שתף קטע נבחר
 

תרופות לאוסטאופורוזיס מכפילות הסיכון לסרטן

מחקר שכלל אלפי אנשים מצא כי אלה שנטלו תרופות שכיחות לטיפול באוסטאופורוזיס מעל חמש שנים, הכפילו את הסיכון ללקות בסרטן הגרון או הוושט. החוקרים: לשים לב לקשיי בליעה וכאבים בחזה

תרופות לטיפול באוסטאופורוזיס מקבוצת הביספוספונאטים מכפילות את הסיכון לסרטן הגרון או הוושט. כך מגלה מחקר רחב היקף חדש שכלל אלפי אנשים. ממצאי המחקר פורסמו בגליון החדש של כתב העת היוקרתי British Medical Journal. עורכי המחקר אמרו כי התוצאות מדאיגות אולם טרם יצאו בקריאה לשנות את הטיפול הניתן לרוב לאנשים מבוגרים לחיזוק העצמות.

 

ביספוספונטים הם קבוצת תרופות שנועדה לסייע למניעת שברים בעצמות הנלווים לבריחת הסידן (אוסטאופורוזיס). תרופות אלה נמכרות גם בישראל תחת השמות אלנדרונאט, אקטונל, מקסיבון ופוסלן.

 

החוקרים ממרכז הסרטן שבאוניברסיטת אוקספורד ניתחו ממצאים במאגר לאומי בבריטניה שכלל גברים ונשים מעל גיל 40 אשר לקו בסרטן הוושט, הקיבה או המעי הגס ואובחנו בין השנים 1995 עד 2005. ממצאי המחקר סותרים מחקר קודם שפורסם בחודש שעבר בכתב העת של ההסתדרות הרפואי האמריקנית JAMA. מחקר קודם זה, נמשך כ-4 שנים והתבסס על מאגר נתונים מ-80 אלף מטופלים, שסיכם כי אין קשר בין התרופות לבריחת סידן לבין סרטן הוושט.

 

מחברי המחקר החדש הסבירו כי מחקרם ארך זמן כפול מהקודם, קרוב ל-8 שנים. תחילה נכללו 3,000 חולי סרטן הוושט מתוכם 90 טופלו בתרופות למניעת בריחת סידן. אלה הושוו לקבוצת בקרה שמנתה 345 אנשים שאינם חולים בסרטן, וטופלו אף הם בתרופות הללו.

 

החוקרים מצאו כי אלה שטופלו בתרופות ממשפחת הביספוספונטים דרך הפה ובמשך 5 שנים או יותר, הכפילו את הסיכון לסרטן הוושט בהשוואה לאלה שלא טופלו בהם. בתוך כך נבדקו כ-10,000 חולי סרטן המעי הגס ו-2,000 חולי סרטן הקיבה אצלם לא נמצא כל קשר בין התרופות לאוסטאופורוזיס לבין סיכון לסרטן.

 

"שכיחות סרטן הוושט בגילאי 60 עד 79 באירופה ובצפון אמריקה עומד על 1 לכל 1,000 איש" ציינו החוקרים במאמר, "שכיחות זו עלתה לכדי 2 לכל 1,000 איש אצל אלה שטופלו בתרופות לאוסטאופורוזיס". החוקרים עוד ציינו כי אף ששכיחות סרטן הוושט באוכלוסיה המערבית היא נמוכה יחסית, הרי שכל עליה קטנה בסיכון היא משמעותית

 

במאמר נלווה אמרה דיאן ויסובסקי ממינהל המזון והתרופות האמריקני כי ממצאי המחקר ידרשו מהרופאים לשקול היטב את היתרונות מול הסיכונים שבטיפול באוסטאופורזיס. "הרופאים צריכים להורות למטופלים לדווח על כל תסמין חריג כמו קשיי בליעה, כאבים בחזה או אי נוחות בחזה שידרשו הפסקת הטיפול עד לתום הבירור".

 

בישראל כ-200 אלף גברים ונשים הלוקים באוסטאופורוזיס. האוסטאופורוזיס, המכונה "המחלה השקטה", אינה מלוווה בסימפטומים חיצוניים ולמעשה אינה כואבת עד להתרחשות השבר הראשון בעצם.

 

מחלה באה לידי ביטוי באיבוד מסת העצם הנגרמת כתוצאה מפגיעה בשלד החלבוני הבונה את העצם וירידה במינרלים בתוכה. דלדול זה במסת העצם גורם לפריכות ולעיוותים בעצם, לכאבים ואף לשברים. נשים וגברים רבים אינם מאובחנים בזמן ולא זוכים לטיפול נאות במשך שנים עד להופעת השברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תרופות לאוסטאופורוזיס. סכנה בנטילה ממושכת
צילום: Index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים