אפליה נוסח ת"א: גר בפלורנטין? שכח ממלגה
העירייה תעניק מלגות לסטודנטים משכונות מסוימות בדרום העיר בלבד - החלטה שמעוררת את זעמם של רבים: "זה שאני גר בדיזנגוף לא אומר שאני עשיר - רק שהסכמתי להצטופף בדירת מחנק". העירייה: מקום המגורים אינו הקריטריון היחיד
האפליה המתקנת של עיריית תל-אביב מקפחת את תושבי השכונות הצפוניות - וגם חלק מהסטודנטים בשכונות דרומיות. עיריית תל-אביב תעניק לקראת שנת הלימודים האקדמית הקרובה מלגות בסך מאות אלפי שקלים ל-150 סטודנטים נבחרים. העובדה שהזכאות למלגות המוצעות תיקבע, בין היתר, על-פי שכונת המגורים של המבקש, מעוררת את זעמם של חברי מועצת העיר ושל סטודנטים רבים.
על-פי החלטת העירייה, רק סטודנטים שגרים לפחות שנתיים בכמה מהשכונות הדרומיות בעיר, בהן קריית שלום ושכונת התקווה, יהיו רשאים להגיש בקשה למלגה. תושבים ממרכז תל-אביב וצפונה מנועים מלהגיש בקשה דומה.
אלו, למשל, שכונות שתושביהן זכאים למלגה: יפו, נווה עופר, שפירא, קרית שלום, התקווה, עזרא-ארגזים, נווה צה"ל, נווה ברבור, כפיר, כפר שלם, ניר אביב, ליבנה, נווה חן ונווה אליעזר. לעומת זאת, כמה שכונות שבהן מתגוררות אוכלוסיות חלשות לא נכללות ברשימה, ובהן למשל פלורנטין, לב העיר ויד אליהו.
"תודעה ציבורית שגויה"
"נקודת המוצא, לפיה באזורים נוספים בעיר לא מתגוררים סטודנטים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, הזקוקים לסיוע כספי, יוצרת אפליה בלתי סבירה", כתב חבר מועצת העיר, עו"ד ראובן לדיאנסקי, במכתב ששלח לראש העיר רון חולדאי.
לדבריו, מדובר בהחלטה מעוותת ומנותקת מהמציאות הגורמת עוול לציבור הסטודנטים המתגורר בשכונות אחרות, והיה יכול לעמוד בקריטריונים לקבלת המלגה. "הקביעה כי רק בדרום העיר חיים עניים יוצרת תודעה ציבורית שגויה", כתב.
"זאת פשוט חוצפה", זעק סטודנט השוכר דירה במרכז העיר. "זה שאני סטודנט וגר בדיזנגוף או באלנבי לא אומר שאני עשיר, אלא רק שהסכמתי להצטופף בדירת מחנק עם עוד שלושה שותפים. אין לי בעיה עם העזרה לסטודנטים בדרום העיר, אבל לא ייתכן שהקריטריונים לא יהיו שוויוניים והאפליה המתקנת תגרום לקיפוח של יתר תושבי העיר".
עיריית תל-אביב מסרה בתגובה כי מקום המגורים של המועמדים אינו הקריטריון היחיד לפיו תיקבע זכאותם למלגה. "עיריית תל-אביב-יפו מעניקה כ-150 מלגות בשנה לסטודנטים המתגוררים בדרום העיר - מהלך שהביא להגדלת מספר הסטודנטים משכונות אלו בשיעור ניכר. ההעדפה המתקנת לשכונות דרום העיר, שהוגדרו על ידי הממשלה כשכונות שיקום, נובעת ממצבה הסוציו-אקונומי הנמוך של האוכלוסיה המתגוררת בהן, ובשל אחוז נמוך של בעלי ההשכלה הגבוהה באזורים אלו. עם זאת, העירייה אינה מעניקה את המלגה על פי כתובת בלבד, אלא על פי תבחינים רבים - בהם הכנסה לנפש, גובה שכר הלימוד ומעורבות קהילתית".