אבו מאזן בספר האורחים בי-ם: מקווה לשלום נצחי
אחרי וושינגטון ושארם - תחנה שלישית במו"מ המתחדש: מעון ראש הממשלה, שבתוכו מתנוסס דגל פלסטין. בפתח הפגישה התבדח הנשיא הפלסטיני עם מארחו: "מזמן לא נפגשנו". על סדר היום: הקפאת הבנייה, מחוות לרשות והכרה פלסטינית בישראל כמדינת העם היהודי
וושינגטון, שארם - ועכשיו ירושלים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נפגש אחר-הצהריים (ד') בבית ראש הממשלה בירושלים עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, לסבב נוסף של השיחות הישירות. בפגישה משתתפים גם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, והשליח המיוחד ג'ורג' מיטשל. בלובי של מעון ראש הממשלה מתנוססים, לצד שני דגלי ישראל, דגל ארה"ב ודגל פלסטין.
בפתח הפגישה אמר נתניהו, מחויך, כי הוא "שמח לארח את אבו מאזן", והוסיף כי "יש לנו הרבה עבודה לעשות". אבו מאזן, מחויך גם הוא, השיב בבדיחות הדעת: "מזמן לא נפגשנו". הנשיא הפלסטיני חתם בספר האורחים במעון ראש הממשלה, וכתב שם: "היום חזרתי לבית זה אחרי תקופה ארוכה של היעדרות, על מנת להמשיך בשיחות ובמשא ומתן, ומתוך תקווה להגיע לשלום נצחי בכל האזור ובמיוחד לשלום בין העם הישראלי לעם הפלסטיני".
מחוץ לפגישה, מקיימים אנשי מועצת יש"ע מיצג הכולל שלט ענק ובו אלפי שמות של מתפקדי ליכוד וחברי מרכז המפלגה, תחת הכותרת: "לא נכנעים, בונים". המיצג קורא לראש הממשלה לעמוד במילתו ולא להאריך את הקפאת הבנייה בשטחים.
נתניהו לקלינטון: לפעול בכל האמצעים לשחרור שליט
נתניהו נפגש מוקדם יותר בנפרד עם קלינטון ומיטשל, בפגישהבה השתתפו גם חברים נוספים בצוות האמריקני, וכן בכירי צוות המו"מ הישראלי, בהם יצחק מולכו והשגריר בוושינגטון מייקל אורן. כמו בפגישה אתמול בשארם א-שייח עם נשיא מצרים חוסני מובארק, גם היום מצא נתניהו לנכון להעלות את סוגיית גלעד שליט, כשאמר לקלינטון: "הקהילה הבינלאומית צריכה לפעול בכל האמצעים לשחרורו המהיר של גלעד ולדרוש בתוקף שהצלב האדום או גורם בינלאומי מוכר אחר יבקר אצלו".
מאוחר יותר יישבו נתניהו ואבו מאזן לשיחה בארבע עיניים. סוגיית הבנייה בשטחים עדיין מובילה את סדר היום, אולם ההערכה היא שהשניים ידונו גם במספר מחוות לצד הפלסטיני - החל משחרור אסירים ועד העברת שליטה בשטחים הפלסטינים, וכן בדרישותיו של נתניהו, ובראשן - הכרה פלסטינית במדינת ישראל כמדינת העם היהודי. כן ידרוש לדון בסידורי הביטחון ובהכרזה על סוף הסכסוך.
אבו מאזן, נתניהו וקלינטון בבית ראש הממשלה (צילום: גיל יוחנן)
בעניין ההקפאה, ינסו הצדדים להגיע לנוסחה ששניהם יוכלו "למכור" לציבור שלהם, ונתניהו יוכל לשווק גם לחברי הקואליציה שלו. יש לציין כי לפי שעה, למעט הכרזות מכיוון "הבית היהודי" והשר סילבן שלום, שומרים בימים האחרונים חברי הקואליציה על שתיקה. גם השרים הנחשבים ימניים במיוחד, כמו אלי ישי ואביגדור ליברמן, "נותנים לנתניהו לעבוד".
מוקדם יותר נפגשה קלינטון עם נשיא המדינה, שמעון פרס. קלינטון סיפרה כי המנהיגים כבר התחילו לדבר על נושאי הליבה. "זה הזמן ואלה המנהיגים, וארצות הברית עומדת לצדם כשהם צריכים לקבל החלטות קשות", אמרה לאחר המפגש, "אנחנו נהיה שותפים לתהליך הזה".
עוד קודם לכן ציינה כי לאחר שיחותיה עם מנהיגי ישראל והפלסטינים שנמשכו שעות, היא "יכולה לקבוע שכולם מבינים את ההשלכות והתוצאות של תהליך השלום. כולנו מתפללים לתוצאה שתהיה לטובת כולם". גם הנשיא פרס ציין כי "אי אפשר לפתור את הדברים בפגישה אחת או שתיים, אבל אם יש פתיחות יש המשכיות. אין שום אלטרנטיבה טובה יותר במזרח התיכון".
נתניהו ואבו מאזן עשויים להיפגש שנית עוד החודש, בפסגה נוספת בניו יורק. טרם הפגישה הנוכחית סיפרו גורמים שנטלו חלק בשיחות בסיני, כי צוות המשא ומתן הישראלי הציע לקיים את אחת הפגישות הקרובות בין נתניהו לאבו מאזן דווקא ברמאללה, כמחווה נוספת לפלסטינים. עדיין לא ברור אם גורמי הביטחון הישראליים יאשרו את קיומה של פגישה כזו, או שיעדיפו לקיימה ביריחו.
Read this article in English