הקוטב הדרומי: טיול בנגב עם הגמלים והגבינות
חזונו של בן גוריון טרם התגשם, וחלקה הדרומי של הארץ נותר שומם למדי, אך הוא שופע אתרים תיירותיים וחלקאיים: מחלבות, יקבים, מכתשים - וגם מעיינות. זה הזמן לטעום מעט את המדבר
הנגב משתרע על שטח של כ-60 אחוז ממדינת ישראל. לך תשכנע אנשים שיבנו שם וילה או יקנו דירה באחת הערים שבו. בשיא החום החלטתי לבדוק איך זה מרגיש בנגב, לעומת המרכז הצפוף והלח. הכיוון הכללי היה ירוחם. חמניות, ערימות חציר, רגבים משוועים למים ורועי צאן בדואים, היו חלק דומיננטי מהנוף שבדרך.
הנוף בדרך לדרום משתנה לעתים קרובות בגווניו (צילומים: גילי מצא)
האזור מצטיין בתופעת טבע ייחודית בעולם: מכתשים. במדינה מתוקנת היו כבר בונים לידם מרכזי מבקרים ומקרינים בהם סרטי תלת-מימד - אבל לך תדבר עם סלעים קשים לביקוע. כיום, השטח הנרחב הזה אינו אלא אוסף של "חורים" קסומים שבחרו להתמקם דווקא באמצעו של שום-מקום, וכדי להתנייד ביניהם יש להצטייד במיכל מלא של בנזין, או בגמל נאמן, לכל הפחות.
מהאגם של פארק ירוחם עד לשדה בוקר; מהשקיעה של מכתש רמון ועד לפארק בירוחם; ללכת לישון עם אדי השיכר ולקום בזריחה לקולות קרקור התרנגולות במחלבות - הנגב זה כאן. לקראת חורף 2010, סוף העולם שמאלה.
חציר באמצע שומקום. האם יום אחד תופרח כאן השממה הטקסנית הזו?
ירוחם: הזמן עצר מלכת
בעיירת הפיתוח הזו, נדמה שהזמן עצר בה מלכת, לא לכולם יש תעסוקה הולמת לשעטנז של העולים מרוסיה, מרוקו, רומניה ומהודו, ומשאר קצוות תבל האחרים. כדאי לעצור לאכול פיצה ב"מרכז" שלה - יש רק אחד כזה, או לקנות בסופרמרקט כדי למלא את המקרר בצימר, שלא בהכרח מגיש ארוחת בוקר.
פארק ירוחם הוא האטרקציה המרכזית ששווה ביקור בעיר, וממוקם בפאתיה. עם יער אורנים ואגם מלאכותי שדייגים מטילים בו את חכותיהם. שולחנות הפיקניק המוצלים מזמינים לאתנחתא קלה מחום המדבר. בסתיו מתעוררות שם חלמוניות, ובאביב פוקדים האירוסים את המדשאות. כדי להגיע לשם, פונים מזרחה בצומת הנגב בכביש 224 לירוחם.
פארק ירוחם מציע נקודה ירוקה בלב הצהוב הגדול של המדבר
שקיעה ברמון
אמנם הכביש שיורד מזרחה מירוחם מפותל והירידה תלולה, אך הנסיעה הזהירה שווה הכל כדי לעצור לרגע לתצפית על המכתש הכי גדול בארץ. גם מבלי להיכנס להסברים איך נוצר המכתש הגדול, אפשר פשוט להתפעל מהגוש הרועם של ההרים והשבילים, ממרבצי הבזלת ותצרף ההוד הקדום. בשקיעה מקבלת מפלצת הטבע המופלאה הזו גוונים ורדרדים יפהפיים, שנמוגים תוך דקות ספורות.
מה יש עוד לעשות במצפה רמון? לקפוץ למרכז המבקרים (טל' 08-6588698) לבקר בחוות האלפקות ובמצפה הכוכבים או בגן הגאולוגי והארכיאולוגי; הילדים יהנו במיוחד ב"יצירמון" וב"חי-רמון", שם יפגשו כ-60 סוגי בעלי חיים מדבריים.
חוויה מקסימה נוספת היא לרכוב באזור עם ארתור דו מוש, הולנדי המתמחה בניווט על גבי גמלים וסוסים, ומלווה את אורחיו בסיורים על ארבע בנגב. טל' 052-3920891.
קברי פולה ודוד בן גוריון
הדרך לקברו של האיש והחזון שהכריז על הקמת המדינה מרוצפת ופורחת. במבנה הסמוך מוקרן סרט המספר על חייו ועל פועלו של האיש שקיווה, בתמימותו, כי דוגמה אישית, צניעות סיזיפית וחיים בצריף, יגררו אחריו אנשים בעלי ערכים דומים. אבל בימים ההם בנגב, ובאופן לא כל-כך שונה מהיום, אם אין לחם - אין עוגות; וכשאין עוגות - הציונות אינה נודדת בקלות. כדי להגיע לאחוזת הקבר, הממוקמת מעל ערוץ נחל צין, יש להגיע מכביש 40, כשלושה ק"מ דרומית לקיבוץ שדה בוקר.
קברם של הבן-גוריונים. חזון להפרחת השממה שטרם התממש
מים במדבר
ליד שדה בוקר ומדרשת בן גוריון, הכביש העקלקל יורד למסלול המים היפה ביותר בנגב - קניון עין עבדת. המים עיצבו ארכיטקטורת נוף מרשימה עם מצוקים חתורים בסלע גיר, דרגשי סלעים, נקיקים, מערות וצמחיה ירוקה. למרות שכבר סתיו, עדיין חם מאוד, וגבי מים רדודים ומרעננים מחכים למגיעים לערוץ נחל צין ולמפל הגבוה שבו.
גרם מדרגות מלכותי מוביל לראשו, וזרזיפיו מסתיימים בבריכה מרעננת התחומה בשרכים ובטחבים. חורשת הצפצפות הסמוכה חולשת אף היא על כמה בריכות נוספת.
כדאי להתחיל את המסלול עם פתיחת האתר מוקדם בבוקר בטיול לכל המשפחה שאורכו כשלוש שעות. אז, בסביבות 08:00, האזור קריר, מוצל ויש סיכוי לפגוש את העופות הדורסים, השועלים, שפני הסלע, הזוחלים ואת היעלים עם הקרניים המסתלסלות שהשמורה היא ביתם.
שביל המטיילים עובר בצד מערות נזירים שהתבודדו במקום בתקופה הביזנטית - ואתם מוזמנים להתבודד גם לצד המעיין שבקניון. עם זאת - שימו לב: הרחצה במימיו אסורה, והפקחים מסתובבים בשטח ויעירו לכם. לפרטים: 08-6555684.
מים בלבד המדבר הצחיח. קניון עין עבדת
יין וסוסים
חוות נחל בוקר היא חלק מקבוצת יישובי "דרך היין" החדשה, ובחנות המבקרים שלה ניתן לרכוש יינות שנבצרו בכרם שנטוע לידה במורד הטרסות העתיקות. גם מטע הזיתים הסמוך מנפיק שמנים למכירה בחנות, שעוצבה בצורת חבית, וקרועים בה חלונות מהם נשקף נוף מרהיב לשקיעת הנגב. החווה ממוקמת סמוך לכביש 40, בין צומת טללים לשדה בוקר.
חוות נאות
במחלבה הקטנה והחביבה הזו מייצרים יוגורט, כדורי לבנה, גבינות טריות וגם גבינות עם עובש, ואחרות עם הפתעות שונות בפנים. הכל מיוצר כמובן ללא חומרים משמרים ועם חלב טבעי, בתהליך ייצור ידני. מי שיגיע לשם עם צידנית וקרח יוכל לרכוש מספיק גבינות שיחזיקו מעמד במשך הטיול עד שיגיעו לשלוות המקרר בבית.
לקראת אחר הצהריים מתקיימת החליבה היומית, ואפשר לשמוע הסברים על פרוייקט חוות הבודדים ברמת הנגב. גם חווה זו ממוקמת בין צומת טללים לשדה בוקר, וההגעה היא מכביש 40. טל' 054-4218789.
- גילי מצא, עיתונאית וצלמת אווירה ונוף שצילומיה מתפרסמים בעולם