הבורסה ננעלה בירידות; גבעות איבדה 2.1%
מדד תל-אביב 25 ננעל ללא שינוי, מדד תל-אביב 100 ירד ב-0.12%, תל-טק ירד ב-0.85% ומדד הנדל"ן ירד ב-0.18%. המסחר במט"ח ננעל במגמה מעורבת: הדולר ירד ב-0.1% ל-3.677 שקלים. האירו עלה ב-0.19% ושערו היציג נקבע על 4.958 שקלים
המסחר בתל אביב ננעל היום (ג') בירידות שערים, על רקע הירידות אמש בוול סטריט והבוקר באסיה. בחול המועד מתקיים מסחר מקוצר עד השעה 14:45. זהו גם יום המסחר האחרון לשבוע זה בגלל שמחת תורה.
מדד תל-אביב 25 ננעל ללא שינוי על 1,225.92 נקודות; מדד תל-אביב 100 ירד ב-0.12% ל-1,128.87 נקודות; מדד תל-טק ירד ב-0.85% ל-234.64 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב-0.18% ל-308.85 נקודות.
המסחר במט"ח ננעל במגמה מעורבת: הדולר ירד ב-0.1% ושערו היציג נקבע על 3.677 שקלים. האירו עלה ב-0.19% ושערו היציג נקבע על 4.958 שקלים. במהלך המסחר, במטרה לבלום את ירידת הדולר, התערב בנק ישראל ורכש כ-40 מיליון דולר.
המסחר ביחידות ההשתתפות של גבעות עולם ננעל בירידה של 2.1%. המסחר חודש לאחר שהופסק בבוקר, בעקבות הפרסומים על כוונת משרד התשתיות לבטל את הזיכיון של שותפות החיפושים, העוסקת בקידוחים למציאת נפט ליד ראש העין. בהודעה לבורסה, נמסר מגבעות עולם כי נציג השותפות שוחח עם הממונה על הנפט המשרד התשתיות וכי נמסר כי אין כל חדש בתהליך המעקב של המשרד אחר פעילות החברה.
וול סטריט ירדה אתמול בכ-0.5% אחרי שהמסחר נפתח בירידות קלות, עבר ליציבות ושוב חזר לאדום. הירידות נבעו, לפי הערכות, מחששות מחודשים מחולשה בסקטור הבנקאות האירופי. גם בבורסות אסיה ירידות שערים על רקע הערכות דומות.
נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, העלה אמש את הריבית לחודש אוקטובר ב-0.25%, לרמה של 2%. החלטת הנגיד תואמת הפעם את התחזיות המוקדמות של רוב הפעילים בשוק ההון. העלאת הריבית היא ההעלאה השישית שמבצע בנק ישראל מאז שינה את מדיניות הריבית המרחיבה שלו, בחודש ספטמבר בשנה שעברה. במהלך תקופה זו הועלתה הריבית במשק בשיעור מצטבר של 1.5%. בנוסף עדכן בנק ישראל כלפי מעלה את תחזית הצמיחה ל-2010 ל-4%. העלאת הריבית נעשתה למרות ההתנגדות שהביע למהלך שר האוצר יובל שטייניץ.
בנק ישראל ציין שלושה גורמים עיקריים שהביאו להחלטה לשוב ולהעלות את הריבית: האינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים נמצאת בקרבת מרכז היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), אולם הציפיות לאינפלציה ל- 12 החודשים הקרובים, גם זו הנגזרת משוק ההון וגם זו החזויה על ידי האנליסטים השונים במשק, נותרו בסביבת הגבול העליון של יעד האינפלציה תוך ציפייה להעלאת הריבית לרמה של כ-2.7% בעוד שנה.
מחירי הדירות ממשיכים לעלות בשיעורים גבוהים, תוך המשך מגמת ההתרחבות המהירה באשראי לדיור בהשפעת הריבית הנמוכה וההתאמה האיטית של היצע הדירות. סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן, שמתבסס בעיקר על חוזי שכירות מתחדשים, ממשיך לעלות תוך האצה מסוימת בקצב העלייה בחודשים האחרונים.
מרבית האינדיקטורים הכלכליים ממשיכים להצביע על המשך ההתרחבות בפעילות הכלכלית בישראל בשיעורים גבוהים גם ברבעון השלישי של השנה. נתונים ראשוניים מסקר החברות לרבעון השלישי מצביעים על המשך ההתרחבות של הפעילות בקצב דומה לזה של המחצית הראשונה של השנה. כתוצאה מכך עדכן בנק ישראל כלפי מעלה את תחזית הצמיחה שלו, וכעת הוא צופה שהמשק הישראלי יצמח השנה בשיעור ריאלי של 4%, במקום 3.7% בתחזית הצמיחה הקודמת שלו.
מניות במרכז
בעקבות חשיפת "כלכליסט" בתחילת השבוע, שלפיה ויתרה המדינה על האפשרות לגבות מכיל תמלוגים בגובה מיליארדים עבור ייצוג מוגבר של אשלג, דורש ח"כ חיים אורון (מרצ) לכנס דיון מיוחד בוועדת הכספים בנושא העלאת התמלוגים אשר מועברים על ידי כיל למדינה. הוועדה צפויה לקיים את הדיון עם חזרתה מפגרה. מניית כיל ירדה ב-0.54%.
התפתחות משמעותית בחברת מיחזור הפסולת אי.אי.אר (EER) הישראלית שבשליטת לידר השקעות וגרינסטון. החברה חתמה עם חברת התשתיות הגדולה מקנדה, SNC-LAVLALIN, על מזכר הבנות לשיתוף פעולה בפיתוח פרויקטים לטיפול בפסולת מוצקה, תחום העיסוק של אי.אי.אר.
השותפות בקידוח הגז תמר, בהן ישראמקו, אבנר ודלק קידוחים וגם רציו השותפה במאגר לוויתן מרכזות עניין רב ומחזורים גבוהים בימים האחרונים. ישראמקו ירדה היום ב-0.34%, אבנר עלתה ב-1.35%, דלק קידוחים עלתה ב-0.21% ורציו ירדה ב-1.14%.
השלד הבורסאי ספן ממשיך לרכז עניין ועלה היום ב-8.16%, כמו גם חברת פרימיום של יולי עופר ונמרוד רינות, המתכננת לעסוק בתחום חיפושי הנפט והגז. פרימיון עלתה ב-13.11%.
חברת מליסרון שבשליטת משפחת יולי עופר נערכת להשלמת העסקה לרכישת השליטה בחברת הקניונים בריטיש ישראל. ל"כלכליסט" נודע כי לצורך מימון העסקה, תגייס מליסרון בשבועות הקרובים חוב של כמיליארד שקל. את ההנפקה - שכנראה תהיה פרטית - עתיד להוביל כלל חיתום. מניית מליסרון עלתה ב-1.11%.
טבע חזרה לתל אביב בפער אביטראז' שלילי של 1.5% וירדה ב-1.25%. טאואר, שפתחה בפער שלילי של 2.3%, ירדה ב-0.81%.