הבוקר: כלת הנובל תנסה למנוע גירוש מישראל
מרייד מגווייר, שהורחקה לאחר השתתפותה במשט "רייצ'ל קורי" וניסתה לחזור לישראל, צפויה להגיע היום לבית המשפט לדיון בערעורה על גירושה. היא טוענת שכוחות האבטחה נקטו באלימות בניסיון לשכנע אותה לעלות על מטוס
אחרי יות משתי יממות במתקן בנתב"ג וטענות לאלימות - כלת הנובל לשלום מתעקשת להיכנס לארץ שהכריזה עליה "פרסונה נון גראטה". פעילת השלום, שעוכבה השבוע בנתב"ג כשניסתה להיכנס לישראל, טוענת כי זכתה ליחס אלים מצד נציגי רשות האוכלוסין בנמל התעופה עם נחיתתה. הבוקר (יום ו') היא צפויה להגיע לדיון בערעורה על החלטת ישראל לגרש אותה.
מגווייר (66) הייתה אחת מיוזמות המשט לעזה במאי האחרון, והגיעה באונייה "רייצ'ל קורי" שנעצרה ללא אלימות, לאחר האירועים על סיפון ה"מרמרה". מגווייר הגיעה לישראל בטיסה מפרנקפורט, כחלק ממשלחת נשים לשלום שהיא עצמה נמנית על יוזמותיה - יחד עם חמש זוכות אחרות בפרסי נובל לשלום.
מגווייר יורדת מסיפון ה"רייצ'ל קורי" (צילום: דו"צ)
היא עוכבה בטרם עברה את ביקורת הדרכונים שכן לטענת משרד הפנים, לאחר גירושה מהארץ בעקבות המשט האחרון, הוצא נגדה צו הרחקה מישראל שתוקפו אינו מוגבל בזמן. עם זאת, עורכות הדין של מגווייר גורסות כי נגד נוסעי "רייצ'ל קורי" לא הוצאו צווי הרחקה, אלא הם חתמו מול הרשויות כי יעלו לטיסה חזרה ויעזבו בהסכמה מבלי להגיע לבית המשפט. מגווייר בחרה לערער על ההחלטה שלא לאפשר לה להיכנס לשטח ישראל, והעדיפה להמתין במתקן בשדה התעופה עד לקבלת החלטה בעתירתה.
מגווייר סיפרה לעורכות דינה, עו"ד פאטנה עג'ון ועו"ד אורנה כהן מטעם ארגון עדאללה, כי נגררה בחוזקה על-ידי ארבעה שוטרים ממתקן המורחקים ועד לשרוול המטוס הראשון שיצא לעבר מולדתה אירלנד. כתוצאה מכך היא סובלת לדבריה משטפי דם בפרקי ידיה. ברגע שהגיעו לפתח השרוול והשוטרים הניחו אותה על הקרקע,
היא התיישבה וסירבה לקום. מגווייר הבהירה שהיא מעוניינת לשמוע את החלטת בית המשפט בטרם תעזוב את ישראל, אולם השוטרים התעקשו כי כל עוד לא קיבלו צו שאוסר על גירושה, היא תגורש - גם אם בכוח.
לדברי עו"ד כהן, מגווייר לא התווכחה אלא ישבה בשקט על רצפת שרוול המטוס. השוטרים קראו לקברניט טיסת לופטהנזה לשוחח עמה כדי שישכנעה לעלות על הטיסה. עם זאת, הקברניט הבין לאחר שיחה קצרה עמה כי היא נחושה בדעתה וסירב להעלות אותה בכוח. לכן בסופו של דבר החליטו להשאירה במתקן המורחקים בשדה עד לקבלת ההחלטה.
מרשות האוכלוסין נמסר בתגובה כי אנשיה עובדים מדי יום ביומו עם אלפי אנשים ומתודרכים היטב לכבד כל אדם. "תמוה שהטענה עולה רק היום ושעד כה לא הגיעה כל טענה בנושא", ציינו, "כך או כך נבדוק כל טענה מסוג זה". ברשות הוסיפו כי מגווייר השתוללה בדרך למטוס עד שהקברניט סירב להטיס אותה.
העליון הורה לבחון מחדש את הגירוש
עו"ד כהן הדגישה כי הטענה שמגווייר השתוללה בכניסה למטוס הינה חסרת בסיס. לדבריה, היא נותרה במעצר אחרי החוויה הקשה ואף לא קיבלה כלי רחצה. עם זאת, היא נחושה בעמדתה כי הגיעה לישראל כחלק ממשלחת שנועדה לקדם שלום ופיוס, ומבקשת להדגיש כי ארגוני נשים בישראל ובגדה המערבית לא מהווים כל סכנה. "הרשויות שגו בהחלטה למנוע כניסתה, וחשוב לה שהעניין יוכרע על-ידי בית המשפט".
היום תגלה מגווייר האם תורשה להיכנס לישראל - או שתגורש שנית. היא צפויה להתייצב בבית המשפט המחוזי בפתח תקווה שיכריע סופית בעניין, לאחר ששלשום האריך את הצו המונע את גירושה בשלב זה.
עו"ד חסן ג'יברין מארגון עדאללה, שמסייע למגוויר, סיפר כי
"לפני יומיים הוצא צו גירוש נגדה, הגשנו בקשה נגד הגירוש לבית המשפט, אולם הוא דחה את זה. הגשנו ערעור לעליון, והשופטת חיות הוציאה צו המחייב את בית המשפט בפתח תקווה לשמוע את התיק מחדש".
בדיון צפויות לטעון עורכות דינה כי הניסיון להחזיקה במעצר אינו חוקי, שכן החוק מאפשר לאדם שהות של 72 שעות על מנת לגשת לערכאות, אלא אם הוא עצמו מסכים להיות מורחק. "במקרה שלה עד עכשיו לא קיימו את החוק, גם בבית המשפט לא הראו צו הרחקה וגם לא נתנו לה זמן", אמרה עו"ד כהן. "בכל טענות המדינה בדיון לא נאמר דבר על הסכנה שיכולה להיווצר אם מרייד מגווייר תיכנס למדינה. היא אינה מהווה סכנה לשלום ולביטחון ישראל".