האו"ם: נתוני הצמיחה הפלסטיניים - מטעים
ועידת הסחר והפיתוח של האו"ם, טוענת כי הדיווחים לפיהם הצמיחה במשק הפלסטיני הגיעה ב-2009 ל-6.8%, התבססו על נתוני שנת 2008 שהיתה גרועה במיוחד ועל פעילות המגזר הציבורי, המקבל סיוע מהמדינות התורמות
הדו"ח השנתי של ארגון ועידת האו"ם לסחר ולפיתוחׁ(UNCTAD) שופך מים קרים על ההערכות האופטימיות לגבי פעילותו של המשק הפלסטיני ובייחוד זה שבגדה המערבית. זאת, לאחר שמוקדם יותר השנה פרסמה קרן המטבע העולמית נתונים ולפיהם הצמיחה במשק הפלסטיני הגיעה בשנה שעברה ל-6.8%.
מומחי האו"ם טוענים כי אין מקום רב לאופטימיות וכי הנתונים של קרן המטבע "מטעים". לפי הדו"ח העדכני, נתוני קרן המטבע התבססו על נתוני שנת 2008 שהיתה גרועה במיוחד וכן בשל העובדה כי עיקר הצמיחה הושג על ידי המגזר הציבורי המקבל סיוע מהמדינות התורמות. לעומת זאת, המגזר הפרטי שאמור להיות הכוח המניע של הכלכלה לא גילה סימני התאוששות.
הנתונים הכלכליים אינם משביעי רצון. ההכנסה לנפש בשוק הפלסטיני בשנת 2009 היתה נמוכה ב-30% מזו שבשנת 1999. האו"ם טוען כי נכון לסוף 2009, כ-80% מבתי האב ברצועת עזה חיו מתחת קו העוני (הכנסה של 2 דולר ביום). הנתון בגדה המערבית עמד על 45% מכלל בתי האב. שיעור האבטלה בקרב הפלסטינים עומד על כ-30%. בעזה, עדיין לא החל שיקום כ-80% מהבתים שנפגעו במהלך מבצע "עופרת יצוקה".
עוד קובע האו"ם כי הסגר על רצועת עזה וכן צעדים נוספים שנוקטת ישראל, גורמים למשק הפלסטיני נזק של 800 מיליון דולר בשנה. הצעדים הישראלים מונעים מכספי התרומות להשפיע באופן חיובי על המשק הפלסטיני, צוין בדו"ח העדכני של האו"ם.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)
חסרי בית בעזה
צילום: AP
מומלצים