוקד האבטחה של הקניון - שם אכן הבחינו בחשוד באונס שהסתובב באזור השירותים, והעבירו את התיעוד למשטרה.
"אתה לא יכול לשים אנשים בכל פינה במקום כזה גדול" (צילום: עופר עמרם)
"אין מה לעשות, בניגוד לקניונים, אנחנו לא יכולים לאסור כניסה של אנשים, כי מדובר בתחנת אוטובוס", הסביר ל-ynet מנכ"ל הקניון, מיקי זיו, שמונה לתפקיד לפני ארבעה חודשים, בתום עשור שבו שימש מנהל האגף לשיפור פני העיר בעיריית רעננה.
"זה לא פשוט להתמודד עם מפלצת כזו גדולה", הוא מוסיף. "זה כמו שדה קרב. עוברים פה מאה אלף איש ביום, ב-5,000 אוטובוסים".
צוותים מיוחדים לניקוי גרפיטי
לדברי זיו, בחודשים האחרונים משקיעה ההנהלה רבות בניקיון התחנה, וגם פיתחה שיטות שונות להתמודדות עם הטיפוסים המפוקפקים: "על נרקומנים אנחנו משפריצים מים כדי להציק להם שייצאו, ונעזרים גם בפקחי הסיירת הירוקה של עיריית תל אביב להוציא אותם. אנחנו מפעילים צוותים מיוחדים לניקוי כתובות גרפיטי, ובפינות חשוכות, בהן אנשים נהגו לעשות את צרכיהם, התקנו אורות שפועלים לפי חיישן שמזהה אדם שמתקרב, וזה מרחיק אותם".
"מי שקונה בקסטרו עזריאלי ימשיך לקנות שם ולא פה" (צילום: עופר עמרם)
מקרה האונס, לדבריו, היה בלתי אפשרי למניעה - בגלל גודל התחנה: "בכל רגע נתון יש לנו 20 בודקים ושבעה מאבטחים, אבל אתה לא יכול לשים אנשים בכל מקום במקום כזה גדול. לכן פיזרנו והוספנו מצלמות אבטחה, שיתוגברו בהמשך".
זיו עדיין לא איבד תקווה לשנות את גורלו של המקום ואפילו להפוך אותו למרכז תרבות, למרות התדמית הבעייתית: "מי שקונה בקסטרו בעזריאלי ימשיך לקנות שם ולא פה, אבל אם יהיו פה תערוכות צילום, פיסול ופסטיבלים -
זה יעזור לשיפור התדמית".
מוקד תרבות אחד כבר פועל בתחנה, בקומת הקרקע, זה שמונה שנים - תיאטרון "קרוב", בניהולו האמנותי של ניקו ניתאי. בשיחה עם ynet, ביקש ניתאי דווקא לכפור בתדמית השלילית של המקום. "אין לי חלילה התנשאות על הסביבה, ובטח שום חשש", הוא פוסק בנחרצות. "זו שטות. אני מביא לפה את נכדיי, וזה המקום הכי מאובטח ובטוח בתל אביב".
לדבריו, להצגות בתיאטרון מגיע קהל רב ומגוון: "הנוכחות שלנו פה היא התעקשות על גבול השיגעון, לעשות תיאטרון אמיתי ולא דבר זול. זו נוכחות שמוציאה מהתיאטרון את האליטסטיות המכופתרת. אנחנו פה כדי לשבור את הסטיגמה שנוצרה לתחנה. אין פה שום חוויות לא נעימות. כן, יש יותר מדי דעות קדומות על המקום. פשוט התאהבנו בסביבה הזו. היא מאתגרת ואנחנו מנסים להפוך אותה למשהו רצוי. זה מקום הומה וחי, ולמקום כזה צריך לתת כתף".