בונים אמון: נתניהו ואבו-מאזן "בפגישה לבבית"
אחרי החיוכים ולחיצת היד, נכנסו רה"מ והנשיא הפלסטיני לחדר במחלקת המדינה לפגישה ראשונה בסבב השיחות הישירות. השליח מיטשל סיפר: "הרגשתי שיש יחסים חמים אישית ומקצועית. שני המנהיגים נחושים להשיג את התוצאות"
אחרי הנאומים החגיגיים - זה הזמן להתחיל לעבוד. תקופה ארוכה הם לא ישבו יחד לשיחה בארבע עיניים, אבל הערב (יום ה') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, והנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו-מאזן), נפגשו לשיחה ביניהם במחלקת המדינה בוושינגטון, בניסיון לחדש את האמון. מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, נכחה בתחילת הפגישה, ואז פרשה והשאירה את השניים לבדם.
נתניהו ואבו-מאזן, שהביעו תקווה כי השיחות הפעם יצליחו ושני הצדדים יגיעו להסכם - אפילו בתוך שנה, כפי שמצפים האמריקנים - פרשו לאחד החדרים במחלקת המדינה בוושינגטון, שם נועדו לפגישה ראשונה בסבב השיחות הישירות. דובר הבית הלבן כבר אמר, כי הנשיא אובמה "מעודד מהרצינות של הישראלים והפלסטינים".
השליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, קיים תדרוך עיתונאים והסביר כי הצדדים נועדו במשך כשעה וחצי. לדבריו, "הפגישה החלה כשכל המשלחות במקום, ואז עברו המנהיגים למשרדה של קלינטון. בפגישתם הם דיברו על נושאים רבים והמנהיגים אמרו שכדי שהשיחות יצליחו, בכוונתם לשמור על שתיקה".
נתניהו, אבו-מאזן, קלינטון ומיטשל (צילום: לע"מ)
מיטשל הדגיש, כי "היחסים היו לבבים. הם מכירים זה את זה לא מהיום. הרגשתי שיש יחסים חמים הן אישית והן בצד המקצועי. השיחות אמיתיות, עמוקות. שני המנהיגים נחושים להשיג את התוצאות המקוות".
ייפגשו כל שבועיים
לדברי מיטשל, "נתניהו ועבאס גינו כל סוג של אלימות והתחייבו לפעול יחד. הם הביעו את מחויבות שתי המדינות לפתור את כל מחלוקת ולהקים מדינה פלסטינית. שניהם הסכימו שהמו"מ יושלם, תוך שנה במטרה להשלים הסכם על כל הנושאים - הסכם מסגרת שימסד את ההסכמות הבסיסיות".
מיטשל הסביר, כי הצדדים יפגשו בספטמבר 14 ו-15 במזרח התיכון, כנראה במצרים, ולאחר מכן מדי שבועיים. "הצדדים הסכימו שהם יפעלו ליצור אווירה של אמון שתסייע. שיחות בדרגי עבודה להכנת הפגישה הבאה כבר החלו".
לחיצת היד החגיגית. מתחילים לדבר (צילום: לע"מ)
מוקדם יותר חייכו השניים למצלמות ולחצו ידיים. נתניהו אמר בנאומו כי מיליונים מצפים שהשיחות בין הצדדים יצליחו. הוא אמר
שהמשא ומתן לא צפוי להיות קל. "אנו מצפים לימים קשים עד שנשיג את השלום המיוחל. שלום אמיתי, שלום בר קיימא יושג רק עם ויתורים כואבים משני הצדדים מהצד הישראלי והצד הפלסטיני".
אבו-מאזן אמר שהמשא-ומתן לא מתחיל מאפס. "מה שמעודד אותנו הוא שהדרך לפנינו ברורה, והיא תביא ליצירת שלום בהתאם לסטנדרטים ולחוק הבינלאומי, בהתאם למאמצים של הרביעייה הבינלאומית, ועדת המעקב הערבית וכמובן ההסכמה הבינלאומית העולמית", הוא אמר.