שתף קטע נבחר

 

קרטר שחרר אסיר אמריקני - ועזב את צפון קוריאה

נשיא ארה"ב לשעבר הצליח להביא להענקת חנינה לאמריקני שחצה את הגבול מסין לצפון-קוריאה בינואר השנה, ונידון ל-8 שנות מאסר. הוא גם נפגש עם בכיר במשטר הקומוניסטי שהודיע לו: "מוכנים לחזור לשיחות על הפירוק מגרעין"

נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ימי קרטר, סיים הבוקר (יום ו') את ביקורו בצפון-קוריאה, ועזב את פיונגיאנג במטוס פרטי שעליו גם האסיר האמריקני איחלון גומס, אשר היה עצור במדינה מאז ינואר. קרטר וגומס בן ה-31, שעבורו השיג חנינה מיוחדת, צפויים לנחות מאוחר יותר היום בבוסטון, והאסיר המשוחרר יתאחד עם אמו ושאר בני משפחתו.

 

בוושינגטון בירכה מחלקת המדינה על שחרורו של גומס. "הוקל לנו כששמענו שבקרוב הוא ינחת בשלום ויתאחד עם בני

משפחתו", אמר דובר המחלקה, פי.ג'יי קראולי. "אנחנו מעריכים את המאמץ ההומניטרי של הנשיא לשעבר קרטר, ומברכים על החלטת צפון-קוריאה להעניק למר גומס חנינה מיוחדת, ולאפשר לו לשוב לארצות הברית".

 

סוכנות הידיעות הרשמית של צפון-קוריאה דיווחה כי קרטר ומלוויו עזבו את המדינה אחרי ביקור בן שלושה ימים, שבו נמסרה בקשה לשחרר את גומס והתקיימו דיונים "גלויי לב" על תוכנית הגרעין של פיונגיאנג. לפי הדיווח, קרטר קיים שיחות לבביות עם האיש מספר 2 בצפון-קוריאה, קים יונג נם, שאמר כי ארצו מעוניינת בחידוש השיחות הרב-צדדיות על פירוק המדינה מגרעין.

 

כך או כך, לא הייתה כל אינדיקציה לכך שקרטר נפגש עם מנהיג צפון-קוריאה, קים ג'ונג איל, שיצא אתמול לביקור מפתיע בסין, דווקא במהלך שהותו הנדירה של בכיר אמריקני כמו קרטר בבירה הצפון-קוריאנית. בשנה שעברה, קים נפגש ושוחח עם נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון, שהגיע גם הוא לצפון-קוריאה כדי לשחרר שתי עיתונאיות אמריקניות שנעצרו.

 

האמריקני הרביעי שמשוחרר תוך שנה

ארה"ב וצפון-קוריאה התייצבו משני צדי המתרס במהלך מלחמת קוריאה בין 1950-1953, ומאז הן אינן מקיימות יחסים דיפלומטיים, אולם קרטר זוכה בפיונגיאנג לכבוד רב, על שום הביקור פורץ הדרך שלו לצפון-קוריאה ב-1994, אז נפגש עם אביו של המנהיג הנוכחי, קים איל סונג, לשיחות שהובילו להסכם על פירוק מנשק גרעיני.

 

גומס הוא האמריקני הרביעי בתוך שנה שנעצר בצפון-קוריאה בגין כניסה שלא כחוק אל המדינה, אחרי שחצה את הגבול מסין בינואר השנה. מלבד לאורה לינג ואאונה לי שנידונו בגין מעשה דומה לעבודות פרך ושוחררו באוגוסט שעבר בחנינה

מיוחדת, גם רוברט פארק נכנס למדינה בחג המולד האחרון, וגורש בידי הרשויות הצפון-קוריאניות 40 ימים אחר-כך.

 

עדיין לא ברור מה היה המניע למעשהו של גומס, אולם הוא ידוע כחבר קרוב של פארק, וצולם בסיאול כשהוא מפגין למען שחרורו של פארק רק שבועיים לפני שנעצר בעצמו בצפון-קוריאה. באפריל השנה הוא נידון שם לשמונה שנות עבודה בפרך, ונקנס ב-600 אלף דולר בגין הסגת גבול וביצוע "מעשה עוין". התקשורת הצפון-קוריאנית דיווחה בשעתו כי גומס "הודה בכל העובדות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ימי קרטר. זוכה לכבוד בפיונגיאנג
צילום: דודו אזולאי
קים ג'ונג איל. לקלינטון הוא התפנה, ולקרטר?
צילום: רויטרס
מומלצים