מסר מחברון לרה"מ: גן ילדים חדש בשוק הסיטונאי
ביום חידוש הבנייה בהתנחלויות, ערכו ביישוב היהודי בחברון טקס הנחת אבן פינה במתחם השוק שפונה בכוח לפני 3 שנים. "זו קריאה לממשלה להתעשת", אמרו שם. השר שלום בחברון: "על הליכוד להמשיך להניף את דגל ההתיישבות". סגן שר החינוך פרוש קרא "ללמוד מהערבים איך מתעקשים ולא מוותרים"
העיר חברון מארחת היום (ב') 25,000 חוגגים המציינים את "שמחת בית השואבה" המסורתית במערת המכפלה. עוד קודם, ירו אנשי היישוב היהודי בעיר האבות את יריית הפתיחה של מאבקם המחודש לשוב ולהתגורר במתחם השוק הסיטונאי שם, שלוש שנים אחרי הפינוי המתוח.
ב-15:00 נערך במתחם טקס הנחת אבן פינה לגן ילדים בין המבנים הנטושים, שבו נכח גם סגן שר החינוך, מאיר פרוש. למקום הגיעו מאות פעילי ימין וכן תומכים שהגיעו לעצרת החג. מדובר במהלך סמלי בעיקרו, שלא זכה עד כה לאישור רשמי מצד רשויות המדינה.
השר סילבן שלום בחברון (צילום: גיל יוחנן)
"יש כאן לקח מדיני חשוב שעלינו ללמוד", אמר פרוש בפתח דבריו. "עלינו ללמוד מהערבים כיצד מתעקשים ולא מוותרים על תביעות מדיניות. אם היינו פועלים כך, מצבנו המדיני וגם מצבנו במשא-ומתן היה טוב יותר. זה נובע מהסדקים, רחמנא ליצלן, בצדקת דרישתנו על ארץ-ישראל".
לחברון הגיע היום הגיע גם השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום, שביקר בסוכתו של הרב של חברון וקריית ארבע, דוב ליאור. הרב בירך את ההשר על מאמציו למען המתנחלים.
גברים מימין, נשים משמאל בחברון (צילום: גיל יוחנן)
לאחר מכן השתתף השר באירועי שמחת בית השואבה. "במערת המכפלה קבורים אבותינו שגם קנו אותה ב-400 שקל כסף", אמר השר שלום בעצרת. "מיומה הראשון של ההקפאה, התנגדתי למהלך הזה ואמרתי שההקפאה אינה במקומה. להחלטה כזאת לא נדרש מעולם אף ראש ממשלה בעבר ואף ראש ממשלה לא הסכים לה. גם עתה, אחרי עשרה חודשים של הקפאה, לא ניצלו אותה לביצוע משא-ומתן. אנו רוצים שלום, אך רק אתמול היה עוד פיגוע. ניסו לקחת חיים של אשה יהודייה, אך התוצאה של הפיגוע הזה הוא ילד יהודי חדש, שנולד לנצח העם היהודי".
בשיחה עם התקשורת הוסיף שלום כי "לליכוד יש את דגל ההתיישבות, שאסור לנו להניף אותו בחצי התורן. אני אמשיך לפעול כדי שהדגל הזה ימשיך להיות מונף בגאווה. יחד עם זאת, צריך להמשיך לנהל את המשא-ומתן. אם כתוצאה מהבנייה הפלסטינים יעזבו את המו"מ, זה מבחינתי רק תירוץ".
פרוש בשוק הסיטונאי בחברון. תומך נלהב (צילום: יאיר אלטמן)
"שמחת בית השואבה" מתקיימת בעיר פעמיים בשנה, בסוכות ובפסח, בימים בהם מערכת המכפלה פתוחה כולה ליהודים, כולל אולם יצחק הנחשב למקודש ביותר. מרבית החוגגים מגיעים מאמונה דתית, אך במשך השנים הפך האירוע למפגן כוח המצדד בהתיישבות היהודית בעיר.
בדולב: רחוב נתניהו
אורית סטרוק, מראשי היישוב היהודי בחברון, האשימה היום את המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, מייק בלס, באחריות למצב בעיר. "הוא מתנגד להתיישבות ביהודה ושומרון בכלל ובחברון בפרט", הסבירה.
מתנחלי חברון ניסו להיאחז פעמיים בשטח השוק הסיטונאי שם. בפעם הראשונה, בא הדבר בתגובה לרצח התינוקת שלהבת פס על-ידי צלף פלסטיני שירה בה מהשכונה הסמוכה ב-2001. אחר כך הגיעו למקום שוב ב-2007 ופונו ממנו בכוח.
"המדינה צריכה לתת לנו אפשרות להקים גן ילדים נוסף בשל הצפיפות בגנים. הילדים מתגוררים כאן עקב החלטות ממשלה קודמות. משרד החינוך נתן הכרה בצורך להקים גן נוסף, והשוק הסיטונאי כולו הוקם על נכס יהודי שננטש לאחר מאורעות תרפ"ט", אמרה סטרוק.
היא אף אמרה כי יש בידיה עצומה שעליה חתמו 44 חברי כנסת, 14 מהם מקדימה, הקוראת להקמת הגן "בשטח הרכוש היהודי השדוד".
למרות הדברים הנחושים, הודו ביישוב היהודי בחברון כי הטקס שנערך סמלי בעיקרו ומטרתו להוות "קריאה לממשלה להתעשת ולקיים את חובתה כלפי העיר חברון, המעוגנת גם בהסכם בינלאומי (הסכם חברון) וגם בהחלטת ממשלה".
בתוך כך, נמסר אחר-הצהריים כי אחד הרחובות החדשים בהתנחלות דולב שבבנימין, בה יתחילו מחר עבודות בנייה, ייקרא על שמו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. "החלטנו להוקיר את ראש הממשלה, שלא נכנע ללחצים שהופנו אליו מכל העולם ולא חזר בו מהבטחתו שלא ימשיך בהקפאה", הסבירה תושבת ההתנחלות, איריס זנגי.
Read this article in English