שתף קטע נבחר

 

"המלחמות של אובמה": באפגניסטן וגם בבית הלבן

העיתונאי שחשף את "ווטרגייט" שופך אור בספר חדש על מאבקי הכוחות שבין הבית הלבן למפקדי הצבא על רקע המלחמה באפגניסטן. היועץ לביטחון לאומי כינה את היועצים הפוליטיים "חרקי מים" ו"מאפיה". אובמה תהה: "למה אנחנו ממשיכים לקיים את הפגישות האלו?"

כמעט 40 שנה אחרי שחשף את פרשת "ווטרגייט", העיתונאי האמריקני בוב וודוורד שופך אור על המאבקים בין הבית הלבן למפקדי צבא ארצות הברית - סביב המלחמה השנויה במחלוקת באפגניסטן.

 

בספרו "המלחמות של אובמה", שייצא לאור בשבוע הבא, כותב וודוורד כי בשנת 2009 הנשיא אובמה חיפש נואשות אסטרטגיית יציאה מהמלחמה, ותסכולו גבר כשמפקדי הצבא הציעו לו רק אפשרויות שדרשו להגדיל באופן ניכר את כמות החיילים באפגניסטן.

 

לבסוף, ניסח אובמה בעצמו את האסטרטגיה למלחמה והחליט לשגר לאפגניסטן 30 אלף חיילים - פשרה בין דרישת הצבא ל-40 אלף חיילים ובין האסטרטגיה המצומצמת שניסח סגן הנשיא, ג'ו ביידן, להוסיף 20 אלף. התוכנית באה לכדי ביטוי במסמך בן שישה עמודים, שמטרתו להגביל את המעורבות האמריקנית באפגניסטן.

 

לפי הספר, בפגישה שהתקיימה ב-26 באוקטובר 2009 אמר הנשיא אובמה לשר ההגנה רוברט גייטס ולמזכירת המדינה הילרי קלינטון: "אני לא מתכוון להילחם עשר שנים. אין לי רצון בבניית אומה לטווח ארוך. אני לא רוצה להוציא טריליוני דולרים". בפגישה אחרת, סגן הנשיא ביידן היה זה שהזהיר את אובמה מפני הסלמה שתזכיר את מלחמת וייטנאם

 

הנשיא גער במפקדי הצבא 

הספר חושף את המחלוקות שהתגלעו במהלך גיבוש האסטרטגיה באפגניסטן בין אובמה לבין מפקדי הצבא, ובמיוחד ראש המטות המשולבים, אדמירל מייקל מאלן, ומפקד פיקוד מרכז גנרל דיוויד פטריוס.

 

לפי הספר, אובמה אמר למאלן, פטריוס וגייטס: "ב-2010, לא ננהל שיחה על איך ניתן לעשות יותר. אני לא ארצה לשמוע, 'אנחנו בסדר, אדוני הנשיא, אבל יהיה יותר טוב אם נעשה יותר'. אנחנו לא ננהל שיחה על איך אפשר לשנות (את המשימה)... אלא אם כן נדבר על איך לסגת מהר יותר מהצפוי ב-2011". 


יש התנגדויות? אובמה בדיון בבית הלבן (צילום ארכיון: AP)

 

וודוורד כותב כי ב-29 בנובמבר אובמה זימן לבית הלבן את צוות הביטחון הלאומי כדי להפיץ ביניהם את מסמך האסטרטגיה הסופי. הוא הסתובב בין הנוכחים ואמר לכל אחד מהם שאם יש לו התנגדות לתוכנית, "שיאמר זאת עכשיו".

 

אולם גם אחרי שאובמה הודיע לצבא על התוכנית, הפנטגון המשיך לנסות לשנות את ההחלטה והקשה בשאלות על הבית הלבן. אובמה המתוסכל אמר בשלב מסויים: "למה אנחנו ממשיכים לקיים את הפגישות האלו?".

 

ה"מאפיה" של אובמה 

הספר חושף בין היתר את הכינויים המעליבים שבהם כינו זה את זה אנשי הממשל והצבא. היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ים ג'ונס, נהג באופן פרטי לכנות את יועציו הפוליטיים של אובמה בתארים "חרקי מים" או "מאפיה". גורמים בכירים בממשל, מצד שני, הביעו בוז כלפיו.

 

גנרל פטריוס, שהרגיש שהממשל החדש דוחק אותו הצדה, טען באוזני עוזרו כי הוא לא אוהב לשוחח עם דיוויד אקסלרוד, יועצו הבכיר של הנשיא אובמה, מפני שהוא "דוקטור לספינים". סגן הנשיא ביידן כינה את השליח

המיוחד של אובמה לאפגניסטן ופקיסטן, ריצ'רד הולברוק, "הממזר הכי אגואיסט שפגשתי בחיי".

 

במקרה אחר, שר ההגנה גייטס כמעט עזב פגישה בחדר הסגלגל בתגובה להתבטאויות בוטות, ככל הנראה, של סגן היועץ לביטחון לאומי תומאס דונילון בנוגע לגנרל ששמו לא פורסם בספר.

 

הספר חושף גם טפח מהקמפיין לנשיאות ב-2008. כשאובמה העלה את הרעיון של למנות את יריבתו הילרי קלינטון לתפקיד בכיר בממשל, אמר לו היועץ אקסלרוד: "איך אתה יכול לסמוך על הילרי?". 

 

"המלחמות של אובמה" הוא ספרו ה-16 של וודוורד. העיתונאי המוערך זכה לשיתוף פעולה רחב מצד הבית הלבן ואף ראיין את אובמה, קלינטון, ביידן, גייטס ובכירים נוספים. האתר "פוליטיקו" דיווח כי בבית הלבן שיתפו פעולה עם וודוורד מתוך אמונה שהממשל יצטייר באופן חיובי מהספר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. כעס על מפקדי הצבא
צילום: AFP
פחד מעוד מלחמת וייטנאם. ביידן
צילום: רויטרס
היועץ אקסלרוד. "דוקטור לספינים"
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
מומלצים