ועדת טירקל לראש המוסד: ומה אתם עשיתם?
מרכז הוועדה לבדיקת אירועי המשט לעזה העביר לראש המוסד, מאיר דגן, בקשה להעביר לחבריה חומרים הנוגעים לסגר הימי על הרצועה ועל ההיערכות לקראת הגעת הספינות
דורשים תשובות גם מהמנגנונים החשאיים. דובר ועדת טירקל לבדיקת אירועי המשט לעזה מסר הבוקר (יום א') כי מרכז הוועדה, עו''ד הושע גוטליב, ביקש מראש המוסד, מאיר דגן, להעביר אליו חומרים הנוגעים בסגר הימי על הרצועה ועל הפעולות שננקטו במסגרת ההיערכות לבוא הספינות.
לפני שלושה ימים העיד לפני חברי הוועדה הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף אביחי מנדלבליט, שהתייחס בעיקר דבריו להיבטים המשפטיים של הטלת הסגר, אכיפתו והתאמתו לכללי המשפט הבינלאומי. הוא גם מתח ביקורת על "תרבות הוועדות" והגדיר אותה - "מצב בעייתי".
"העובדה שהרמטכ"ל ואני מעידים היא חסרון ונזק גדול לצבא. צריך להילחם. אם על כל דבר תהיה ועדת חקירה - זה מצב בעייתי. זו המטרה של האויבים שלנו - להחליש אותנו בקבלת החלטות", אמר הפרקליט הצבאי הראשי.
בהתייחסו לעניינים משפטיים אמר: "בעזה אין נמל. כל הסחורות מועברות דרך היבשה. זה לא שהיה נמל משגשג והפסקנו את קיומו, לא היה נתיב שיט חופשי מעולם לעזה שהפסקנו אותו. בספטמבר 2007 קיבלה הממשלה החלטה שלפיה רצועת עזה היא ישות עוינת וכן צעדים ומדיניות כלכלית כלפיה. אף אחד לא חשב אז בכלל על משטים".
מנדלבליט אמר גם כי בדיונים המבצעיים שהתקיימו עוד טרם המשט, נראה היה כי מדובר בסוגיה סבוכה. "מהר מאוד הבנו שמדובר פה במשהו שונה, הן במספר כלי השיט והן במספר המפליגים. עד אותה עת, הגיעו כמה יאכטות עם עשרות אנשים וכעת היה מדובר במאות אנשים.
בשבוע עבר נשא את עדותו האלוף (במיל') גיורא איילנד, שעמד בראש צוות הבדיקה הצבאי לאירועי המשט. איילנד העיד במשך חמש שעות בדיון שהתנהל בדלתיים סגורות. בסיום העדות, ביקש השופט בדימוס יעקב טירקל מאיילנד "לאסוף חומרים נוספים עבור הוועדה כדי להשלים את התמונה בנושאים שונים". בקשה זו הועברה גם למשרד החוץ ולמשטרה.