גלברד יצטרך לספק את הסחורה: לייצר מזומנים
ענף הסלולר המום: יעקב גלברד, מנכ"ל פלאפון ובזק לשעבר, מתיישב בכיסא מנכ"ל פרטנר. כעת הוא יצטרך לספק את הסחורה לבעל הבית, אילן בן-דב בתמורה לקאמבק שקיבל: לייצר מזומנים, לכבוש נתחי שוק - וגם לנסות להשכיח את השערורייה שגרמה לו לפרוש מבזק. הטלטלה בפרטנר תימשך?
"מה עושה מנכ"ל ישראלי שנכנס לתפקיד?" חד יעקב גלברד לחברי ההנהלה שלו בכל פעם שהוא נכנס לתפקיד חדש, "הוא קורא לסמנכ"ל הכספים של החברה ואומר לו, 'תביא את ספר התקציב'. הוא מתחיל לעבור על ההוצאות שורה-שורה, ואומר בוא נחתוך פה ונקצץ שם. ומה עושה מנכ"ל אמריקני שנכנס לתפקיד? קורא ביום הראשון לתפקיד לסמנכ"ל הכספים, עובר שורה-שורה בהכנסות וחושב כיצד ניתן להגדיל כל אחת מהשורות הללו".
- יעקב גלברד יחליף את דוד אבנר כמנכ"ל פרטנר
ביום חמישי הדהים בעל הבית של פרטנר, אילן בן-דב, את ענף הסלולר כשהכריז על מינויו של גלברד (63) למנכ"ל החברה - במקומו של אלי גליקמן, שהוכרז לפני מספר חודשים כיורשו המיועד של דוד אבנר, המנכ"ל הפורש. "אני משוכנע כי השילוב של ניסיונו הניהולי המקיף והעשיר של יעקב גלברד, עם הנכסים שנבנו בחברה לאורך השנים, יוביל את פרטנר לשיאים חדשים", הכריז בן-דב.
גליקמן, פגוע ומאוכזב, הודיע מיד על פרישה מהחברה, וההערכות הן כי גם אבנר - שאמור היה לכהן כסגן יו"ר לאחר פרישתו מתפקיד המנכ"ל - ימצא בקרוב את דרכו החוצה. קשה להמעיט בעוצמת הטלטלה הצפויה כעת לאימפריית הסלולר הכתומה, שכבר עברה בשנה האחרונה לא מעט זעזועים עם העברת השליטה מתאגיד האצ'יסון לידיו של בן-דב.
גלברד הוא אכן בעל ניסיון עשיר בענף הטלפוניה בישראל: הוא כיהן כחמש שנים בתפקיד מנכ"ל פלאפון ונחשב לאיש שהחזיר אותה לרלוונטיות במפת הסלולר, ולאחר מכן עבר לכהן כמנכ"ל בזק עם העברת החברה מממשלתית לפרטית. עם זאת, כבר למעלה משלוש שנים שהוא פועל בשולי העולם העסקי ושמו נפקד מכותרות העיתונים הכלכליים. לאחר שנאלץ לפרוש בסערה מבזק על רקע פרשת בונוסים לא תקניים, לא חזר לתפקיד ביצועי בכיר בחברה גדולה. בן דב מספק לו כעת את הקאמבק של חייו, ויצפה לתמורה מיידית.
"אילן לחוץ", מספר בכיר בענף, "הוא קנה את פרטנר בעסקה ממונפת מאוד, לקח הלוואות ענק מהבנקים ומהבעלים הקודמים (קונצרן האצ'יסון – נ.ס) והוא לא יכול להרשות לעצמו להיכשל. הוא חייב לשמור את פרטנר כיצרנית המזומנים הנפלאה שהייתה כל השנים האחרונות, אבל פתאום השתנו לו התנאים: הורדת דמי הקישוריות, למשל, היא איום אמיתי על הרווחיות של החברה שלו. הוא מאמין שגלברד, עם כל הניסיון שלו במהלכי התייעלות ובמאבקים ברגולציה, יוכל לספק לו את המזומנים שהוא צריך".
קריירה מוצלחת שנקטעה בשערורייה
באמצע 2001 מונה גלברד למנכ"ל פלאפון. מצבה של החברה היה בכי רע: בעוד סלקום משגשגת מרבעון לרבעון, פלאפון שקעה בהפסדים וסבלה מתדמית של חברה יקרה ומיושנת. בחמש השנים שבהן ניהל את החברה הצליח גלברד להחזיר אותה לפסים של רווחיות מרשימה: מיד עם כניסתו לתפקיד החליט על צעדי התייעלות, בהם קיצוץ שכר ההנהלה וביטול הטבות לעובדים, והוביל מספר מהלכים שיווקיים מרשימים, בהם המיתוג מחדש של פלאפון והשקת מותג הצעירים "אסקייפ". האחרון אמנם נכשל ונמחק מאז, אך הצליח לייצר את הבאזז הרצוי לחברה ולהחזיר אותה לרלוונטיות.
בסוף 2005 עבר גלברד לנהל את קבוצת בזק, שעברה מידי המדינה לידיהם הפרטיות של חיים סבן, קרן אייפקס ומורי ארקין. שנה לאחר מכן הכריז על הישג משמעותי בדמות חתימת הסכם עבודה בין ההנהלה לוועד העובדים הלוחמני, שאיפשר לבזק לעבור שינוי מבני וארגוני ולשלוח לפרישה למעלה מ-1,000 עובדים. אלא שהקדנציה המוצלחת של גלברד נקטעה בפתאומיות על ידי שערוריית בונוסים: דירקטוריון החברה אישר אופציות לבכירים בבזק - גלברד עצמו קיבל חבילה ששווייה עמד על כ-58 מיליון שקל - מבלי שעברו את ההליך הנדרש בוועדת הביקורת. בנוסף, התברר כי גלברד חילק בונוסים לבכירי בזק ללא אישור הדירקטוריון. רשות ניירות ערך נכנסה לתמונה, ועדת בדיקה מונתה ובסופו של דבר החליט גלברד לפרוש בעצמו - פגוע עד עמקי נשמתו - רגע לפני שהודח.
בכירים שעבדו איתו בעבר משוכנעים שגלברד אמנם אוהב כסף - גם בשורת התוצאות העסקיות וגם בתלוש המשכורת שלו - אבל כישלונו בבזק נבע מתכונות אישיות אחרות. "הוא מכוון מטרה כמו שלא ראיתי אף אחד אחר", מספר אדם שעבד איתו, "אם הוא מחליט שהוא צריך אופציות, הוא יעשה הכל לקבל את המקסימום וזהו. עם זאת, הוא לא גרידי במובן הפשטני של המילה: יש לו בעיה של היבריס. הוא מנהל מעולה, אבל גאוותן וזחוח".
בדצמבר 2007 מונה גלברד על ידי ישי דוידי, בעל השליטה בקרן פימי, ליו"ר פעיל של חברת הטקסטיל תפרון. גם דוידי, כמו בן-דב, סמך על יכולותיו המוכחות של המנכ"ל לשעבר. "אני סמוך ובטוח שניסיונו הרב ויכולותיו של גלברד יהוו תרומה מהותית להתפתחויות הצפויות בחברה ויניבו תוצאות חיוביות לחברה ולבעלי מניותיה", אמר דוידי. אלא שהתקוות לא התממשו ושנתיים לאחר מכן התברר כי החברה על סף קריסה, לאחר שהבנקים איימו להקפיא את האשראי שלה. תפרון צברה לאורך השנים חובות של 33 מיליון דולר, הלקוחות הגדולים עזבו ונדרשה תוכנית הבראה מקיפה מול הבנקים שכללה פיטורי עובדים והזרמת הון מצד הבעלים. לפני כחודשיים פינה גלברד את מקומו כיו"ר לטובת ארנון טיברג, מנכ"ל דלתא לשעבר.
בן-דב יוצא למלחמה
ובינתיים בפרטנר: מאז שרכש בן-דב את השליטה בחברה, היא עוברת סדרת טלטלות בלתי פוסקת. בעל הבית החדש הוא בעל סגנון שונה לחלוטין מזה שאליו הורגלה ההנהלה בשנים שקדמו: בן-דב מתעקש להיות מעורב בכל פרט ומתקשה לשחרר את מושכות הניהול. במאבק על הורדת דמי הקישוריות הוא הרים בעצמו טלפונים לעיתונאים ולמקבלי החלטות, מנסה לשכנע, נלחם בשיניים. "אילן מסוגל לסגור דברים בשיחות מסדרון, אצלו במשרד, הוא לא עושה חשבון להנהלה", מספר אדם שעבד איתו, "הוא פועל הרבה פעמים מהבטן, וזה בא על חשבון ניתוח עומק של עלות-תועלת ומשאיר הרבה אנשים עם התחושה שהם מיותרים". מעורבותו הגבוהה של בן-דב התישה את המנכ"ל, דוד אבנר, שהחליט לפנות את מקומו. החברה הודיעה כי את מקומו ימלא אלי גליקמן, סמנכ"ל שירות הלקוחות שהפך למשנה למנכ"ל.
בתוך כך מונה גלברד לדירקטור בפרטנר, ומהר מאוד התחיל לשכנע את בן-דב כי עליו לצאת למלחמה חסרת פשרות ברגולטורים. "דוד אבנר ואלי גליקמן הובילו שיטה שנתפסה בעיני בן-דב כשמרנית", מנתח בכיר בענף, "הם המשיכו להתמקד בדאגה לרווחת הלקוחות והעובדים, ולא יצאו למלחמה. גלברד חשב שזו השעה לתת פייט, להיכנס חזק מאוד ברגולטורים, להיות מאוד אגרסיביים בהתייעלות, במאבק על נתח שוק. מאחר שהוא מכיר את התחום הזה מצוין, בן-דב השתכנע שהוא האיש לתפקיד".
גורמים שעבדו בעבר עם גלברד משוכנעים כי אכן מדובר במנכ"ל חריף ומהיר מחשבה. "הוא יודע לקרוא את התמונה ולהבין את פרטי הפרטים שלה, יודע לקרוא מספרים וממש חי אותם, וכשהוא רוצה להשיג משהו - הוא יחתור אליו ויעקוף את כל המכשולים. הוא לא איש נעים ואין איתו דאחקות: השאלה הכי אישית שהוא שואל את הכפופים אליו היא 'מה שלומך'. אבל למרות זאת נהניתי לעבוד איתו, כי הערכתי אותו מאוד."
בכירים בפרטנר ומחוצה לה משוכנעים כי תוך זמן קצר תתחלף כל ההנהלה בחברה, ואיתה יאבד לא מעט ידע וזיכרון ארגוני חשוב. "גלברד החליף הנהלות גם בפלאפון וגם בבזק תוך זמן קצר מכניסתו לתפקיד המנכ"ל", מזכיר בכיר בתחום. פרטנר כבר איבדה את אלי גליקמן וככל הנראה את דוד אבנר, שכנראה יוותר על תפקיד סגן יו"ר ויפרוש, וכן את סמנכ"ל הפיתוח העסקי והרגולציה, עודד דגני, שהודיע כי יפרוש מתפקידו במהלך החציון הראשון של 2011.
גלברד צפוי גם להפגין את כישורי ההתייעלות המפורסמים שלו. למרות נאומיו על המנהל הישראלי והמנהל האמריקני, הוא יודע היטב כי אין מנוס מצמצום משמעותי של שורת ההוצאות. המשמעות: פיטורים, קיצוצי שכר וכיו"ב. בכירים בענף משוכנעים כי כניסתו של גלברד לתפקיד מסמלת סוף עידן לחברת הסלולר הכתומה. "פרטנר תאבד את התרבות החו"לית של אורנג', עם השפה הפרסומית הייחודית והמיתוג הנוצץ. גלברד יוביל התייעלות ויחתוך בשומנים, ויש הרבה מהם".
בתחום זה ייאלץ גלברד להתמודד עם שחקן חזק ביותר בפרטנר - סמנכ"ל השיווק, יעקב קדמי, המקורב מאוד לבן-דב. גורמים בחברה מספרים כי בן-דב מעריץ את קדמי, שחושב "מחוץ לקופסה", לדבריו, וסמנכ"ל השיווק מבלה איתו שעות ארוכות בחדרו. ההערכות הן כי בן-דב יצפה שקדמי וגלברד יחלקו ביניהם את תחומי הפעילות - קדמי כמנכ"ל-על לשיווק וגלברד כמנכ"ל-על להתייעלות. "זו שלישייה עם פוטנציאל אדיר להצלחה, אבל עם אגו עוד יותר אדיר שלא יאפשר להם לעבוד ביחד", מעריך בכיר בענף, "כל אחד מהם בא עם רקע וניסיון בעולם הסלולר, אבל מחברות עם תרבות שונה לחלוטין".
כך או כך, בן-דב וגלברד יודעים שניהם כי אסור להם להיכשל בסיבוב הזה. בעל הבית חייב לייצר את המזומנים הדרושים לו כאוויר לנשימה, ואילו המנכ"ל הוותיק יודע כי ייתכן ומדובר בהזדמנות האחרונה עבורו לייצר הצלחה בתפקיד ניהולי בכיר. האם הוא האדם המתאים לשיקום החברה? בכיר בענף, שכבר צפה במספר מלחמות סלולריות, אינו משוכנע בכך. "זה לא מינוי מוצלח, לעניות דעתי", הוא אומר, "עבר הרבה זמן מאז שהוא היה מנכ"ל בפלאפון ובבזק. הוא רואה חשבון בהשכלתו, ואני חושב שחוסר הידע הטכנולוגי שלו ושל בן-דב יהיה בעוכריה של פרטנר, כי הרי לב העניין הוא היכולת לזהות מגמות טכנולוגיות בענף. גם מבחינת תדמית, אחרי פרשת בזק לא נראה לי שגלברד הוא האדם הנכון לעמוד מול גורמים ממשלתיים ורגולטוריים. חבל שתחלופת המנכ"לים המהירה בפרטנר, והעובדה שיורש שהוכרז רק לפני חודשיים פתאום פורש, תשרה אווירה לא יציבה בחברה שהייתה ידועה תמיד ברוח הצוות ובספיריט שלה".
הכתבה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"