שתף קטע נבחר
 

בישראל וביפן: הבנק המרכזי שוב מתערב במט"ח

הבנק המרכזי היפני התערב במסחר במט"ח, לראשונה מאז 2004, כדי לבלום את התחזקות היין. הבנק רכש כ-10 מיליארד דולר וסייע למטבע האמריקני לזנק ב-3%. גם בישראל, רכש הבנק המרכזי עשרות מיליוני דולרים, וסייע למטבע האמריקני להתחזק, אך לא מנע ייסוף של 0.4% בשער השקל

ביפן, כמו בישראל: יום המסחר (ד') נפתח ברקע ההתערבות ההיסטורית (הראשונה מאז 2004) של הבנק המרכזי היפני במסחר בייֶן. זאת כדי לבלום את התחזקות המטבע היפני, שנסחר אמש בשיא של 15 שנה מול הדולר ברמה של 82.88 ין לדולר. וגם בירושלים - על פי ההערכות בשוק, בנק ישראל שוב הפגין נוכחות לטובת המשך ניסיונותיו להחליש את השקל אל מול הדולר.

 

ובחזרה ליפן, על פי ההערכה - העלייה החדה אשר נרשמה היום בשיעור של מעל ל-3% בשער הדולר מול היין, לרמה של 85.58, הינה תוצאה ישירה של רכישת כ-10 מיליארד דולר על ידי הבנק המרכזי של יפן. בבסיס ההערכה מצוי חוזקו הנוכחי של היין אשר מקשה על היצואנים היפנים.

 

לראיה, לאור היחלשותו החדה של היין היום עלו באופן ניכר מחירי המניות של היצואנים היפנים הגדולים - טויוטה עלתה ב3.8%, מזדה עלתה ב6.3%, וסוני עלתה ב4.1%. מדד המניות המוביל ביפן, הניקיי, עלה היום ב2.34% לרמה של 9516.56 נקודות.

 

רכישה דומה התרחשה בשלושת החודשים הראשונים של שנת 2004, כאשר הבנק המרכזי מכר 14.8 טריליון יין (בשער של 109 ין לדולר) והצליח לייצב את שער הין לתקופה של כחצי שנה בלבד. נציין כי התערבותו של הבנק המרכזי הייתה אפקטיבית בין היתר בשל הכרזתו של ראש הממשלה הטרי (נאוטו קאן) כי יימנע מהתערבות שכזו. נשאלת השאלה כמה עקבי יהיה בנק היפני בהתערבותו בשוק, זאת על רקע חילופי השלטון התכופים ביפן (6 ראשי ממשלה ב-3 שנים) והקושי לייצב מדיניות כלכליות ארוכת טווח.

 

לאחר שהשקל הוסיף להתחזק היום, נגיד בנק ישראל חזר לרכוש דולרים. בנק ישראל רכש עשרות מיליוני דולרים. בסיום המסחר, הדולר הצליח לתקן, אך עדיין נרשם ייסוף של 0.4% בשער השקל לרמה של 3.754 שקל לדולר אל מול שערו היציג אתמול (רמה זהה לאמצע חודש מאי 2010). שערו של האירו התחזק היום במסחר בין הבנקים ושערו היציג עלה ב-0.48% לרמה של 4.872 שקלים.

 

היום פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד חודש אוגוסט. המדד הפתיע כאשר עלה ב-0.5%, זאת מעל לצפיית החזאים אשר צפו עליה של 0.3% בלבד. עלית מדד זו צפויה להוסיף לחץ על הנגיד להעלות את שיעור הריבית ב-0.25% לרמה של 2% בסוף החודש וזאת על רקע עליית מחירי הנדל"ן.

 

הכותב, קראל פרומוביץ, הוא מהמחלקה הכלכלית של בית ההשקעות אי.בי.אי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים