עיראק: ביידן מנסה להאיץ המגעים להקמת ממשלה
בטקס שיתקיים מחר בבגדד יבואו לסיומן 7 שנות שלטון צבאי אמריקני בעיראק. מפקד הכוחות האמריקניים, הגנרל ריי אודיירנו, מפנה את מקומו אחרי 5 שנים, ועיראק תצא לדרך חדשה בניסיון לשמור בעצמה על יציבות ביטחונית ופוליטית
על-רקע נסיגת הכוחות האמריקניים בד בבד עם המשך הפיגועים והמבוי הסתום בזירה הפוליטית, הבטיח אמש (יום ג') סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, כי ארצו לא תנטוש את עיראק. ביידן אמר את הדברים בבגדד, שם הוא צפוי להשתתף מחר בטקס שיסיים באופן רשמי את פעילות הצבא האמריקני במדינה - 7 שנים אחרי הפלת שלטונו של סדאם חוסיין.
במהלך הטקס ייפרד גם מפקד הכוחות בעיראק, הגנרל ריי אודיירנו, מחייליו אחרי 5 שנים ויפנה מקומו לגנרל לויד אוסטין, שכיהן עד-כה כאחראי על המבצעים בעיראק.
לאחר מכן, יתפנה ביידן למגעים שמנהלים הפלגים העיראקיים בניסיון להשיג הסכם חלוקת סמכויות שיאפשר הקמת ממשלה. הקמת הממשלה מתעכבת זה שישה חודשים עקב חילוקי דעות בין שני הטוענים המרכזיים לתפקיד ראש הממשלה: נורי אל-מליכי ואיאד עלאווי.
"אנחנו נהיה בסדר", אמר ביידן בלקוניות לעיתונאים במהלך ביקור בשגרירות ארה"ב בבגדד. למעט אל-מליכי ועלוואי, צפוי ביידן להיפגש גם עם נשיא עיראק ג'לאל טלבאני, סגן הנשיא הסוני וסגן הנשיא השיעי, וכן עם מטיפים שיעים הקשורים לפלגים המקורבים לאיראן.
החל ממחר יוותרו בעיראק כ-50 אלף חיילים אמריקנים, שיסייעו ויאמנו את הכוחות העיראקים. הם לא ייקחו חלק בפעולות מבצעיות אלא אם-כן יתבקשו לעשות זאת, וגם אז פעילותם תעשה בכפוף לכוחות הביטחון העיראקים.
במהלך השנה הקרובה צפוי מספר החיילים האמריקנים השוהים בעיראק לרדת עוד - והחייל האחרון יעזוב את המדינה עד סוף 2011.
יועצו של ביידן, טוני בלינקן, אמר כי גם אחרי יציאתו של החייל האחרון - ארה"ב תמשיך לסייע לעיראק לעמוד על רגליה באופן עצמאי. "אנו לא נפרדים מעיראק. יש לנו שותפות עמוקה", אמר בלינקן. לדבריו, כל עוד אין ממשלה בבגדד - וושינגטון אינה יכולה ללחוץ על גופים כמו האו"ם לדוגמא, להסיר את הסנקציות המוטלות על עיראק מאז 1991. במסגרת הסנקציות, נדרשת עיראק לשלם פיצויים לכוויית על הפלישה שהובילה למלחמת המפרץ הראשונה.