סבב המינויים בצה"ל: צעירים אך מנוסים
טל רוסו צמח ביחידות המיוחדות ונחשב מומחה ללוחמה זעירה, אביב כוכבי הוא "האינטלקטואל" שחיכה בבית כדי לפקד על המודיעין, ואילו יעקב אייש הוא השיריונר שהופקד על ההתייעלות של צה"ל. סבב המינויים בצמרת צה"ל מבטיח קצינים שיודעים לחשוב "מחוץ לקופסא". בפרק הבא: מינוי סגן הרמטכ"ל
סבב המינויים הקטן שעליו הכריזו אמש (יום ה') שר הביטחון והרמטכ"ל אינו מפתיע וגם אינו סוף פסוק. הוא אינו מפתיע מפני שהאלוף טל רוסו והתא"לים אביב כוכבי ויעקב אייש, סומנו זה מכבר כמי שימלאו תפקידים מרכזיים במטה הכללי הבא של צה"ל. שלושתם הוכיחו את עצמם במגוון תפקידים ובניגוד לטענות (החוזרות על עצמן בכל סבב מינויים במטכ"ל) לא מדובר באנשים אפורים וחסרי מעוף.
רוסו, כוכבי ועייש הוכיחו בהזדמנויות שונות כי הם יודעים לחשוב "מחוץ לקופסא". זו כנראה אחת הסיבות לכך שלא הייתה מחלוקת של ממש בין ברק, אשכנזי והרמטכ"ל המיועד יואב גלנט, שהשלושה ראויים ומיועדים לאייש תפקידי מפתח במטה הכללי הבא. השאלה הייתה רק מתי זה יקרה.
רוסו: ידע וניסיון רב על הזירות השונות
האלוף טל רוסו הוא הוותיק והמבוגר (בן 51) מבין השלושה. הוא גם היחיד ביניהם שכאלוף פיקוד דרום ימלא תפקיד אלוף שני. רוסו שימש עד-כה בהצלחה רבה כראש אגף המבצעים של צה"ל. הוא ניהל למעשה את העשייה המבצעית של צבא והיה מופקד על ביצוע תכנית האימונים. הוא צמח ביחידות המיוחדות ופיקד על כמה מהן. הוא נחשב מומחה ללוחמה זעירה לצד הניסיון שצבר בפיקוד על אוגדות בסדיר ובמילואים.
במלחמת לבנון השנייה ניהל ואירגן רוסו כסגן ראש אג"מ את המבצעים המיוחדים. בעקבות לקחי אותה מלחמה, הוא חתר ודחף להקמת מפקדה מיוחדת למבצעים מיוחדים בדומה לזו הקיימת בצבא ארה"ב. כראש אגף המבצעים, בין השאר בתקופת מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה, הוא רכש ידע ונסיון רב על הזירות השונות, בכלל זה בפיקוד דרום.
כוכבי: "הכוכב" חוזר אחרי שנה בבית
תא"ל אביב כוכבי (בן 46 בסך הכל), נחשב כאחד הכוכבים העולים בפיקוד הבכיר של צה"ל וסומן זה מכבר על-ידי ברק ואשכנזי כראש אמ"ן הבא. כוכבי רכש נסיון בפיקוד על חטיבת צנחנים סדירה בתקופת האינתיפאדה השנייה. מבצע שפיקד עליו הביא להפסקת הירי על שכונת גילה בירושלים ולהשתלטות על שכם ומחנות הפליטים שסביבה. בעבר היותר רחוק, שירת בלבנון כמפקד יחידת הקישור לצד"ל.
מאוחר יותר שימש כוכבי כמפקד אוגדת עזה. חטיפת גלעד שליט "במשמרת" שלו היא הכתם היחיד שדבק בו, למרות שוועדת החקירה בראשותו של האלוף גיורא איילנד לא הטילה עליו אשמה כלשהיא. כוכבי הוא טיפוס של איש צבא-אינטלקטואל, מה שהפך אותו מועמד טבעי לרשת את האלוף עמוס ידלין כראש אמ"ן. בכהונתו כראש חטיבת מבצעים, עבד בשיתוף פעולה הדוק עם אגף המודיעין ונחשף לחומר החסוי ביותר.
כוכבי רצה להיות ראש אמ"ן והתפקיד הובטח לו על-ידי אשכנזי וברק, אך בגלל "סתימה" שנבעה מהחיכוכים בין שר הביטחון והרמטכ"ל - נאלץ לבלות חלק ניכר מהשנה שחלפה בביתו בהמתנה לתפקיד. בזמן זה היה חבר בוועדת איילנד לבדיקת אירועי המשט הטורקי. אחד הלקחים הבולטים שחשפה הוועדה, הוא חוסר התיאום ושיתוף פעולה בין מספן המודיעין של חיל הים לבין חטיבת המחקר של אמ"ן. סביר להניח שכראש אמ"ן, כוכבי יוודא שתקלות מסוג זה לא יישנו.
השאלה הגדולה: מי יהיה סגן הרמטכ"ל?
תא"ל יעקב אייש (בן 48) הוא שריונר ותיק ומוערך, שסומן לתפקיד אלוף כבר לפני שנה. כמי שהיה מפקד שדה וראש המטה של זרוע היבשה - תפקיד ראש אגף מבצעים כאילו תפור עליו. גם אייש נאלץ להמתין כשנה ויותר ולאחרונה מונה כפרויקטור לביצוע תכנית ההתייעלות הגדולה של צה"ל בעקבות מסקנות חברת מקינזי.
אבל כאמור זה לא סוף פסוק. החלטת שר הביטחון להמליץ על גלנט כרמטכ"ל ה-20, היא זו שפתחה את אותה "סתימה" בצמרת צה"ל ואפשרה להתחיל לסבב המינויים הגדול שיעצב את דמותו של המטכ"ל הבא - זה שיעבוד תחת פיקודו ולצידו של גלנט. אבל הסבב הזה יעשה כנראה בשלבים בגלל כמה בעיות שעדיין לא באו על פתרונן.
השאלה המרכזית, מי יהיה סגן הרמטכ"ל הבא, נשארה עדיין פתוחה ולכן גם לא ברור מי יחליף בעוד כשנה (אולי יותר) את האלוף גדי אייזנקוט בפיקוד צפון ומתי זה יקרה. התבלבלתם? זה דווקא פשוט. ברק, אשכנזי וגלנט מעוניינים מאד שהאלוף אייזנקוט יהיה סגנו של גלנט, לאור הניסיון והידע הרב שיש לו על זירת ההתמודדות העיקרית של צה"ל בצפון ולאור הניסיון המטכ"לי הרב שצבר.
אבל האלוף אייזנקוט אינו מוכן לשמש כסגן רמטכ"ל בכל תנאי. הוא רואה עצמו (וכך גם אחרים) מתמודד ראוי למשרת החייל מספר 1 אחרי שגלנט יסיים את תפקידו בעוד שלוש שנים, אולי אפילו ארבע. סביר לכן להניח שאייזנקוט מוכן כנראה להתמנות לסגן הרמטכ"ל. אבל בתנאי שיובטח לו כי בהגיע שעת ההתמודדות הבאה על הרמטכ"לות הוא יהיה בעמדת יתרון. מועמדים אחרים לסגנות הרמטכ"ל הם מפקד חיל האוויר, האלוף עידו נחושתן, ומי שמכהן היום כנספח צה"ל בוושינגטון, האלוף גדי שמני.
אם נחושתן יהיה סגן הרמטכ"ל, יחליף אותו כנראה בפיקוד על חיל האוויר האלוף אמיר אשל, טייס קרב לשעבר שמכהן כיום כראש אגף התכנון. מינוי אחר שעדיין תלוי ועומד, הוא זה של ראש אגף התקשוב במטכ"ל במקומו של האלוף עמי שפרן. שפרן מעוניין לסיים את תפקידו ולהתמנות לראש מפא"ת; האחראי במשרד הביטחון ובצה"ל על פיתוח והצטיידות באמצעי לחימה חדישים. סביר להניח שכאשר יושלם הסבב הגדול בצמרת, יגיע תורו של סבב נוסף ברמת תתי האלופים ואלופי המשנה.