ראש ממשלת יוון למפגינים: ננצח יחד או נשקע יחד
ג'ורג' פפנדראו אמר בסלוניקי כי ימשיך בקיצוצים הכואבים, כפי שהתחייב בתמורה לקבלת סיוע בסך 140 מיליארד דולר מהאיחוד האירופי ומקרן המטבע. ל-20 אלף המפגינים נגד תוכנית הצנע אמר: אנו נלחמים על הישרדותה של יוון
ראש ממשלת יוון, ג'ורג' פפנדראו, הודיע אמש (שבת) כי ימשיך בקיצוצים המתוכננים במטרה לצאת ממשבר החובות הכבד, אך הבטיח להקל קצת על המגזר העסקי באמצעות הורדת מס החברות, כדי לסייע להניע את גלגלי המשק היווני.
"אנו נלחמים על הישרדותה של יוון", אמר פפנדראו, בנאום המדיניות הכללית השנתי שלו במהלך יריד מסחר בסלוניקי. "או שננצח יחד, או שנשקע יחד... אני אבקש מהכוחות היצרניים של המדינה להצטרף אלינו, כדי לתמוך בשינוי הגדול", אמר.
הפגנת ההמונים בסלוניקי, אתמול
לקרא נאומו, הפגינו כ-20 אלף אזרחים יוונים בשלושה מקומות שונים בעיר, נגד תוכנית הצנע שמגבשת הממשלה. ההפגנות נערכו תחת אבטחה כבדה של כ-4,500 שוטרים. עימותים נרשמו בין המשטרה לבין כמה מאות נערים שתקפו שוטרים עם מקלות ופוזרו בגז מדמיע.
מוקדם יותר אתמול השליך אדם מבוגר נעל לעבר פפנדראו והחטיא את מטרתו. החשוד בזריקה נעצר, ולאחר מכן שוחרר כיוון שראש הממשלה היווני לא הגיש נגדו תלונה.
רפורמה בחברת הרכבות הכושלת
יוון, שנקלעה למשבר חובות חמור בחודש מאי, קיבלה מקרן המטבע העולמית ומהאיחוד האירופי סיוע בסך של 140 מיליארד דולר. בתמורה נדרשת אתונה לבצע קיצוצים כואבים ורפורמות אשר עוררו זעם רב בציבור.
הממשלה היוונית, הנשלטת בידי סיעות המרכז והשמאל, טוענת כי תוכניתה להפחית את הגרעון בתקציב נכנסת למסלולה, ומתחייבת להמשיך במתווה זה. בשבוע הבא יקבלו פקחי קרן המטבע הבינלאומית והאיחוד האירופי דיווח מממשלת יוון על התקדמות צעדי הצנע והקיצוצים.
ביום שישי הודיע משרד התחבורה על תוכנית לרפורמה בחברת הרכבות הממשלתית, שחובה עומד על 13.62 מיליארד דולר. הרפורמה המתוכננת כוללת קיצוץ בהוצאות שכר ובשירותי תחבורה. כ-40% מתוך 6,300 עובדי החברה יפרשו ממנה ויוכלו לקבל משרות אחרות בסקטור הציבורי. בנוסף, תאלץ החברה להתחרות בחברות פרטיות.
שר האוצר היווני, ג'ורג' פפקונסטנטינו, אמר ביום שישי כי הרפורמות יתרחבו לתאגידים ממשלתיים נוספים. "כחברה, הראנו שאנו מבינים את הבעיה", אמר.
על רקע הכנסות מסים נמוכות מהצפוי, הודיעה הממשלה כי ייתכן ויוחלט להעלות את שיעור המס המוטל על מגוון רחב של סחורות, או לייקר את הגז לחימום. בנוסף, הודיע ראש הממשלה פפנדראו כי ייאבק בשיעור הגבוה של העלמת המס, אך במקביל הבטיח להציע לבעלי העסקים אפשרות לסגור מחלוקות מס עם הרשויות - בלא התערבות של בתי המשפט.
אולם המיתון הגובר, האבטלה הגואה, הקיצוצים החדים והעלאות מסי הצריכה מעוררים זעם רב בקרב איגודי העובדים. על רקע הרפורמה המתוכננת בחברת הרכבות, מתכננים עובדי החברה הפגנות, ובאיגודי העובדים אף נשמעים איומים לשרוף קרונות רכבת של חברות פרטיות.
לא התלונן על השלכת הנעל נגדו. פפנדראו
צילום: רויטרס
מומלצים