פרשת לוריאל: המכתב שהרס לסרקו את הווקאנס
השבועון "ל'אקספרס" חשף מכתב ששלח שר העבודה אריק וורת' לנשיא סרקוזי, ובו הוא ממליץ להעניק אות כבוד למנהל נכסיה של ליליאן בטאנקור. נשמע מסובך? גלעד הלפרן עושה סדר בפרשת השחיתות שמסעירה את צרפת
"פרשת לוריאל" - פרשת השחיתות החמורה שזעזעה לפני כשלושה חודשים את המערכת הפוליטית בצרפת - אינה שוככת. השבועון הצרפתי "ל'אקספרס" חשף בגיליונו האחרון שורה של ראיות חדשות, המסבכות לכאורה עוד יותר את הנשיא ניקולא סרקוזי, ואת שר העבודה אריק וורת' - העומד במרכז הפרשה.
השבועון חושף מכתב ששלח וורת' לסרקוזי בתקופת המירוץ לארמון האליזה במרס 2007. במכתב ממליץ וורת' להעניק לפטריס דה-מסטר, מנהל נכסיה של ליליאן בטאנקור - בעלת השליטה בענקית הקוסמטיקה והאשה העשירה ביותר בצרפת - את אות לגיון הכבוד. עוד טוען השבועון כי אות ההוקרה - הנחשב לחשוב ביותר בצרפת - ניתן לדה-מסטר בתמורה להעסקת רעייתו של וורת', פלורנס, כיועצת השקעות של בטאנקור.
וורת' עצמו טען מאז התפוצצה הפרשה כי למרות קרבתו לבטאנקור ואנשיה, מעולם לא נתן להם יחס מועדף. המסמך החדש חותר תחת טענה זו, ועלול לסבך קשות גם את סרקוזי, שבראיון טלוויזיוני לפני כחודשיים טען כי האשמות נגדו הן "ספקולציות והכפשות".
תחילתה של פרשת לוריאל בתחקיר שפורסם במגזין אינטרנטי בצרפת. התחקיר עסק באפשרות שאשת העסקים הקשישה תומרנה להעביר מתנות בשווי כולל של מיליארד אירו לידידה, צלם האופנה פרנסואה-מארי בנייה. הפרשה התגלגלה לבית המשפט, שם התייצבה הבת, פרנסואה בטאנקור-מאייר, מול אמה וטענה כי הנכסים הועברו תוך פגיעה בזכויותיה כיורשת. בנוסף, הועלו נגד בטאנקור האם טענות להעלמות מס בהיקף של עשרות מיליוני אירו.
נאמנות קולגיאלית או שקט פוליטי?
ההסתעפות הפוליטית בפרשה באה בעקבות פרסום הקלטות, בהן נשמע דה-מסטר אומר לבטנקור כי שכר את שירותיה של פלורנס וורת' כיועצת השקעות. הדברים עוררו חשדות לניגוד עניינים מצדו של וורת', שבעת ההקלטות שימש גם כשר התקציב והיה אחראי על המלחמה במשתמטי מס. פלורנס וורת', כך על-פי החשד, שימשה כיועצת בתקופה שבה הועלמו מסיה של בטאנקור.
מעבר לסיכון שייתפס כעושה דברם של בעלי ממון, חשיפת הפרשה הביכה מאוד את וורת, משום שהמלחמה בהעלמות מס היתה אחד מעיקרי מדיניותו. וורת' הכחיש נמרצות כל קשר לשחיתות, אולם כשבועיים לאחר הפרסום המקורי דווח כי בטאנקור תרמה לא פחות מ-150 אלף אירו לקמפיין הבחירות של סרקוזי ב-2007 - הרבה מעבר למותר בחוק. התרומה נעשתה בהיחבא, באמצעות שליחים מטעם מפלגתו של סרקוזי, שאספו באופן קבוע את המזומנים במעטפות מאחוזתה של בטאנקור.
וורת' מצא עצמו בעין הסערה גם במקרה זה, שכן כיהן באותה תקופה גם גזבר המפלגה השמרנית. הוא מיהר להתפטר מתפקידו זה, אך נותר איתן בסירובו להתפטר מתפקידיו בממשלה תוך שהוא טוען לחזקת החפות. שינויים בגרסאות שנמסרו למשטרה "בפרשת המעטפות", הביאו לסגירת החקירה נגד וורת' - אולם העננה מעל לראשו לא התפוגגה.
גם את סרקוזי הטרידה "פרשת לוריאל" במהלך חופשת הקיץ הארוכה, ולאו דווקא בשל החשש לשמה הטוב של ממשלתו. וורת' הוא השר הממונה על הרפורמה בפנסיה, הנחשבת לאחד מדגלי כהונתו של נשיא צרפת. סרקוזי אמנם מגבה באופן מוחלט את שר העבודה, אך ספק אם חבר קבינט החרד לעתידו הפוליטי ומבלה חלק גדול מזמנו בחקירות המשטרה, יכול להקדיש את כל כולו למדיניות הרפורמה, או כמו שהגדיר זאת העיתון "לה פיגארו": "יש סיכוי שהצרות של שליח יפגעו גם בתוכן ההודעה".
בינתיים, נתפס וורת' כברווז צולע עבור האיגודים המקצועיים והאופוזיציה הסוציאליסטית, והם מפנים אליו את חצי הביקורת פעם אחר פעם. סרקוזי כבר הכריז על סבב מינויים בממשלתו בחודש אוקטובר, ולפניו עומדת כעת הדילמה: האם להעדיף נאמנות קולגיאלית לחבר ובן-ברית מסור, או שמא ייפטר מוורת' על-מנת ליצור לעצמו אווירה פוליטית נוחה יותר.