פרלמנט תלוי בשבדיה: הירוקים בממשלת ימין?
קואליציית הימין-מרכז אמנם ניצחה בבחירות אך אין לה רוב מוחלט בפרלמנט. אחרי שמפלגת הימין הקיצוני הפכה ללשון המאזניים, מקווה ראש הממשלה לרתום את הירוקים. אולם אלה כבר הודיעו: "אם נצטרף, לא נוכל להסתכל לבוחרינו בעיניים"
בבוקר שאחרי הבחירות נדרש ראש ממשלת שבדיה, פרדריק ריינפלדט, להתמודד עם מפה פוליטית חדשה: קואליציית הימין-מרכז בראשותו זכתה ברוב הקולות, אבל לא זכתה לרוב מוחלט. ב"פרלמנט התלוי" הפכה מפלגת הימין הקיצוני ללשון מאזניים, והתקווה האחרונה של ריינפלדט היא צירוף המפלגה הירוקה לממשלה.
"הבעתי עמדה ברורה: לא נשתף פעולה או נהיה תלויים ב'דמוקרטים השבדים'", אמר ריינפלד בהתייחס לאפשרות לגיבוש ממשלה עם מפלגת הימין הקיצוני. המנהיג השבדי הוסיף שבכוונתו לגייס שותפים בלתי צפויים: "אחזור לירוקים כדי להשיג תמיכה רחבה יותר בפרלמנט".
אולם המפלגה הירוקה, שערכה קמפיין משותף עם ביחד מפלגות השמאל - הסוציאל-דמוקרטית והקומוניסטית לשעבר - דחתה את הרעיון על הסף. הירוקים זכו בבחירות בהישגם הטוב ביותר עד היום, עם 7.2 אחוז מהקולות. "יהיה זה קשה מאוד עבורנו אחרי הקמפיין להסתכל לבוחרינו בעיניים ולומר: 'הסכמנו לשתף פעולה עם הממשלה הזו'", אמרה יושבת הראש המשותפת של המפלגה, מריה וטרסטראנד.
מספירת הקולות הסופית עולה הבוקר כי הקואליציה של ריינפלדט (45) זכתה ב-49.2 אחוז מקולות הבוחרים וב-172 מתוך 349 המושבים בבית הנבחרים. במצב כזה נוצר "פרלמנט תלוי", מאחר שאף גוש פוליטי לא זוכה לרוב של יותר מ-50 אחוזים - תופעה המוכרת היטב לבוחר הישראלי, אך פחות לאזרחים השבדים.
מפלגות האופוזיציה בשמאל, בראשות מנהיגת הסוציאל-דמוקרטים מונה סהלין (53), רשמה כצפוי תבוסה מוחצת. היא זכתה ב-43.7 אחוז מהקולות וב-157 מושבים בבית הנבחרים - התוצאה הנמוכה ביותר של המפלגה זה כמעט 100 שנה.
תבוסה היסטורית. אכזבה במטה המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (צילום: AP)
מפלגתו של ריינפלדט, שזכתה בבחירות הנוכחיות ב-30 אחוז מהקולות, הכפילה את שיעורי התמיכה בשמונה השנים האחרונות. ב-2002 זכתה המפלגה ב-15 אחוז בלבד מקולות הציבור. "זכינו לתמיכה רחבה", אמר ריינפלדט לקהל תומכיו בשטוקהולם. עם זאת, הוא הודה כי "אלו לא התוצאות להן קיווינו".
בדבריו, התייחס ריינפלדט לכניסתה של המפלגת הימין הקיצונית השבדים הדמוקרטים לפרלמנט עם 5.7 אחוז מהקולות ו-20 מושבים בבית הנבחרים. פרשנים הזהירו טרם הבחירות כי המפלגה הקיצונית עשויה לזכות בכוח "להמליך מלכים" או להדיחם מהשלטון, ולאלץ את ריינפלד לחפש שותפים חדשים או להתסכן בבחירות נוספות תוך זמן קצר.
סהלין, שקיוותה להיות האשה הראשונה בתפקיד ראש ממשלת שבדיה, הזהירה שעלייתו של הימין הקיצוני לשלטון מעמידה את שבדיה ב"מצב פוליטי מסוכן. כעת זה תלוי בפרדריק ריינפלדט שצריך להחליט כיצד הוא מתכנן לשלוט בשבדיה מבלי לתת ל'שבדים-הדמוקרטים' לזכות בהשפעה פוליטית", היא אמרה לתומכיה המאוכזבים לאחר פרסום החדשות על הפסדה.
"אנחנו בפנים!"
עבור המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, מערכת הבחירות הנוכחית סיפקה להם מפלה היסטורית עם 30.9 אחוז מהקולות בלבד. מפלגת השמאל המובילה היא אמנם עדיין הגדולה ביותר בפרלמנט, אך גוש הימין יצא עם ידו על העליונה. לשם השוואה, ב-2002 הפרידו 15 אחוזים בין הסוציאל-דמוקרטים למפלגתו של ריינפלדט.
הבטחה לשבדים. מנהיג הימין הקיצוני אקסון (צילום: AFP)
אולם במפלגת "השבדים-הדמוקרטים" לא ממתינים לחגוג את כניסתם ההיסטורית לבית המחוקקים. "עכשיו אנחנו בפרלמנט. אנחנו בפנים", הכריז בהתלהבות
מנהיג המפלגה, ג'ימי אקסון (31), בנאום חגיגי במטה הבחירות שלו. הוא התייחס בביטול לחששות כי המפלגה תזרע כאוס בפרלמנט: "לא נגרום לבעיות, ננהג באחריות. זו הבטחתי לעם השבדי".
אקסון התייחס גם לקמפיין הקשה שניהלה מפלגתו וסיפר כי "נחשפנו לצנזורה, נחשפנו לחרם בסגנון ימי הביניים, הם החרימו אותנו", הוא ציין אך הדגיש: "היום כתבנו היסטוריה פוליטית". ב-1998 זכתה המפלגה ב-0.37 אחוז מהקולות, ואילו בבחירות הקודמות ב-2006 היא קיבלה 2.9 אחוזי תמיכה - 1.1 אחוזים פחות מאחוז החסימה.