הגיאולוג של גבעות: "מגד 5 הוא כמו מתן תורה"
טוביה לוסקין, הגיאולוג של גבעות עולם, נאם באסיפה של החברה: "גבעות עולם מזכיר את מסע עם ישראל ממצרים. צריך סבלנות, יקח שנים לפתח את כל השדה" אחד הדירקטורים בחברה הודיע: 25% מההכנסות מהנפט יועברו לצדקה
מחזה כזה עוד לא נראה בשוק ההון. קהל משולהב של מאות משקיעים התכנס בבנייני האומה בירושלים בכנס משקיעים שערכה גבעות עולם. הקהל, שזכה לשי בדמות צנצנות נפט ודבש, קיבל את הנהלת גבעות בראשות הגיאולוג, טוביה לוסקין, בצהלות שמחה ומחיאות כפיים סוערות.
- 1.5 מיליארד חביות נפט ליד ראש העין
- גבעות: הערכת הכנסות - כנראה באוקטובר
- הבהלה לנפט: גבעות עולם זינקה ב-19.6%
בשורה התחתונה לוסקין לא סיפק מידע לגבי הכדאיות הכלכלית של הקידוח. עם זאת הבהיר למשקיעים כי "נצטרך לבצע עוד קידוחים. צריך סבלנות, יש עוד הרבה מה לעשות, הרבה בארות לקדוח ובעזרת השם עוד הרבה נפט להוציא".
לוסקין ציין כי "מגד חמש הוא הצלחה פנטסטית מבחינתנו. זו הפעם הראשונה שאנחנו מפיקים נפט. כשהתקשורת כותבת שקידוח מגד חמש הוא עוד שדה חלץ - אל תתייחסו אליהם. גבעות עולם מזכיר את המסע של עם ישראל ממצרים לארץ ישראל. הרבה שנים קדחנו בארות ללא הצלחה. מגד חמש הוא אירוע כמו מתן תורה. עם זאת אי אפשר לסיים הכל בבת אחת, צריך סבלנות, יקח עוד שנים כדי לסיים לפתח את כל השדה".
לוסקין נשאל האם יש סיכוי שקידוח מגד יימצא לא מסחרי, והשיב כי "חינכו אותי בחיים שיש רק שני דברים שהם ודאיים בחיים - האחד הוא העולם הבא והעובדה בחייך תשלם מסים". לגופו של עניין השיב לוסקין כי הקידוח הינו מסחרי.
לוסקין ציין כי "על בסיס הדו"ח החיצוני שיוגש לנו בתוך חודש נוכל להעריך את שוויו של קידוח מגד. למעשה הדו"ח יתן לנו מספר תרחישים ומהן כמויות הנפט שניתן להפיק בכל תרחיש. לפני קידוח מגד 5 היו לנו הערכות שונות לגבי כמויות הנפט ברות ההפקה. לגבי כל שדה מגד נצטרך לבצע עוד קידוחים על מנת לקבל מידע מדויק. אתם צריכים לשים לב להבדל בין כמות הנפט במאגר, שהיא סטטי, לבין כמות הנפט בר ההפקה, עניין דינמי שיכול להשתנות. ב-15 בספטמבר נקבל את הדו"ח הגיאולוגי ואז יהיה לנו מידע ברור יותר לגבי המאגר. עם זאת על מנת לדעת בוודאות מה הפוטנציאל נצטרך לבצע קידוחים נוספים".
לוסקין אמר עוד כי "אחת הסיבות לפגישה שלנו כאן היום היא תלונות המשקיעים שהדיווחים שלנו לא מספיק בהירים".
עורך דין חיים אינדיג, המייצג את גבעות עולם, אמר כי "הטענה שאנחנו מדווחים יותר מדי היא מגוחכת. כשאני למדתי דיני ניירות ערך לימדו אותי עיקרון עליון כלפי המשקיעים והוא גילוי, גילוי ועוד פעם גילוי. אנחנו לא רוצים להכשיל אף אחד בעבירת מידע פנים ולכן מדווחים על כל התפתחות. הדבר המפליא אותי ביותר הוא שהעיתונאים הם שמפנים ביקורת על כמות הדיווחים - זכות הציבור לדעת. יש הרבה מאד משקיעים שמחכים שנים ורוצים לדעת מה קורה להשקעה שלהם – לא לתת להם את המידע? למה?". הקהל קיבל את דבריו של עורך דין אינדיג במחיאות כפיים סוערות.
לשאלת "כלכליסט" מדוע הדיווחים של גבעות מסובכים יותר לעומת דיווחי שאר השחקנים, השיב לוסקין: "בישראל אין הסטוריה של תגליות נפט ביבשה. יש הבדל מאד משמעותי בין קידוחי ימי לקידוח יבשה. בקידוח תמר עשו קידוח מבחן אחד ונתנו אינפורמציה לגבי כל השדה. סוג המאגר שלהם שונה בתכלית משלנו. הקידוח שלנו מסובך בהרבה. סוג הבאר שלנו מצריך לא קידוח אחד, אלא כמה קידוחים על מנת להבין את המאגר. מדובר בחומר מסובך וכך זה גם בעולם".
בהתייחס לגופו של הקידוח אמר לוסקין כי התוצאות עונות על ציפיותיו המוקדמות לפני הקידוח. לוסקין הסביר את תהליך ההפקה עד כה ואמר כי "מבדיקת כל מקטע ומקטע בקידוח ציפינו כי התפוקה הכוללת מזרימת כל המקטעים תניב את הסיכום האריטמטי של כל הכמויות שהושגו מכל קידוח בנפרד, כלומר ל-956 חביות ביום. בפועל כשפתחנו את כל המקטעים לזרימה חופשית גילינו שקצב הזרימה היה נמוך יותר מהמצופה והסתכם בכ-383 חביות ביום".
עוד הוסיף לוסקין: ""הפקנו עד כה קרוב ל-6,000 חביות נפט שנמכרו לבית הזיקוק בחיפה. כשנגיע להפקה נשיג מחיר טוב כי הנפט באיכות גבוהה".
נגה בן דוד, דירקטור בגבעות עולם, חתם את האירוע וציין כי "אנחנו בגבעות עולם הסכמנו וחתמנו שניתן 25% מההכנסות מהנפט של גבעות עולם לצדקה". בכך אולי שלח עקיצה ליצחק תשובה שנלחם עם המדינה לגבי שיעור התמלוגים שקידוח תמר ישלם למדינה. בתגובה לדבריו הגיב הקהל במחיאות כפיים נלהבות.