הספרי: "מעדיף שמחזותיי לא יוצגו באריאל"
תנועת "אומץ לסרב" קוראת לאמנים שלא להציג בהיכל התרבות המוקם באריאל. אנשי התנועה: "זו במה של קלון". המחזאי שמואל הספרי ל-ynet: "מעדיף שמחזותיי לא יוצגו מעבר לקו הירוק". ראש עיריית אריאל: "זה לא מוסרי ומכוער"
היכל התרבות החדש, המוקם בימים אלה בעלות של כ-40 מיליון שקל בעיר אריאל שבשומרון, מעורר פולמוס בעולם התרבות והפוליטיקה הישראלי, עוד בטרם הושלמה בנייתו. ההיכל החדש, שייחנך בנובמבר, הוא למעשה אולם המופעים היחיד מעבר לגבולות הקו הירוק, שיכול לאכלס הפקות רחבות היקף.
אריאל. במה לגיטימית או "במה של קלון"? (צילום: יעקב סער, לע"מ)
עד עתה נודע כי ההצגה שתפתח את האולם תהיה "פיאף" של תיאטרון באר שבע, וכמו כן, הפקות תיאטרון נוספות שהוזמנו ויציגו באולם, שיכיל 540 מקומות ישיבה, נרכשו גם מתיאטרון הבימה, הקאמרי והחאן הירושלמי, כך פורסם ב"הארץ". ברשימת ההצגות שכבר הוזמנו על ידי היכל התרבות באריאל יהיו גם "הרוזן ממונטה כריסטו", "לרקוד ולעוף", "המסילה לדמשק", "תעלולי סקאפן" וכן הצגות ילדים כמו "סבא טוביה" ו"הקץ של העץ".
תנועת "אומץ לסרב", המורכבת מלוחמים במילואים הקוראים לסיום הכיבוש ומסרבים לשרת בשטחים, יצאה אמש (ד') בקריאה למנהלי התיאטרונים וארגוני השחקנים, בבקשה שלא יופיעו באריאל. "אין זה מעשה של אנשי תרבות להופיע בפני קהל שבשל מקום מושבם, מיליוני אנשים סובלים משלטון צבאי מדכא השולל מהם כבוד אנושי, חופש תנועה וזכויות אדם בסיסיות, וזאת עוד לפני שדנים בשלילת יכולתם לקיים חיי תרבות ורוח כלשהם.
"יש משהו בלתי סביר בכך שאנשים יבואו לצחוק וליהנות מהצגות של הספרי ומולייר, תוך התעלמות מכך שמסביב אנשים חיים תחת עוצר וסגר. בכיבוש לא משחקים", אומרים בתנועה ל-ynet ומדגישים, "אנחנו קוראים לאנשי התיאטרון בישראל ובכלל זה למחזאים, במאים, שחקנים, צוותי הפקה, מוזיקאים ושאר האמנים העובדים איתם, שלא לעלות על במת היכל התרבות באריאל. זוהי במה של קלון למדינת ישראל, לאמנות ולתרבות בארץ".
הספרי: "זה לא בסדר, אתרום התמלוגים"
קריאתם של אנשי תנועת "אומץ לסרב" זכתה אתמול לרוח גבית מצדו של המחזאי שמואל הספרי, שאמר בתגובה לדברים: "אני שומע על זה לראשונה מ-ynet ולמען האמת אני מרגיש לא בסדר עם זה. כל עוד אין הסכם על חלוקת הארץ והחלטה ברורה איזה מהיישובים ייכללו בתחומי מדינת ישראל, אני מעדיף שמחזותיי לא יוצגו מעבר לקו הירוק.
הספרי. לא מסכים להצגת מחזותיו מעבר לקו הירוק (צילום: משה שי)
"אני בטוח שעמרי ניצן, המנהל האמנותי של הקאמרי, שותף לדעתי וגם הוא לא יסכים ש'גטו' בבימויו, תציג מעבר לקו הירוק. חבל שאני צריך להתבשר על כך מהתקשורת". הספרי הוסיף ואמר כי את התמלוגים המגיעים לו מההצגות באריאל, הוא מתכוון לתרום לתנועת "השמאל הלאומי", אותה הקים לפני חודשים ספורים ביחד עם עו"ד אלדד יניב.
אך עם זאת, נשמעים גם קולות אחרים בקרב שחקנים ויוצרים שאומרים היום, שלא לייחוס: "אנחנו מתנגדים לכיבוש, לגזענות ולחרם תרבותי אבל באריאל, כמו בכל המדינה, חיים חילונים ודתיים, שמצביעים גם למר"צ וחד"ש. למה צריך להעניש אותם? ואיך תועיל עצירת האמנות לשינוי המצב? אנחנו מכבדים את דעתם של אנשי 'אומץ לסרב' אבל לא רואים איך ביטול הצגות באריאל, שאינה סלע המחלוקת, קשור לעניין. מעבר לכך, כל עוד מדינת ישראל מכירה באריאל כעיר לגיטימית, אין לגיטימיות למוסדות תרבות הנתמכים על ידי המדינה לא להופיע בה".
השחקן יוסי גרבר שמופיע בהצגה "ימי שלישי עם מורי" צוטט ב"הארץ" ואמר שיש לו התנגדויות לנושא השטחים, אך כיוון שהוא משחק בהצגה שמקבלת מימון מהמדינה, אין בכוונתו למרוד. השחקן יוסף סוויד, שמשחק בהצגה "המסילה לדמשק", אמר כי הוא מתנגד להופעות באריאל וכי בכוונתו לבדוק את הנושא. בתיאטראות הבימה, הקאמרי ובאר שבע אמרו בתגובה: "התיאטרון יציג בכל מקום שמאפשרים לנו" והעדיפו שלא להיכנס לסוגיה הפוליטית.
ראש עיריית אריאל: "שפלוּת, נבזוּת, דו-פרצופיוּת"
ראש עיריית אריאל וח"כ לשעבר, רון נחמן, אמר בתגובה לדברים: "אין לתרבות שום קשר לפוליטיקה. אם שחקנים ויוצרים רוצים לעשות פוליטיקה, שילכו לכנסת. השפלות, הנבזות והדו פרצופיות של אלה שעוסקים בתרבות וקוראים להחרים אותנו, היא בלתי נסבלת.
נחמן. "מה, תרבות זה רק לתל אביב?" (צילום: AP)
"לא ייתכן שאחרי 20 שנה, כאשר מדינת ישראל בונה פה היכל תרבות ראוי, אנשי אריאל יהפכו לשק החבטות של קומץ אנשים. זהו סימפטום חולני שמורה על משהו פגום בגנים של האנשים האלה. מה גם שמדובר בשחקנים וביוצרים שממומנים על ידי מדינת ישראל. זה בדיוק כמו אותם פרופסורים באוניברסיטאות שקוראים להחרים את מדינת ישראל. אילו נורמות אלה, שבהן יש חופש לנאץ, ללכלך, לחפור תחת יסודות המדינה?".
נחמן מוסיף כי הוא מזמין את התיאטרון של רמאללה להופיע באולם החדש שייפתח בנובמבר ומדגיש: "כמו שהאמבולנסים שלנו משרתים את כל הקהילות, כך גם האולם החדש פתוח לכולם ולתועלת כולם. אם אני אסגור עם אבו מאזן שהתיאטרון הפלסטיני יופיע אצלנו, נראה איך כל המלעיזים פתאום ישתתקו.
תיאטרון באריאל יכול לשנות ולקדם את השלום הרבה יותר מבכל מקום אחר. זהו אולם התרבות היחיד בין פתח תקווה לרבת עמון. אני מקווה שהוא ישרת את כל אנשי האזור.
"תרבות היא כלי נפלא לגישור, והם רוצים לעשות סגרגציה? זה מצער מאוד שכל דבר יורד לבנקט הפוליטי במקום לזכות להתייחסות קונקרטית. מה, תרבות זה רק לתל אביב? לתושבי אריאל אין זכות לתרבות? מהילדים שלנו צריך למנוע הצגות ומופעי מוזיקה? זה לא מוסרי ומכוער. שאנשים פרטיים יעשו מה שהם רוצים, אבל גופים שמדינת ישראל מממנת, לא יכולים למרוד בסמכות". סדרת המנויים הראשונה של האולם שטרם נפתח כבר נמכרה, ובימים אלה פותחים באריאל סדרה נוספת. הצמא למופעי התרבות, לדברי נחמן, רב.
ח"כ אלכס מילר, תושב אריאל, התייחס לדבריו של הספרי ואמר: "מדובר באמירה מקוממת וסהרורית. לא נאפשר לעשות איפה ואיפה בין תושבי מדינת ישראל באיצטלה של אידיאולוגיה. אריאל היא חלק ממדינת ישראל, אותה מדינה שמממנת ומתקצבת את התיאטראות בהם שמואל הספרי מעלה את המחזות שלו. אם לא נאה לו להופיע במדינה, שלא ייהנה מהתמיכה התקציבית שהמדינה מעניקה לו ואם הוא רוצה לתחום מחדש את הגבולות, שיעלה המחזות שלו מעבר לגבול".