אריה על המסלול: דויד רודישה מדהים את העולם
הוא בן לשבט המפורסם בלוחמים המכחידים את האריות בקניה, ואביו היקנה לארצו מדליית כסף בריצת שליחים באולימפיאדת מכסיקו. דויד רודישה, ששבר פעמיים את שיא העולם ב-800 מ', הוא הלהיט הגדול של מלכת הספורט. אוסיין בולט לא לבד
שיאני עולם ואלופים אולימפיים כבר הפכו מזמן לעניין שבשיגרה כאשר מדובר ברצים למרחקים בינוניים וארוכים ממדינות מזרח אפריקה, בייחוד קניה ואתיופיה.
למרות זאת, ההישגים המדהימים אליהם הגיע דויד רודישה, הקנייתי שניפץ בחודש שעבר פעמיים את שיא העולם בריצת 800 מ', כבר הכתירו אותו כ"גאווה של אפריקה", כמו המשפט המפרסם את חברת התעופה של המדינה. כשנחת בחזרה בארצו ונסע בשיירה של ארבע לימוזינות מלוות באופנועים, התקבל בתשואות עם שלטים "הלוחם חזר".
בשנת 1981 קבע הבריטי האגדי סבסטיאן קו שיא עולם במרחק זה, אשר החזיק מעמד 16 שנה - 1:41.73 דקות. ב-1997 קבע הדני (יליד קניה) ווילסון קיפקטר 1:41.11 ד' ומעטים האמינו אז שבמוקדם או במאוחר יירד האדם מ-1:41 ד'.
אבל נראה כי היום המיוחל הולך וקרב. רודישה הגיח כמטאור ואחרי שזכה בסוף חודש יולי באליפות אפריקה שהתקיימה בניירובי, הוא קבע פעמיים שיאי עולם מדהימים. תחילה ניצח בתחרות בברלין עם תוצאה של 1:41.09 ד' וב-29 באוגוסט קבע את שיא העולם הנוכחי.
הצעיר בן ה-21 השאיר את מתחריו מאחור בתחרות הגראנד פרי ברייטי שבאיטליה, ועצר את השעונים על 1:41.01 דקות. הוא הבטיח לפני התחרות שיקבע שיא עולם, ועמד בהבטחתו.
רודישה בפוזה אופיינית. "הלוחם חזר", קיבלו את פניו בבית (צילום: AFP)
כעת נראה כי הוא עומד להפוך לשליט בריצות הבינוניות בשנים הקרובות, ללהיט הגדול של המסלולים ולאחד הכוכבים הראשיים באולימפיאדת לונדון 2012. מה שבטוח, הוא הדבר הבא באתלטיקה העולמית. גובהו (1.90 מ') ומבנהו הפיזי המרשים מזכירים את האצן אוסיין בולט וכבר הביאו להשוואות בין השניים, למרות המרחקים השונים.
דויד לקוטה רודישה (נשוי ואב לתינוקת בת חצי שנה) הוא הבן השישי למשפחה בת שבעה ילדים בשבט המסאי שבקניה, המפורסם בגידול בקר, ייצור תכשיטים ולוחמים אמיצים, אשר נוהגים להשתמש בכלי נשק מפלדה ולהשמיד את האריות הנמצאים בסכנת הכחדה.
אביו דניאל ייצג את המדינה שזכתה במדליית כסף בריצת השליחים 4X400 מטר באולימפיאדת מכסיקו 1968. אם המשפחה, טמישה, היא זמרת עם ידועה בקניה. גם הבן, שנהג לעסוק בגידול בקר בזמנו החופשי, החל את דרכו הספורטיבית בריצת 400 מ' (שיאו האישי 45.50 ש' נקבע השנה), אחרי שהאב הציג לו את המדלייה בגאווה.
"רודישה מהדור הצעיר, כמו בולט". אוסיין על המסלול (צילום: AP)
"הבנתי בזכותו שאני יכול לרוץ, הוא העלה לי את המוראל", סיפר דויד על אביו. בשלב מסוים הוא אף התחרה בקרב 10 ("לא היתה בעיה בריצות, אך הקפיצה במוט קשה מאוד"), אבל מאמנו האירי קולם אוקונל שיכנע אותו לעבור לריצת 800 מטר.
אוקונל הדריך את רודישה בבית הספר סט. פטריק, המפורסם בעיר איטן בפס הייצור המפואר של אתלטים (קיפקטר למד שם). הוא הסביר לנער הצעיר כי הוא מזכיר לו את בילי קונצ'לה, בן שבט המסאי שזכה במדליות זהב באליפויות העולם ב-87' ו-91'. ההחלטה לעבור למרחק הכפול התבררה כצעד מבורך כבר בשנת 2006. אז זכה רודישה במדליית זהב באליפות העולם לנוער שהתקיימה בבייג'ינג.
מהמשחקים האולימפים בבייג'ינג 2008 הוא נעדר, אחרי שלא התייצב למבחנים למקום במשלחת של ארצו בגלל פציעה. באליפות העולם לבוגרים באוגוסט 2009 הגיע רודישה רק לחצי הגמר והסביר: "סמכתי יותר מדי על הסיומת שלי, סבלתי מפציעה ומהקור".
השוואות לאוסיין בולט. רודישה על המסלול (צילום: AP)
בספטמבר של אותה שנה ניצח בגראנד פרי של רייטי כשקבע אז שיא אפריקני חדש - 1:42.01 דקות. "תמיד הערצתי את ווילסון קיפקטר, פול ארנג ובילי קונצ'לה", סיפר. "קיפקטר גם דיבר איתי ועודד אותי". קונצ'לה, יש לציין, קבע את הישגו המדהים הראשון כאשר רודישה עדיין לא נולד.
קיפקטר, שכאמור התאזרח בדנמרק וקבע את הישגיו בשמה, הגיב על שבירת השיא העולמי בו החזיק: "לא הופתעתי, רודישה רץ טוב מאד השנה וגם בשנה שעברה. ידעתי שזה יכול לקרות יום אחד. טוב לראות שהשיא הזה נשבר אחרי כל כך הרבה שנים וטוב לראות אותו חוזר לאפריקה, אחרי שאירופה החזיקה בו הרבה זמן".
קיפקטר הישווה גם בין רודישה לאלוף האולימפי, אלוף העולם ושיאן העולם ב-100 ו-200 מטר, הג'מאייקני אוסיין בולט: "רודישה הוא מהדור הצעיר, כמו בולט. אוסיין בן 24 ודויד בן 21. שניהם חלק מהדור החדש של הכוכבים באתלטיקה העולמית".
שבט המסאי, כאמור, מפורסם בלוחמים הגורמים להכחדת האריות בקניה. הממשלה, המפצירה באנשי השבט לחדול מחלק ממנהגיהם, טענה שנותרו רק כ-2,000 אריות במדינה וכי בתוך שנתיים לא תישאר נציגות למלכי החיות. כל זה לא הפריע לחוגגים להגיש לאבא, דניאל רודישה, עוגה בדמות אריה הנחשב לסמל ללוחם אמיץ. איך אמרנו? גאווה.