פסגה בוושינגטון: לא לשפיכות דמים, כן לשלום
היום הראשון של הפסגה בבית הלבן ננעל בפנייה ישירה של נשיא הרשות הפלסטינית לראש הממשלה, בה גינה את שני הפיגועים בגדה המערבית. "אני רוצה שעמינו יחיו חיי שכנות רגילים", אמר אבו מאזן לנתניהו, ולחץ את ידו. רה"מ כינה אותו מצדו: "הפרטנר שלי". אובמה: "אנחנו מנהיגים, אך גם הורים"
בטקס בבית הלבן בהשתתפות הנשיא ברק אובמה ומנהיגי ישראל, הרשות הפלסטינית, ירדן ומצרים - יצא לדרך המשא ומתן הישיר לשלום: "שלום עליכם. שלום על כולנו" - פתח ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את נאומו הלילה (יום ה') באגף המזרחי של הבית הלבן, ואמר לנשיא הפלסטיני, אבו מאזן: "הנשיא עבאס, אתה הפרטנר שלי לשלום". הנשיא הפלסטיני פנה מצדו ישירות לנתניהו בתום נאומו: "מה שקרה אתמול והיום ראוי לגינוי. אנחנו לא רוצים שדם יישפך. אנחנו רוצים שעמינו יחיו חיים רגילים של שכנות. בוא נחתום על הסכם שלום שיביא סוף לסבל".
"אני שמח להיות כאן היום ולהתחיל את המאמץ המשותף שלנו להשיג שלום בר-קיימא בין הישראלים והפלסטינים", אמר נתניהו והבהיר כי הגיע לוושינגטון כדי למצוא "פשרה היסטורית", ולא "למצוא תירוצים". "באתי למצוא פיתרונות", הדגיש נתניהו, ואמר כי ישראל שואפת לשלום ש"ישים קץ לסכסוך בינינו אחת ולתמיד. אנחנו שואפים לשלום שיימשך דורות - דורנו, דורם של ילדינו והבאים אחריהם. זה השלום שאנשיי מקווים לו. זה השלום שמגיע לכולנו".
הספקנים רבים, לדעת נתניהו, אך "אין לי ספק שהשלום אפשרי", הבהיר, "הנשיא עבאס, לא נוכל למחוק את העבר, אך בכוחנו לשנות את העתיד. לפני אלפי שנים, על אותן גבעות שבהן חיים כיום הישראלים והפלסטינים, ישעיהו ושאר הנביאים חזו שלום נצחי לכל בני האדם. מי ייתן והיום יהיה הצעד הראשון, קטן ככל שיהיה, בדרכנו המשותפת להגשים את החזון הזה".
"לתקן את העוול של 1948"
הרגע שייזכר יותר מכל מהיום הראשון של הפסגה בוושינגטון אירע בשניות האחרונות של רצף הנאומים. אבו מאזן התייחס לפיגוע שאירע שעות ספורות לפני כן, ושבו נפצעו שני בני זוג ליד צומת רימונים, ולפיגוע שבו נהרגו שלשום ארבעה תושבי בית חגי. הוא אמר כי "מה שקרה ראוי לגינוי. אנחנו לא רוצים שדם יישפך". נתניהו הנהן, ושמע את אבו מאזן קורא לו לחתום על הסכם שלום ו"לשים סוף לסבל".
"אנחנו מכירים באתגרים ובמכשולים שלפנינו, אבל יש לנו ניסיון ממגעים קודמים כדי להפוך את המגעים האלה למוצלחים", אמר אבו מאזן בנאומו לפני ארוחת הערב החגיגית עם הנשיא אובמה. הוא קרא לישראל "להפסיק את כל ההתנחלויות ולהסיר את כל המחסומים", והבהיר כי "לא נחסוך מאמץ להבטיח שהמגעים האלה יצליחו".
הנשיא הפלסטיני ייחל לשלום "שיתקן את העוול של 1948 ושיביא ביטחון לנו ולישראלים. אנחנו רוצים שלום שיעניק לשני העמים ולעמי האזור עידן חדש בו אנו נהנים משלום, יציבות ושגשוג". הוא טען כי "יוזמת השלום הערבית היא אמיתית וכנה, ותביא לפתרון הערוץ הסורי והלבנוני. הגיע הזמן לעשות שלום, לסיים את הכיבוש שהחל ב-1967, ולהעניק לפלסטינים צדק חופש". אבו מאזן היה אחרון הנואמים, ולאחר מכן לחץ את ידו של נתניהו.
הנשיא אובמה, שאירח את המנהיגים, היה ראשון הנואמים. "אנחנו נשיאים, ראשי ממשלות ומלכים, אבל אנחנו הורים - ואנחנו צריכים לשאול איזה עולם אנחנו רוצים להשאיר לילדינו", אמר אובמה בפתח הארוחה המשותפת עם נתניהו, אבו מאזן, נשיא מצרים חוסני מובארק ומלך ירדן עבדאללה. "אנחנו צריכים לשאול - האם יש לנו החוכמה והאומץ לצעוד בדרך השלום".
למצוא "פשרה היסטורית" (צילום: AP)
עבדאללה, מלך ירדן, הזהיר כי המחיר של כישלון תהליך השלום "יהיה כבד מדי לכולם". המלך הירדני אמר כי "העולם כולו נגרר לעימות שלא ייפתר עד שהערבים והישראלים ישיגו שלום. יש כאלה בשני הצדדים הרוצים שניכשל ושיעשו כל מאמץ להפריע לנו. השלום הוא אינטרס לאומי אמריקני ושל אירופה".
מלך ירדן ציין כי "שלום אזורי יוביל לשלום בין ישראל ל-57 מדינות ערביות ומוסלמיות שתומכות ביוזמת השלום. כל העיניים נשואות אלינו. המגעים הישירים צריכים להביא תוצאות, מוקדם ככל האפשר, הזמן אינו לטובתנו".
גם נשיא מצרים שהגיע לוושינגטון נאם באירוע, וקרא לישראל להקפיא את הבנייה בהתנחלויות ולא להחמיץ את ההזדמנות לשלום. מובארק אמר כי הבנייה הישראלית בשטחים "מנוגדת לחוק הבינלאומי". הוא הוסיף כי השלום במזרח התיכון הוא "תקווה שחמקה במשך שני עשורים", והדגיש כי הכישלון בניסיון להשיגו יצר תסכול גדול בקרב תושבי האזור.
מובארק סיפר על פגישותיו הרבות עם נתניהו מאז נבחר, בהן הקשיב לרצונו להשיג שלום עם הפלסטינים וששמו ייזכר בהיסטוריה ככזה. "אני אומר לו היום שאני מייחל לכך שרצונות אלה יהפכו למציאות ולהצלחתו בהשגת שלום".