"פניה היפות של החברה הישראלית''
מתנדבי ארגון איל"ן -איגוד ישראלי לילדים נפגעים, חגגו את קבלת פרס ישראל על פועלם והוכיחו שגם בעשור העשירי לחיים, אפשר לגדול מנתינה למען האחר
58 שנים אחרי היווסדו, זכה המפעל העצום ארגון איל"ן להוקרה ממשלתית. מאות המתנדבים, העובדים וחברי איל"ן, חגגו יחד את קבלת פרס ישראל לשנת 2010. סי היימן, מתנדבת ותיקה, שרה שיר שהולחן במיוחד לאירוע, נחצ'ה היימן, המלחין, סיפר על מחלת הפוליו שפגעה בו בילדותו ולהקות הריקודים הפגינו יכולות מרשימות בכסאות הגלגלים.
איל”ן - איגוד ישראלי לילדים נפגעים נוסד ב- 1952 בעקבות מגיפת הפוליו שפגעה באלפי ילדים בישראל. המגיפה חלפה ואיל"ן צמח וכיום מטפלים באיל"ן בילדים ובוגרים בעלי מוגבלויות פיזיות הסובלים מנכויות פיזיות ומוטוריות. כחמישה עשר אלף אנשים מסתייעים בשירותי איל”ן ברחבי הארץ, ממטולה ועד אילת ובכל המגזרים, כפי שמדגיש חבר הכנסת לשעבר ויושב ראש הארגון היום, אהוד רצאבי, ומציין את המרכזים לטיפול בפזורה הבדואית בנגב ובחברה החרדית כדוגמאות.
''לא כולם בישראל מכירים את איל”ן ויודעים מה אנו עושים, לרבים עדיין מקובע בראש הדימוי שאנו ארגון לטיפול בנכי פוליו בלבד כשבפועל אנו מטפלים כיום בכל הנכים, ילדים ומבוגרים ב-40 הסניפים שלנו, מאמנים נבחרות ספורט, מפעילים מועדונים חברתיים וסדנאות תעסוקה, מעניקים מלגות לימודים ומאפשרים לנכים להשתלב בחברה''.
רצאבי התמנה ליושב ראש מיד לאחר תום כהונתו בכנסת ב-2006, את ההתנדבות הוא מתאר כעולם אינסופי של נתינה
''דרך ההתנדבות שלי באיל”ן גיליתי שיש לנו עם סגולה, אנחנו אמנם אוהבים לקטר אבל יש לנו אזרחים נפלאים, תורמים ומתנדבים למען האחר. אני שואב כוחות ממתנדבים ותיקים בני 96 שעדיין פעילים אצלנו ומנגד מהאנשים הצעירים, נכים בהגדרה, שהסתייעו באיל”ן כדי ללמוד ולהצליח''.
מתנדבי אילן בטקס קבלת פרס ישראל. צילום: פז בר
בין ההישגים שאינם עולים כמעט לכותרות נמצאת גם שורת נצחונות וערימת מדליות מהאולמיפיאדה האחרונה, ספורטאי איל"ן קוצרים כבר שנים מדליות זהב בענפי הספורט השונים בעולם, בינהם שחיה, טניס שולחן ועוד. ''משום מה ההישגים הללו לא זוכים להכרה, וחבל'' הוסיף רצאבי.
גם פסטיבל המחולות הארצי לרוקדים בכסאות גלגלים כמעט שאינו מוכר, הפסטיבל מתקיים אחת לשנה בהרצליה ובו לוקחות חלק שבע הלהקות של איל"ן, להקות עטורות פרסים המופיעות בארץ בחו"ל. באירוע ההוקרה
ציפי לבני, יושבת ראש האופוזיציה נכחה בחגיגות הזכייה בפרס, בנאומה ציינה גם היא את רוח ההתנדבות באיל"ן "הערכים של ישראל זה לא רק מה שנכתב במגילת העצמאות - הערכים הללו נבחנים בהתייחסותה של החברה לאותן חוליות חלשות בשרשרת, כיצד אנו מתייחסים ומקדמים את אותם אנשים שזקוקים לעזרה בכדי להתגבר על המכשולים. אתם מייצגים את פניה היפות של החברה הישראלית''.
אפרים רז (96), הוא ותיק המתנדבים של איל"ן ומזוהה כ'אבא של איל"ן', על ההתנדבות הארוכה שלו בארגון סיפר ''התחלתי להתנדב באיל"ן ב-1958 ומאז ועד היום אני כאן, ב-81 יצאתי לפנסיה ממשרד החקלאות ואני ממשיך להתנדב באיל"ן בתחום ניהול הכספים פעמיים בשבוע, ההתנדבות נותנת לי סיפוק עצום ומרץ לחיים''. גם חנה לאור (86) ממקימי איל"ן ומתנדבת ותיקה נכחה באירוע.
כעת ממשיכים באיל"ן לעבוד על תוכנית לטווח ארוך שתעניק שירותים נוספים לנכים ומסבירים "חשוב לנו לתכנן קדימה וגם לקבל הכרה מהציבור הישראלי, כדי שנוכל להמשיך ולפעול ולצמוח ולשלב את הנכים בחברה הישראלית".