פוטין נכנע: האמן הסורר יציג בפריז
שבעה אמנים איימו להחרים את התערוכה הרוסית ב"לובר", לאחר הרחקתו של אבדיי טר-אוגניאן. בקרמלין חזרו בהם ואישרו את הצגת עבודתו החתרנית, אולם הוא מתעקש להמשיך במחאה
לא רבים הם האנשים האמיצים דיים כדי להתייצב מול ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין ומשטרו ואף להכריעם, אבל זה מה שקרה במקרה של האמן אבדיי טר-אוגניאן וחבריו לקראת תערוכת האמנות הרוסית במוזיאון ה"לובר".
מרד האמנים, שאיימו להחרים את התערוכה היוקרתית בעקבות צינזור ציוריו של טר-אוגניאן, הביא לכניעת נציגי הקרמלין. אלו אישרו בסופו של דבר את הצגת עבודותיו הביקורתיות של האמן הסורר.
התערוכה, שאמורה להיפתח בחודש הבא במוזיאון המהולל כחלק מ"שבוע רוסיה-צרפת" בפריז, היתה אמורה להציג בין השאר את ציור האבסטרקט המדובר של טר-אוגניאן "אבסטרקט רדיקלי, מספר 8", ובו מלבן שחור על רקע אדום ועליו הכיתוב: "עבודה זאת קוראת להתקפה על ראש המדינה ו.ו. פוטין כדי להפסיק את הפעילות המדינית והפוליטית שלו".
עבודותיו של טר-אוגניאן מוצגות בבלוג של אוצר התערוכה (צילום: AFP)
כשגילו נציגי הממשלה הרוסית כי מדובר בביקורת כנגד פוטין, הוחלט לצנזר את טר-אוגניאן ולהותירו מחוץ לתערוכה. צעד זה גרר תגובות נזעמות מצד המשתתפים האחרים בתערוכה, ושבעה מהם הודיעו כי לא ייקחו בה חלק אם משרד התרבות ושירותי הביטחון הרוסים לא יפסיקו את התערבותם.
טר-אוגניאן בן ה-37 כבר סומן לפני זמן רב על ידי המשטר הרוסי וזרועותיו הארוכות כמקור לצרות; ב-1998 הוא הואשם בעידוד שנאה דתית, אחרי שבמהלך מיצג שלו “A Young Infidel” במוסקבה, השחית דיוקנאות של דמויות אורתודוכסיות מפורסמות באמצעות גרזן. המיצג הופסק והאמן עצמו נלקח לחקירה בטענה ש"עבודותיו קוראות לשינוי אלים נגד הסדר הציבורי ברוסיה ומסיתות לשנאה דתית". לאחר מכן, היגר לצ'כיה, שם הוענק לו מקלט מדיני.
מיניאטורות בדמות פוטין ומדבדב. דווקא אוהבים אמנות (צילום: AFP)
תחילה במשרד התרבות הרוסי לא התרגשו, ומסרו שהתערוכה תתקיים בכל מקרה, אולם כאשר הבינו כי מדובר במרד רציני, חזרו בהם ולבסוף אישרו כי גם העבודה החתרנית של טר-אוגניאן תוצג.
עם זאת, עתה זהו טר-אוגניאן שהביע התנגדות להצגת העבודה: "הסיבה שאני יוצר היא לחשוף את הטמטום של המטומטמים", מסר בבלוג שלו בהתייחסו לפוטין ושלוחיו וקבע: "לא אישרתי את הצגת העבודה".
טר-אוגניאן הודיע כי לא יסכים לפשרה עד להוצאת חברו הבמאי הרוסי הגולה, אולג מברומאטי, מהרשימה השחורה של הקרמלין ופנה לחבריו האמנים "חיי האיש בסכנה, אסור לנו לנהוג כ'ראשי תפוח אדמה'. יש להמשיך בחרם עד לפתרון המצב של מברומאטי".
טר-אורגניאן ומברומאטי אינם האמנים היחידים שנרדפים על ידי הקרמלין. השנה הורשעו שני אוצרי האמנות יורי סמודורוב ואנדריי ירופייב במתן במה לעבודות "מסיתות נגד דת". לפני שלוש שנים השלטונות רוסיה התערבו גם בתערוכה פריזאית אחרת, כשהחרימו צילום של צמד האמנים הנודעים בשם "Blue Noses" ("אפים כחולים"). הסיבה: הצילום שהציג שני שוטרים מתנשקים הוגדר כ"אירוטי מדי".