אבל אבא, עוד לא ראינו חסידה...
יוצאים לטיול בחג? אל תשכחו לקחת משקפת ולהדפיס את הכתבה הזו. אם במקרה יתעופף לידכם שקנאי ובמים ישכשכו סיפן עקוד ולבנית קטנה - אתם תזהו אותם מיד
קורמורן גדול
מי אני? שייך למשפחת הקורמורנים מסדרת השקנאיים.
שם מדעי: Phalacrocorax Carbo
דברים שלא ידעתם: .1 אורך גופו כמטר, ומשקלו 2.5-2 ק"ג. .2 ניזון בעיקר מדגים ומסוגל לצלול לעומק של מטרים אחדים כדי לדוג אותם. .3 יכול לשהות מתחת לפני המים כמעט דקה. .4 מסוגל לשנות את צורת גלגל העין שלו בין מצב של צלילה למצב של דאייה באוויר. .5 עומד על ענפים יבשים וסלעים כדי לייבש את הנוצות לאחר היציאה מהמים. .6 מושבת קורמורנים יכולה לאכלס עד אלפי פרטים.
- אתרים מומלצים לצפייה: שמורת החולה, בטיחה (מג'רסה,( עין-אפק, שפך נחל שורק. פרטים באתר רשות הטבע והגנים
סיפן עקוד
מי אני? שייך למשפחת החופמאים.
שם מדעי: Avosetta Recurvirostra
(צילום: גילי סופר)
דברים שלא ידעתם:
.1 אורך גופו כ45- ס"מ, ומשקלו כ350- גרם. .2 שמו המדעי (והאנגלי) נגזר מהמילה Advocate (פרקליט) בגלל כיפת ראשו הכהה, כמו הפאות של פרקליטי העבר בצפון אירופה. .3 בעברית זכה לשמו בזכות מקורו הדק והכפוף, הדומה לסיף. .4 ניזון בעיקר מסרטנים ותולעים. .5 מלקט את מזונו בחול ובבוץ על ידי "סירוק" מקורו על פני השטח. .6 מפיק קולות רמים המזכירים צלילי חליל.
- אתרים מומלצים לצפייה: מרכז הצפרות בכפר-רופין,
עמק עכו, עתלית, בריכות המלח באילת.
אנפה אפורה
מי אני? עוף מים ממשפחת האנפתיים.
שם מדעי: Ardea cinerea
דברים שלא ידעתם: .1 אורך גופה כמטר, ומשקלה כ2- ק"ג. .2 צבעה אפור-כהה בחלק גופה העליון. פלג גופה התחתון בגוונים בהירים יותר. .3 המקור צהבהב וצורתו ככידון. .4 ניזונה מדגים וכן מחרקים ודו-חיים. .5 כדי לצוד דגים מסוגלת לעמוד ללא תזוזה שעה ארוכה. .6 מטילה ביצים בצבע טורקיז.
- אתרים מומלצים לצפייה: בטיחה, שמורת החולה, נחל תנינים, עין-אפק.
לבנית קטנה
מי אני? שייכת למשפחת האנפתיים.
שם מדעי: Egretta garzetta
דברים שלא ידעתם: .1 אורך גופה 65-50 ס"מ, ומשקלה 600 -400 גרם. .2 מזונה מגוון וכולל דגים קטנים, דו-חיים, סרטנים, חרקים ויונקים קטנים. .3 צדה את טרפה במים רדודים וגם בבוץ. .4 יכולה להגיע לגיל 20 שנה ואף יותר. .5 בישראל מקננת במושבות מעורבות עם אנפות, מגלנים וקורמורנים גמדיים. .6 שני ההורים חולקים את מלאכת הדגירה ומאכילים את הגוזלים. .7 במאה ה19- נהגו קציני צבא בריטים להתקשט בנוצות הלבנית הקטנה. נוהג זה נאסר מאוחר יותר על ידי המלכה ויקטוריה.
- אתרים מומלצים לצפייה: שמורת החולה, שמורת עין-אפק, שמורת נחל תנינים.
פלמינגו מצוי
מי אני? שייך למשפחת הפלמינגויים.
שם מדעי: Phoenicopterus ruber
דברים שלא ידעתם: .1 אורך גופו כ145- ס"מ, ומשקלו 3.5-2.5 ק"ג. .2 חי במקווי מים רדודים ובונה את הקן שלו מבוץ. .3 משמעות שמו בפורטוגזית: להבה עזה. .4 מנדלי מוכר ספרים הציע לכנותו "להבי.5 ." בתלמוד נכתב כי זכה לברכתו של נח לחיי נצח בזכות התנהגותו הנעימה בזמן השהות בתיבה. .6 נולד כשהוא מכוסה פלומה בצבע אפור. .7 צבעו הוורוד נובע ממזונו העשיר בבטא-קרוטן (המצוי במינים מסוימים של סרטנים.8 .( בחורף הוא מגיע לישראל גם מטורקיה ומאיראן.
- אתרים מומלצים לצפייה: מרכז הצפרות באילת,
בריכות המלח בעתלית
שקנאי מצוי
מי אני? שייך למשפחת השקנאיים.
שם מדעי: Pelecanus onocrotalus
(צילום: AFP)
דברים שלא ידעתם: .1 אורך גופו מגיע ל1.8- מטרים, ומשקלו ל11-7- ק"ג. .2 שמו נובע מהשק המצוי מתחת למקורו. .3 כ35- אלף שקנאים חולפים מעל ישראל בדרכם למזרח אפריקה. .4 הוא מסוגל לאכול יותר מקילוגרם דגים ביום. .5 בעת ציד הדגים משתפים השקנאים פעולה ביניהם.
- אתרים מומלצים לצפייה: שמורת החולה, אגמון החולה ולעיתים גם בנחל תנינים.
- תראו מי בא לבקר באגמון החולה - שקנאים בהמונים
חסידה שחורה
מי אני? שייכת למשפחת החסידתיים.
שם מדעי: Ciconia nigra
(צילום: רועי גזית)
דברים שלא ידעתם: .1 אורך גופה כמטר ומשקלה כ3- ק"ג. .2 למרות שמה, בטנה לבנה ורגליה אדומות. .3 דגים נחשבים למזונה האהוב, אך היא יכולה להסתפק גם בחרקים וביונקים קטנים. .4 בעת נדידתה היא מסוגלת לחצות גופי מים גדולים יותר מאשר אחותה הבהירה. .5 שני בני הזוג דוגרים על הביצים.
- אתר מומלץ לצפייה: מרכז הצפרות בכפר-רופין
איית צרעים
מי אני? דורס יום ממשפחת הניציים.
שם מדעי: Pernis apivorus
דברים שלא ידעתם: .1 אורך גופה כ60-50- ס"מ, ומשקלה 800-500 גרם. .2 לא אוהבת לחצות ימים, מעדיפה לנדוד מעל יבשות. .3 באירופה היא נוהגת לפרוץ לקינים של צרעות ולאכול את הזחלים שלהן, ומכאן שמה. .4 קשקשים על חלקים מראשה מגינים עליה מעקיצות.
- אתרים מומלצים לצפייה: עמק בית שאן, הגלבוע, לאורך מורדות השומרון ומגדל-צדק.
נשר מקראי
מי אני? אוכל נבלות ממשפחת הניציים.
שם מדעי: Gyps fulvus
(צילום: יורם שפירר, רשות הטבע והגנים)
דברים שלא ידעתם: 1. "מלך העופות" מאופיין בצוואר ארוך, במקור מאונקל וברגליים קצרות וחזקות העוטות פלומה. 2. אורך גופו מטר ויותר, משקלו המרבי כ10- ק"ג ומוטת כנפיו מגיעה ליותר מ2.5- מטרים. 3. הנשר אותו אנו רואים בשמי ישראל נקרא "נשר מקראי," וכמו כל מיני הנשרים הוא הנשר במקרא הוא נחשב לסמל של עוצמה, ומוזכר בתנ"ך לא פחות מ26- פעמים.
4. הוא קינן באזורים מצוקיים בכל הארץ, אך התערבות האדם שימוש לא מבוקר בחומרי הדברה גרמו במערכת הטבעית, גרם לדלדול חד בתפוצתו בישראל, העומדת כיום על כמה מאות בלבד. 5. מקרי התחשמלות , והידלדלות מקורות המזון, כמו גם הרעלות וציד, הם אויביו העיקריים, ולכן הוא נחשב כאן למין בסכנת מקורות הכחדה.
- המקומות הטובים ביותר בארץ לצפייה בנשרים הם בשמורת גמלא (בה קיימת מושבת נשרים מרשימה כאשר התצפית נערכת גם בעזרת מצלמות וידאו). בחי בר כרמל (שם הם שוכנים בכלובי איקלום גדולים ולמעשה "לומדים כיצד לשוב אל הטבע) ובאזור עין עבדת ובקעת-צין שבנגב. בימי החג ניתן יהיה לפגוש בחי-בר כרמל נשרים וללמוד על חייהם מקרוב 23 עד 30 בספטמבר בשעות .(15:00-10:00
טיפים לצפר המתחיל:
1. צפר שמכבד את עצמו קם מוקדם, אבל ממש מוקדם. עם זאת, גם שעות אחר הצהריים ובין הערביים יתאימו לצפייה במינים מסוימים.
2. מאחר שעופות נמשכים למים, קל יותר לראותם לצד מאגרים, אגמים ונחלים.
3. ציפורים נודדות רבות הן קטנות, ולכן מומלץ להיעזר במשקפת – עדיף כזו שמציעה הגדלה של פי עשרה. גם מגדיר ציפורים הוא אביזר חובה.
4. זוזו מעט, לאט והצטיידו בהרבה סבלנות.
5. רוצים ללמוד עוד? בימי החג יתקיימו בשמורת החולה סיורים מודרכים שיכללו עמדת הסברה עם טלסקופ ומשקפות לשימוש הקהל. 25 עד 28 בספטמבר בשעה 15:00