שתף קטע נבחר
 

הדולר בשפל: מה כדאי לעשות?

השער היציג של הדולר ירד ביום ו' לרמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2008. היצואנים מזהירים מאובדן הכנסות של 2 מיליארד דולר ופגיעה בצמיחה. למה הדולר צונח ואיך זה משפיע על הכיס שלנו?

שפל של שנתיים בשער הדולר לעומת השקל. ביום שישי ירד השער היציג של הדולר ב-0.55% ונקבע על 3.645 שקלים, השער הנמוך ביותר מאז אוקטובר. שער הדולר ירד אף שבפעם השלישית ברציפות בשבוע האחרון התערב בנק ישראל במסחר במטבע חוץ ורכש 40 מיליון דולר, שלא השפיעו למעשה על המסחר במטבע חוץ.

 

היחלשות הדולר נגרמה הן בשל חולשתו בעולם והן בשל העלאת הריבית שביצע בנק ישראל בשבוע האחרון. שער היורו, לעומת זאת, כבר נושק ל-5 שקלים וביום שישי הוא עלה ב-0.3% ושערו היציג נקבע על 4.9986 שקל.

 

תעשיינים ויצואנים אמרו בסוף השבוע כי נגיד בנק ישראל שגה בהעלאת הריבית לשיעור של 2% וכי הנזק שייגרם ליצוא הישראלי יהיה חמור מההערכות בבנק ישראל. בהתאחדות התעשיינים ובארגוני העצמאים הזהירו מפני התקרבות שער הדולר ל-3.60 שקלים, שער שיכביד מאוד על היצוא.

 

כלכלנים הזהירו בסוף השבוע כי פערי הריבית בין ישראל לארה"ב ולאירופה גבוהים מדי ולכן צפויה התחזקות נוספת של השקל בימים הקרובים. בארה"ב הריבית עומדת על 0.25% ובאיחוד האירופי על 1% לשנה בלבד.

 

בנק ישראל רמז שהעלאת הריבית תימשך בחודשים הקרובים, וההערכות הן שעד אמצע שנת 2011 תגיע הריבית בישראל לשיעור שבין 2.5% ל-3%. היום לא יתקיים מסחר במטבע חוץ ולא ייקבעו שערים יציגים חדשים למטבעות הזרים, כמדי יום ראשון, שבו שוקי הכספים בעולם מושבתים.

 

מדוע העלה נגיד בנק ישראל את הריבית?

 

ההחלטה של הנגיד סטנלי פישר להעלות את הריבית ברבע אחוז נובעת משני גורמים: חשש מבועת נדל"ן שנגרמת כתוצאה מריביות נמוכות, והגידול בתוצר ובתעסוקה במשק שעלול להביא לאינפלציה החורגת מיעדה. מנגד, השפעת עליית הריבית על השקל הישראלי פוגעת במשק. כאשר הנגיד מעלה את הריבית על השקל, הוא מעלה את האטרקטיביות של ההשקעה במוצרים פיננסיים שקליים – ולכן משקיעים זרים רוכשים שקלים.

 

היחלשות הדולר לעומת השקל פוגעת ביצואנים, שמקבלים בתמורה לסחורתם דולרים חלשים, אך נאלצים לשלם את הוצאותיהם בשקלים חזקים.

 

כיצד העלאת הריבית משפיעה על שער הדולר?

 

העלאת הריבית על השקל מעלה את האטרקטיביות של השקל לעומת הדולר, וגורמת להתחזקות המטבע הישראלי. בעוד הבנק המרכזי האמריקאי שומר את הריבית על הדולר כמעט אפסית והתשואה על איגרות חוב של ממשלת ארה"ב שואפת לאפס, בנק ישראל החל כבר במספר העלאות ריבית על רקע השיפור בכלכלת ישראל.

 

לפי הערכות, משקיעים זרים לוקחים הלוואות בריבית דולרית נמוכה לצורך השקעה באיגרות שקליות, המעניקות להם ריבית גבוהה. בפעולה זו אותם גורמים ממירים דולרים לשקלים, פעולה הגורמת לירידת הדולר לעומת השקל.

 

בחודשים האחרונים העלה סטנלי פישר את הריבית פעמים רבות. מדוע?

 

ריבית היא אחד מהכלים העיקריים של נגיד בנק ישראל, ובאמצעותה הוא מנסה לרסן עליית מחירים במשק או לעודד צמיחה. ככל שהריבית נמוכה, כך הנכונות להשקיע וללוות כספים גדלה, והסיכון שהמשק יידרדר למיתון קטנה – ולהיפך. ככל שהריבית גבוהה יותר, כך הפעילות במשק מואטת ועליות המחירים נבלמות. בחצי השנה האחרונה העלה בנק ישראל את הריבית בגלל חשש מהתפרצות אינפלציה ובניסיון לרסן את מחירי הדירות הגואים. הריבית עלתה ב-14 החודשים האחרונים מ-0.5% באפריל 2009 ל-2% באוקטובר.

 

האם כדאי לקנות דולרים?

 

לא מומלץ לרכוש דולרים למטרות ספקולציה. בנוסף, פער הריביות נוטה לטובת השקל והמצב הכלכלי בארה"ב הפכפך. במשבר האחרון הזרימה ממשלת ארה"ב טריליוני דולרים לתוכניות רכישה של נכסים בעייתים והגדילה את הגירעון, ולכן כלכלנים רבים מהמרים על אינפלציה בארה"ב, שתביא לשחיקה חדה בשערו של הדולר בעולם.

 

"ירידת שער הדולר תגרום לאובדן הכנסות מיצוא בהיקף של כ-2 מיליארד דולר בשנת 2011 ולהפסד צמיחה של יותר מחצי אחוז," אמר בסוף השבוע עמי אראל, יו"ר מכון היצוא. "בהסתכלות ארוכת טווח, אנו עדים להתחזקות השקל ב-15% מול סל המטבעות של המדינות שישראל סוחרת איתן, לעומת הממוצע שנרשם בשנת 2007 ערב תחילת המשבר".

 

ההשפעה של התחזקות השקל מול הדולר משמעותית ביותר ליצואנים משום שכ-80% מתמורת היצוא הישראלי היא בדולרים. לדברי אראל, ההשפעה של הירידה בדולר באה לידי ביטוי בפיגור של כ-12 חודשים, לפיכך ניתן לצפות שעיקר ההשפעה השלילית על היצוא תבוא לידי ביטוי בשנת 2011.

 

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר המייצג את היבואנים והסוחרים, רואה את הנקודות החיוביות בהתחזקות השקל. לדבריו, מאחר שהיצואנים הם גם יבואנים של חומרי גלם, הרי שההשפעה השלילית של היחלשות הדולר מתקזזת בחלקה. "מטבע זר זול חוסך עלויות רבות למגזר העסקי, גם במחירי חומרי הגלם, במחירי מוצרי הביניים ובתשומות נוספות לתעשייה ולמסחר", אמר לין.

 

בהכנת הידיעה השתתפו כתבי מוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות" אלי שמעוני, גד ליאור ונווית זומר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדולר - ימשיך לרדת?
צילום: IndexOpen
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים