תיקון חוק האזרחות: 'שנאת זרים' או 'צורך חיוני'?
בשמאל מיהרו לגנות את החלטת נתניהו, לבקש מהשרים לאמץ את ההצעה לחייב מתאזרחים להישבע אמונים למדינה "יהודית ודמוקרטית". בישראל ביתנו בירכו על סגירת המעגל שנפתח במשא ומתן הקואליציוני. ח"כ אריה אלדד הביע תקווה שנתניהו לא "מפזר פירורים" בדרך להקמת מדינה פלסטינית
בימין מברכים - בשמאל מבכים. החלטתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לבקש מהשרים לאמץ את תיקון חוק האזרחות, שיחייב מתאזרחים להישבע אמונים למדינה "יהודית ודמוקרטית", עוררה הערב (יום ד') סערה במערכת הפוליטית.
מפלגת ישראל ביתנו הודיעה כי "מברכת על כך שראש הממשלה יביא ביום ראשון הקרוב להצבעה בממשלה את התיקון לחוק האזרחות, ובכך ימלא התחייבות חשובה שסוכמה עם ישראל ביתנו במסגרת ההסכם הקואליציוני".
הממשלה תתבקש בשבוע הבא לאשר את התיקון (צילום ארכיון: גיל יוחנן)
"המחוייבות של כל אזרח לשמירה על מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, ובוודאי של מי שעדיין אינו כזה ומבקש להיות, הינה צורך חיוני ובסיסי, במיוחד כשיש כאלה המבקשים לערער על כך", אמרו במפלגתו של שר החוץ, אביגדור ליברמן, אחד מיוזמי התיקון.
גם חבר הכנסת אריה אלדד (איחוד לאומי) בירך, בזהירות. "יש רק לקוות שנתניהו לא מפזר פירורים שנועדו לטיפוח הגאווה הלאומית והזהות העצמית של מדינת ישראל, רק כיוון שהוא מכין את הדחפורים שנועדו להרוס את ההתישבות ביהודה ושומרון ולגדוע חלקים שלמים מהחברה הישראלית בדרכו להקמת מדינה פלסטינית ביהודה ושומרון", אמר.
"ההחלטה תביא יותר נזק מתועלת"
יו"ר מרצ, חבר הכנסת חיים אורון, הביע מורת רוח מהחלטת ראש הממשלה. "דומה שחוק האזרחות נוסח בצלמו ובדמותו של ליברמן. החוק מבטא ישראל קסנופובית, חרדתית, אנטי-אזרחית ומוכת שנאת זרים. מצער שממשלת ישראל מתעלמת מההיסטוריה הטעונה והטרגית שלנו כיהודים ודנה בכלל בנוסח שכזה".
גם חבר הכנסת זאב בילסקי (קדימה), יו"ר הסוכנות היהודית לשעבר, מתח ביקורת על היוזמה ואמר כי מדובר בהצעה "מעליבה, פוגעת, ואין בה כדי לבסס את מעמדה של ישראל כמדינה יהודית דמוקרטית. החלטה זו תביא הרבה יותר נזק מתועלת וכנראה שהיא נובעת מהרצון לרצות גורמים קואליציונים קיצוניים". נחמן שי הצטרף
לחברו לסיעה ואמר כי מדובר בהצעה חסרת משמעות, "שכל תכליתה לחבל בסיכוי הקטן שעוד נותר להצלחת התהליך המדיני".
חבר הכנסת אחמד טיבי גינה גם הוא את ההצעה. "החלטת נתניהו לאלץ אזרחים להצהרת נאמנות לישראל יהודית היא החלטה עסקנית ולא מנהיגותית שמטרתה לקבע את המעמד הנחות של הערבים על פי חוק", טען, "שום הצהרה לא תבטל את הנרטיב הפלסטיני אשר זכה להכרה בכל העולם".
האגודה לזכויות האזרח מסרה כי "הצעת הממשלה היא בלתי דמוקרטית באופן מהותי. היא מפלה בין מתאזרחים על רקע דת ותובעת במפגיע ממתאזרחים המשתייכים לקבוצות מיעוט להצהיר על מחויבות לעמדה שמעגנת את אפלייתם".