ה-CIA בפקיסטן, צרפת באפריקה, ג'יהאד באירופה
אזהרת המסע של ארה"ב מבוססת על מידע מוצק, לפיו תאי אל-קאעידה מתכוונים לבצע באירופה פעולות נקם על ההתקפות שמנחית עליהם אובמה בפקיסטן. מהי שיטת הפעולה, מדוע הפך האייפל ליעד מספר 1 ולמה הסכנה טרם חלפה?
לא שגרתית, לא מוגזמת - ואולי גם לא מספיקה. אזהרת המסע לאירופה שהוציאה אתמול (א') מחלקת המדינה בוושינגטון אינה סטנדרטית וגם אינה מוגזמת. היא מבוססת על מידע מודיעיני מוצק שהגיע מסוכנויות הביון של ארצות-הברית, פקיסטן, בריטניה, צרפת וגרמניה והצטבר בימים האחרונים לתמונה כוללת, שהצדיקה את האזהרה ואת אמצעי הביטחון שתוגברו באירופה. עם זאת, ולמרות המידע הרב שהגיע לסוכנויות המודיעין בעולם, החשודים בטרור עדיין לא חוסלו - וגם לא אותרו.
באופן כללי, הגורמים מחוללי האיום הם שני תאים שונים של הג'יהאד העולמי - משמע אל קאעידה או קבוצות הפועלות בהשראת הארגון. הקבוצה המתכננת פיגועים בבריטניה וגרמניה (וכנראה גם בשבדיה) מסתתרת, מתארגנת ומתאמנת באזור השבטי במערב פקיסטן. חברים בה מוסלמים בעלי אזרחות גרמנית ובריטית, בהנהגת אנשי דת קיצונים. הם הגיעו לפני כשנה לפקיסטן ולאפגניסטן כדי להתאמן ולפעול בשירות הג'יהאד וכעת הם מנסים לצאת לפעולה בארצות מוצאם.
מטרתה המיידית של קבוצה זו היא לנקום על האבדות שאנשי אל קאעידה ספגו ועדיין סופגים בפקיסטן, במתקפות המל"טים הקטלניות שמנחיתים עליהם האמריקנים בחודשים האחרונים. מאז נכנס לבית הלבן, אישר הנשיא ברק אובמה לפחות 122 תקיפות מל"טים (בעיקר מדגם "פרידיטור") נגד פעילי ובכירי אל קאעידה והטליבאן הפקיסטני, המסתתרים באזור השבטי במדינה - יותר מפי שניים מהתקיפות מסוג זה שאישר הנשיא בוש בכל שמונה שנות כהונתו.
ירי וחטיפה: במומבאי זה הצליח
בחודש שעבר לבדו התבצעו בפקיסטן 22 תקיפות כאלו, שבהן נהרגו כמה עשרות טרוריסטים מוסלמים. בתגובה, וכדי להרתיע את ארה"ב ואת החברות האירופיות בברית נאט"ו שחייליהן נלחמים נגדם בפקיסטן ובאפגניסטן, מנסים כעת פעילי הג'יהאד העולמי לצאת מפקיסטן למסע נקמה באירופה. הסיבות ברורות: ביבשת הישנה תיירים אמריקנים רבים, מרכזיה העירוניים ומערכות התחבורה הציבורית בה הומי אדם ואמצעי הביטחון רופפים יחסית.
שיטת הפעולה שנבחרה היא פיגועי ירי וחטיפה המוניים. שיטה זו, שנוסתה בהצלחה בשנה שעברה במומבאי שבהודו, אינה מצריכה הברחה ושינוע של מטענים גדולים של חומרי נפץ ואינה מצריכה מומחיות בהפעלתם. היא מאפשרת למפגעים, אזרחי בריטניה וגרמניה, להגיע ליעדיהם ללא קושי, כשהם חמושים ברובי סער ובאקדחים שאפשר להשיג בשוק המקומי ולהסתיר בתוך תיקי יד.
פיגוע מתוכנן זה אינו הפעם הראשונה השנה שבו קיצונים מוסלמים מנסים לפגע במערב כנקמה על מתקפות המל"טים. בראשית מאי השנה ניסו חברי התארגנות מוסלמית קיצונית לפוצץ ג'יפ עמוס חמורי נפץ מתוצרת בית ב"טיימס סקוור" ההומה שבלב ניו-יורק. למרבה המזל המטען לא פעל כראוי. הפיצוץ בכיכר חשף את המכונית התופת, אך לא גרם לנפגעים. הפעיל המרכזי שהביא את הג'יפ הממולכד לניו-יורק וניסה לפוצצו נלכד בפעולה מהירה של ה-FBI ובחקירתו אמר במפורש כי הוא התכוון לנקום על חיסול מוסלמים בעזרת מל"טים בפקיסטן.
המודיעין האמריקני והפקיסטני, בסיוע בריטי וגרמני, עלו בפקיסטן על עקבותיה של הקבוצה הנוכחית כבר לפני כשנה. אבל רק ביולי האחרון, בעקבות שיחות טלפון סלולרי בין חבריה בעלי האזרחות הגרמנית לבין אנשי קשר במדינת המוצא שלהם, נחשפה ההתארגנות לביצוע הפיגועים. 8 הפעילים הגרמנים ושני הפעילים בעלי האזרחות הבריטית ניסו לגייס באמצעות שיחות טלפון אלו נשק, מכוניות ומקומות מסתור שיאפשרו להם לבצע את זממם.
מידע נוסף וקריטי התקבל בימים האחרונים בעקבות חיסולם של מנהיג הקבוצה, שייח פתח אל מסרי (כנראה מצרי), ואחד מפעיליה, מוסלמי בריטי ממוצא פקיסטני בשם עבדול ג'אבר. לא ברור כיצד חוסלו השנים, אבל המידע שהגיע בעקבות החיסול העיד ששאר חברי הקבוצה, שלא נלכדו או חוסלו, עוסקים כעת בהכנות אחרונות לביצוע הפיגוע - ואולי אף הגיעו כבר לאירופה.
התאומים של צרפת: האייפל על הכוונת
קבוצה אחרת, המאיימת לבצע פיגועים בצרפת ואולי גם באיטליה, שייכת ל"אל קאעידה במדינות המגרב", פלג של ארגון העל הפועל בצפון אפריקה ובתת-הסהרה. גם קבוצה זו מנסה לנקום על פעולות של כוחות מיוחדים צרפתים, שנשלחו לפעול נגד אנשיה בניז'ר ובמדינות אפריקניות אחרות.
האייפל, הלילה. מגדל המתכת הוא יעד מועדף (צילום: AFP)
"אל קאעידה במגרב" חטפה לאחרונה מספר קבוצות של אזרחי צרפת, ובהם תיירים ואנשי מקצוע בתחום המכרות והנפט. הטרוריסטים אף הוציאו להורג את אחד החטופים הצרפתים. בתגובה הורה הנשיא ניקולא סרקוזי לשלוח כוחות מיוחדים שפעלו נגד אנשי אל קאעידה, הרגו בהם ולפחות במקרה אחד אך הצליחו לשחרר את החטופים.
בעקבות הפעולה הצרפתית, החליטה הנהגת "אל קאעידה במגרב" לבצע פיגועי תופת באמצעות מטעני נפץ באתרי תיירות מרכזיים בצרפת, ובראשם מגדל אייפל. זו הסיבה ששלטונות צרפת פינו כבר פעמיים בשבועות האחרונים את האטרקציה התיירותית המרכזית במדינה, שהיא גם סמל לעוצמתה של צרפת. זה גם מה שהפך את מגדל המתכת ליעד מועדף בעיני הג'יהאד העולמי, בדומה למגדלי התאומים בניו-יורק, שגם הם הותקפו עקב היותם סמל לעוצמה האמריקנית.
גם במקרה של הפיגוע המתוכנן בצרפת מדובר במידע קונקרטי. ייתכן שחלק ממידע זה הגיע לשלטונות הביטחון בפריז אחרי שמשטרת איטליה עצרה לפני כחודש אזרח צרפתי ממוצא אלג'יראי, שברשותו היו מטעני נפץ וחומרי חבלה אחרים.
לא ברור אם קיים תיאום בין הקבוצה הפקיסטנית לבין הקבוצה הצפון-אפריקנית וקרוב לוודאי שכל אחת מהקבוצות בחרה בעיתוי המתאים לה, ורק במקרה אירע ששני הפיגועים אמורים להתבצע באותו פרק זמן במקומות שונים. גם שיטות הפעולה של שתי הקבוצות שונות, אבל בהחלט ייתכן שהנהגת אל קאעידה מנסה לתזמן את הפעולות של שתי הקבוצות באופן שייצור רושם של מתקפה בו זמנית על יעדים שונים ברחבי אירופה. דבר זה יעצים את האפקט המרתיע ויעניק לאל קאעידה תנופה חדשה בגיוס פעילים.
כרגע לפחות נראה שהסכנה לא חלפה. למרות המידע הרב שיש על הקבוצות, לא הצליחו שירותי המודיעין והביטחון האמריקנים, הפקיסטנים, הבריטים והגרמנים לעצור או לחסל את מרבית המבוקשים. מה שגרוע יותר - לא ידוע היכן הם נמצאים. גם שירותי הביטחון של צרפת מגששים בינתיים באפילה ולא איתרו את המפגעים ואת מקום הימצאם.
סביר להניח שכרגע הטרוריסטים ירדו למחתרת. הם מסתתרים במקום כלשהו באירופה, או ממתינים בפקיסטן ובצפון אפריקה לשעת כושר - לאחר הורדת הכוננות. זו הסיבה שוושינגטון החליטה להוציא את אזהרת המסע בהסכמת הבריטים, הגרמנים, הצרפתים והשבדים. אזהרה זו תישאר בתוקף עד שאנשי שתי הקבוצות יילכדו חיים או מתים, או עד שיגיע מידע אמין שיצביע שהפיגועים בוטלו או נדחו.