שתף קטע נבחר

 

נשיא טורקיה באו"ם: הדו"ח על המשט חשוב מאוד

אחרי אובמה, עבדאללה גול נאם בעצרת הכללית, ברך על דו"ח ועדת זכויות האדם ודרש מישראל התנצלות ופיצוי. "אי אפשר להגיע לשלום בלי לשים קץ לטרגדיה ההומניטרית בעזה"

פחות מיממה אחרי פרסום דו"ח מועצת זכויות האדם של האו"ם בנושא המשט לעזה, שקבע כי יש ראיות לרצח על סיפון המרמרה, נאם הערב (יום ה') נשיא טורקיה, עבדאללה גול, לפני העצרת הכללית בניו-יורק. הוא ציין לחיוב את מסקנות דו"ח הוועדה ובאופן מרומז, ניסה להסיט את זרקור תשומת הלב הבינלאומית מתוכנית הגרעין של איראן - לעבר ישראל. 

  

גול התייחס למצב באזור וליחסים בין ארצו לבין ישראל. "פתרון הסכסוך במזרח-התיכון הוא המפתח לשלום עולמי", קבע. "טורקיה תמכה תמיד בכל המאמצים להגיע לשלום. אנו מברכים על השיחות בין ישראל לפלסטינים ומקווים שהן יולידו הסכם".

 

נאום גול, היום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בסוגיית המצב ברצועה, אמר גול כי "יהיה קשה מאוד להשיג שלום מבלי לשים קץ לטרגדיה ההומניטרית בעזה. באותו ההקשר, הסתיים משט הסיוע במאי האחרון בהרג. ההתקפה הובילה לאובדן נורא של חיי אדם ולהפרה של החוק הבינלאומי. לכן, אנו מייחסים חשיבות רבה למסקנות הוועדה לזכויות אדם. טורקיה מצפה להתנצלות רשמית ולפיצוי משפחות ההרוגים והפצועים". 

 

גול נמנע מלהזכיר את שמה של ישראל במפורש, אך קרא "לנקות את המזרח-התיכון מנשק גרעיני ב-2012", בעת כינוס הוועידה עליה הוחלט לאחרונה. באותו הנושא, סיפק התייחסות מרומזת גם למאמצים הבינלאומיים לבלום את תוכנית האטום האיראנית, אמר כי "פירוק גרעיני לא יצליח כל עוד יש נשק גרעיני כזה בידי מדינות מסוימות באזורים רגישים".

 

רק לפני שלושה ימים ביטל גול את פגישתו המתוכננת בניו-יורק עם נשיא המדינה, שמעון פרס - לאחר שהאחרון סירב להתנצל לפני טורקיה על אירועי ההשתלטות על המשט. פרס עצמו אישר את הדברים בתדרוך לכתבים שערך אחרי נאומו בעצרת האו"ם. אנשיו של גול הסבירו את ביטול הפגישה ב"סדר יומו העמוס" של הנשיא הטורקי.


העצרת הכללית של האו"ם בזמן נאומו של גול (צילום: AFP)

 

אובמה: בשנה הבאה - פלסטין עצמאית באו"ם

מוקדם יותר היום, שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, ברך על הדו"ח לבדיקת ההשתלטות על המשט, בו נהרגו תשעה אזרחים טורקים. דבוטאולו אמר בניו-יורק כי הבדיקה עומדת בציפיות של טורקיה וכי היא "הגונה מאוד ומבוססת על ראיות מוצקות".

 

בעצרת עצמה, מעט לפני גול נאם נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, שהתמקד בחלקים גדולים מנאומו בנושא המזרח-התיכון. הוא הזהיר מהשלכות פיצוץ השיחות הישירות בין ישראל לפלסטינים, וקרא למנהיגי מדינות ערב להתחיל לדבר עם ישראל ולנרמל את היחסים עימה.

 

אובמה גם דיבר על המכשולים בדרך לשלום. "אנחנו יודעים שיהיו מבחנים לאורך הדרך ואחד מהם מגיע במהירות. ההקפאה של ישראל בהתנחלויות עשתה שינוי בשטח ושיפרה את האווירה לשיחות. העמדה שלנו בנושא זה ידועה היטב. אנחנו מאמינים שההקפאה צריכה להימשך. אנחנו גם מאמינים שהשיחות חייבות להימשך עד להשלמתן. עכשיו זה הזמן שהצדדים יעזרו האחד לשני להתגבר על המכשולים. עכשיו הזמן לבנות אמון ולספק את הזמן להתקדמות משמעותית. עכשיו הזמן ללנצל את ההזדמנות ולא לתת לה לחמוק".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבדאללה גול באו"ם.
צילום: AP
הרוגי המרמרה. דורשים פיצוי למשפחות
צילום: AP
מומלצים