מנהיג צועני: ניקולא סרקוזי מתנהג כמו הנאצים
בכיר צועני השווה את החלטת ממשלת צרפת בראשות סרקוזי לגרש כאלף בני הקהילה משטחה לרומניה ובולגריה, לגירוש הצוענים בידי הדיקטטור הרומני ב-1942, אז מצאו את מותם 11 אלף איש. בפריז דחו את הדברים
מנהיג צוענים רומני השווה היום (ד') את נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, למנהיג הפרו-נאצי של רומניה בימי מלחמת העולם השנייה, על רקע החלטת ארצו לגרש לרומניה מאות צוענים. בנאום שנשא באירוע שנתי של צוענים שנערך למרגלות הרי הקרפטים אמר יוליאן רדולסקו כי הצוענים מגורשים מצרפת שלא בצדק.
כשהוא לבוש בחליפה אפורה ויושב בתוך אוהל לבן, אמר רדולסקו בן ה-71 כי מאות צוענים משלמים את המחיר "על
פשעיהם של כמה בלבד". לדבריו, "זה לא צודק שאתה מגורש אם אתה אזרח שומר חוק".
בשבועות האחרונים גירשה צרפת כאלף צוענים בחזרה לרומניה ובולגריה במסגרת מאבקה בפשיעה. סרקוזי הצביע על קשר בין הצוענים בני רומה לפשיעה, ואמר כי המחנות שבהם חיים חלקם הם מקור לסחר וניצול של ילדים וכן של זנות. באיחוד האירופי חיים כ-10 עד 12 מיליון צוענים, ומרביתם מתקיימים בתנאי דוחק, עוני, אפליה, אלימות אבטלה ושיכון גרוע. הקהילה הגדולה ביותר של צוענים - מיליון וחצי בני אדם - חיה ברומניה, מדינה שאוכלוסייתה הכללית מונה 22 מיליון איש.
רדולסקו השווה את הגירוש לאלה שביצע העריץ הפרו-נאצי של רומניה, מרשל יון אנטונסקו. ב-1942 גירש אנטונסקו כ-25 אלף צוענים מרומניה לאזור הסובייטי טרנס-דניאסטר. כ-11 אלף צוענים מתו, בין השאר מטיפוס, רעב וצמא, אחרי שגורשו מרומניה. היעדר רישומים מסודרים מימי המלחמה מקשה על החוקרים לקבוע כמה צוענים נהרגו במהלך השואה כולה, אך לפי מוזיאון השואה בארה"ב מספרם מוערך ב-220 אלף עד חצי מיליון.
"סרקוזי עושה מה שאנטונסקו עשה", אמר רדולסקו, אך קרא גם למנהיגי הצוענים לנסות לעצור את הפשיעה בקהילותיהם. דובר משרד החוץ הצרפתי, ברנאר ואלרו, דחה את הערותיו של רדולסקו, ואמר כי הוא אינו רוצה להיכנס
ל"ויכוחים חסרי תועלת". "אנחנו סבורים שמדובר בבעיה אירופית שצריך להימצא לה פיתרון אירופי", הסביר.
צרפת ורומניה חברות שתיהן באיחוד האירופי, ולפי חוקי האיחוד, אזרחיו רשאים לעבור בחופשיות בין המדינות החברות בו. עם זאת, לממשלות יש גם הזכות החוקית לשלוח אזרחי מדינות אחרות באיחוד חזרה למדינות האם שלהם, אם הם אינם מצליחים למצוא עבודה ולקיים את עצמם. החלטת צרפת לגרש את הצוענים גררה ביקורת נוקבת גם מצד האו"ם וחברים בממשלת סרקוזי ומפלגתו.