חשש בישראל: הנשק לסעודיה יפגע ביתרון הצבאי
טילי שיוט לסוריה, נשק ב-60 מיליארד דולר לסעודיה ואיראן שממשיכה להתחמש. שר הביטחון ייפגש בארה"ב עם מקביליו כדי לשמר את היתרון הצבאי הישראלי באזור, וגורמים ביטחוניים הביעו חשש: "הנשק הרוסי עלול להיות מופנה נגד ישראל"
גורמים מדיניים בירושלים ציינו כי חימושה של סעודיה במסגרת עסקה בסך כ-60 מיליארד דולר מוצדק מבחינתה של ארצות הברית, שכן "סעודיה היא חלק מהציר
גורמים מדיניים ציינו כי בימים אלה מתקיימים מגעים שקטים בין ירושלים לוושינגטון, על מנת להבטיח את יתרונה האיכותי של ישראל. שר הביטחון, אהוד ברק, המריא לוושינגטון לפגישות עם צמרת הממשל, והוא אמור לסכם סעיפים שונים בתחום זה. "ישראל לא תביע התנגדות לעסקת הנשק עם הסעודים, אך נפעל כדי לוודא שהממשל יפעל לשמר את היתרון היחסי שלנו", אמרו גורמים מדיניים ל-ynet.
ישראל לא תנסה להפעיל לחץ על הקונגרס כדי להכשיל את העסקה, אולם בקונגרס האמריקני יש כבר מי שמביע התנגדות, מה גם שאינה מסכנת מבחינת הממשל את ביצוע העסקה. בראש המתנגדים שלושה צירים דמוקרטים בבית הנבחרים - אנתוני וינר מניו-יורק, כריס קרני מפנסילבניה ושלי ברקלי מנוואדה - שפנו במכתב לנשיא אובמה.
השלושה כתבו שהקונגרס יתנגד לעסקה בחקיקה אם יהיה צורך. "סעודיה אינה מתנהגת כבת ברית של ארה"ב. לסעודיה יש היסטוריה של מימון טרור. זוהי מדינה שמלמדת את הילדים בבית הספר שנאת נוצרים ויהודים. היא לא הושיטה שום עזרה לארה"ב כשמחירי הדלק האמירו. העסקה הזו תערער את היציבות באזור ותפגע בביטחון ישראל, בת הברית האמיתית היחידה שלנו באזור".
"הנשק הרוסי עלול להיות מופנה נגד ישראל"
מכירת טילי השיוט הרוסיים לסוריה אמנם לא הפתיעה את ישראל, אולם היא בהחלט מדאיגה. ברק ניסה לשכנע את הרוסים בביקורו האחרון במוסקבה שלא לבצע אותה וגורמים ביטחוניים בכירים אמרו, כי "הנשק הזה עלול להיות מופנה כלפי ישראל". הגורמים ציינו כי "ברק הציג את דאגתה ישראל באופן חד ונוקב בביקורו במוסקבה והבהיר כי הנשק הזה עלול לזלוג מסוריה לחיזבאללה, כפי שקרה כבר בעבר".
אהוד ברק מול חיילים רוסים. "מוזר מה שקורה כאן" (צילום: אריאל חרמוני)
במערכת הביטחון אמרו כי הרוסים סירבו להיענות להפצרות הישראליות. "הקשר בין רוסיה למדינות ערב הוא לא חדש, ויש להם היסטוריה משותפת לא קצרה", אמר הגורם הביטחוני.
"רוסיה היא לא בדיוק מדינת חסות של ישראל. ישראל ביקשה את שביקשה, אך הרוסים החליטו לעשות מה שהם רוצים. זו לא הפתעה, אך קיימת דאגה בישראל לנוכח המכירה".
באשר לפרסומים מהימים האחרונים על עסקות הנשק, בין היתר ההחלטה לרכוש את מטוס הקרב המתקדם F-35, אמרו גורמים מדיניים כי "יש תחושה של מרוץ חימוש מתקופות עברו". בישראל הדגישו כי ירושלים נמנעת בשלב זה ממכירת טכנולוגיות מתקדמות למדינות כמו גאורגיה, לבקשת הרוסים. "זה די מוזר מה שקורה כאן, שכן שר הביטחון ברק חתם על הסכמי סודיות וחשאיות עם הרוסים, על מנת להגביר את שיתוף הפעולה הביטחוני".