מרחב של מימן מכחישה: ישראל לא תמכור גז למצרים
עיתונות האופוזיציה המצרית פרסמה ידיעות לפיהן מצרים תרכוש, כביכול, מישראל חלק מהגז שמכרה לה, ומשתמשת בפרסום כדי לנגח את ממשל מובארק. אבל שותפות הגז EMG, המספקת את הגז המצרי, מכחישה את הידיעות מכל וכל
הידיעות לפיהן ישראל תמכור למצרים גז שרכשה ממנה בעבר הן שקריות. כך מודיעה היום (ג') שותפות הגז הישראלית-מצרית-אמריקנית EMG, המספקת גז טבעי ממצרים לחברת החשמל, בתגובה לדיווחים בעיתוני אופוזיציה המצריים - "אל שעב" ו"שורוק", שפורסמו בסוכנויות הידיעות בכל העולם וזכו הבוקר לכותרות ראשיות בתקשורת הישראלית.
חברת מרחב, השותפה הישראלית ב-EMG שבשליטת יוסי מימן, מסרה כי: "כל הפרסום מתחילתו ועד סופו הוא מופרך. ממשלות ישראל ומצרים חתומות, במסגרת חוזה השלום ביניהן, על הסכם מדיני וחוזה כלכלי לפיהם מצרים תספק לישראל 7 מיליון מטר מעוקב (BCM) גז טבעי במשך 20 שנה. אין לנו יכולת להיות אחראים לכל פרסום בכל כלי תקשורת כזה או אחר".
יודגש כי במרחב מכחישים כל פרשנות אפשרית לידיעות שפורסמו במצרים: גם את האפשרות שישראל תמכור, כביכול, בחזרה, חלק מהגז שרכשה, וגם את האפשרות ששתי המדינות יבטלו, רטרואקטיבית, את ההסכם שנחתם ביניהם לגבי מכירת גז עתידית.
גורם בכיר במשק האנרגיה הישראלי מסר ל-ynet: "הידיעות הללו הן קשקוש, שקר וכזב, שטויות והבלים. שוחחנו היום עם גורם בכיר בממשלת מצרים שאמר לנו מפורשות: 'מצרים מכבדת מזה 30 שנה את התחייבויותיה לאספקת נפט וגז לישראל, ומתכוונת להמשיך בכך בעתיד".
גם מחברת החשמל הישראלית נמסר כי: "לחברת החשמל לא ידוע על שום כוונה למכור גז למצרים".
גם העיתון המצרי האופוזיציוני "שורוק", שפרסם אתמול כי ישראל תמכור, כביכול, גז למצרים, "שינה את גרסתו", ופרסם היום הבהרה רפה לפיה ממשלת מצרים מודיעה כי: "נמשיך במכירת הגז הטבעי, כיוון שאנחנו כבר חתומים על חוזים". הידיעה שפורסמה היום, בניגוד לכותרות המתלהמות שפורסמו אתמול, אינה מזכירה את ישראל.
לנגח את ישראל? לא צריך סיבה
עיתוני האופוזיציה במצרים פרסמו אתמול ידיעות לפיהן ישראל תמכור, כביכול, למצרים, חלק מהגז שרכשה ממנה, במחיר גבוה פי שבע מהמחיר שבו רכשה את הגז. הרקע לפרסום הוא הפסקות החשמל התכופות המתרחשות במצרים בשל גל החום ומחאות של המוני מצרים נגד המדיניות הכושלת של ממשלתם. ועם זאת, הפרסום הוא חלק מקמפיין קבוע שמנהלת האופוזיציה המצרית נגד עסקת הגז עם ישראל, שאף הגיע לערכאות משפטיות.
יצויין כי גם אם ממשלות ישראל ומצרים היו מתחרטות על העסקה ומחליטות "להפוך" אותה, לא היה ניתן, מבחינה טכנית, למכור גז מישראל למצרים, מסיבה פשוטה: במדינת ישראל אין כיום מיכלים לאיחסון גז טבעי. הגז שישראל רוכשת מ-EMG, מגיע דרך צינור מאל-עריש לאשקלון ומשמש את חברת החשמל לצריכה שוטפת בלבד, ואילו הגז הישראלי ששותפות ים תטיס מספקת לחברת החשמל מקידוחיה שבים התיכון אינו מספיק גם לספק את צרכי ישראל.
מאגרי הגז הענקיים שחברות דלק ונובל אנרג'י תמר ודלית גילו לאחרונה בים התיכון ייכנסו לפעולה, במקרה הטוב, בשנת 2012. גם אז, ספק אם הגז יאגר ואם ישראל תגיע למצב שבו תוכל לייצא גז, וודאי שלא יימכרו אותו למצרים שעדיין מייצאת גז בעצמה.