שתף קטע נבחר

פישר במכון הייצוא: סיכוי נמוך שהמיתון יחזור

נגיד בנק ישראל אמר בכנס השנתי של מכון הייצוא: "ההסתברות שכלכלנים נותנים למיתון כפול היא של 25% ולא יותר, ואם יהיה כזה דבר מדברים בעיקר על ארה"ב". הנגיד התייחס להתערבות בשוק המט"ח ואמר: "לשער החליפין השפעה גדולה על הצמיחה - ייצוא של 10% משמעותו גידול של 2% בתמ"ג"

מכון הייצוא מקיים היום (א') את האסיפה הכללית השנתית במלון דן פנורמה בתל אביב, בנושא "הייצוא הישראלי לאור ההתפתחויות הגלובליות". האסיפה מתקיימת במעמד נשיא המדינה, שמעון פרס, שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר.

 

 

בנאומו אמר פישר: "אנחנו בתקופה עם הרבה אי ודאות. רואים את האי ודאות בכך באווירה או לפחות במצב-הרוח של האמריקנים. לפני שבוע כולם היו בדכאון... היו נתונים קצת יותר טובים ואז המצב-רוח השתנה לגמרי.

 

"למרות הדיבורים על "דאבל דיפ" (מיתון כפול. ת.ג) התחזיות של המוסדות הלאומיים ממשיכות להיות יציבות... אנחנו בתקופה של הרבה תנודתיות, אבל ההסתברות שכלכלנים נותנים לדאבל דיפ היא של 25% ולא יותר, ואם יהיה כזה דבר מדברים בעיקר על ארה"ב, ועל איזו האטה בצמיחה בצפון ומרכז אירופה".


"לא יכולים להשפיע לנצח על שער החליפין". פישר

 

הנגיד ציטט מהמחקר של בנק ישראל שפורסם היום, לפיו רכישות הדולרים של בנק ישראל גרמו לפיחות בשקל, ואמר כי לשער החליפין יש השפעה גדולה על הצמיחה, כיוון שצמיחה משמעותית אפשרית רק כשיש ייצוא גדול. "ייצוא של 10% משמעותו גידול של 2% בתמ"ג", אמר.

 

פישר הוסיף, עם זאת, כי "היצואנים צריכים לקחת בחשבון שיש כוחות יותר חזקים מבנק ישראל ושוק המט"ח, ואנחנו לא יכולים להשפיע לנצח על שער החליפין. היצואנים צריכים תמיד לקחת בחשבון ששער החליפין הוא תנודתי. לפני חודשיים כולם היו בטוחים שהאירו בדרך לצנוח ולפני שנה וחצי כולם חשבו שהדולר מתרסק. המסקנה היא שאי אפשר לדעת לאן הולך השוק וצריך להיערך לכל מצב".

 

במסגרת האירוע התקיים גם פאנל בהשתתפות בכירי הקהילה העסקית. בדיון התברר, כי למרות הלחצים האדירים שהפעילו במשך השנים התאחדות התעשיינים ומכון הייצוא על בנק ישראל, כדי שיתערב במסחר בשוק המט"ח כדי למנוע את התחזקות השקל על חשבון הדולר, יש יצואנים שאינם תומכים בכך. 

 

כך, לדוגמא, אסתר אלדן, מנכ"ל כיתן - מפעל יצואני בדימונה מהענף החלש והנזקק ביותר לתמיכה - ענף הטקסטיל, אמרה: "אני חושבת שאין מקום להתערבות. השחקנים שמתערבים במסחר במטבע החוץ משפיעים על השוק בטווח הקצר. במקום להתערב במטבע היה עדיף להקצות כספים ומשאבים לעידוד התעשייה במקום שבו זקוקה לסיוע. התערבות ממשלתית שהייתה כופה על מערכת הביטחון לרכוש מדים מתוצרת ישראל, הייתה מצילה הרבה יותר מקומות עבודה בפריפריה מרכישת הדולרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פישר באסיפת מכון היצוא
צילום: אסף שילה ישראל סאן
מומלצים